Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
08/08/2011

Συνέντευξη Ν. Χουντή στο ραδιόφωνο της ΕΤ3 - «Ζούμε στην εποχή της δικτατορίας των αγορών»

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, μιλώντας στον ρ/σ της ΕΤ3 (Σπυριδωνίδης), μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Οι εξελίξεις στην ευρωζώνη και η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον Οίκο Αξιολόγησης S&Ps, αποδεικνύει απερίφραστα ότι ζούμε στην εποχή της δικτατορίας των αγορών. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι διεθνείς αγορές έχουν υποσκελίσει και καθυποτάξει την πολιτική και έχουν περιορίσει σημαντικά τη δημοκρατία. Η διεθνής κερδοσκοπία, οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και οι τράπεζες, παρόλο που προκάλεσαν την παγκόσμια οικονομική κρίση και στη συνέχεια διασώθηκαν με κρατικές παρεμβάσεις και ζεστό χρήμα, τώρα έρχονται και εκβιάζουν τους ίδιους τους «σωτήρες» τους.

Επιπλέον, η κρίση χρέους που βαθαίνει στην ευρωζώνη, δείχνει και την αμετροέπεια των πανηγυρισμών της ελληνικής κυβέρνησης, που υποστήριζε ότι με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 21 Ιουλίου, σώθηκε, εκτός από την Ελλάδα, και το ίδιο το ευρώ. Σήμερα, οι εμπνευστές των αποφάσεων αυτών, τρέχουν και δεν φτάνουν για να διαχειριστούν μια κρίση χρέους, όχι πια της ευρωπεριφέρειας, αλλά του συνόλου του ευρώ.

Επομένως, αναδεικνύεται η επιτακτική ανάγκη για ριζικές αλλαγές ώστε να αντιμετωπιστούν, τόσο τα δομικά προβλήματα της ζώνης του ευρώ, όσο και η πορεία ύφεσης των ευρωπαϊκών οικονομιών, που ενισχύεται με την εφαρμογή των αντικοινωνικών μνημονίων και των πολιτικών λιτότητας. Αντιθέτως, εάν οι ηγεσίες της Ε.Ε. συνεχίσουν στον δρόμο της εφαρμογής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, θα φέρουν περισσότερη αστάθεια, περισσότερη φτώχεια και καταπίεση, περισσότερες περικοπές δικαιωμάτων».

To Γραφείο Τύπου