Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
14/03/2002

Συνέντευξη Τύπου του ΣΥΝ για το ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Ν.Κωνσταντόπουλος και οι Τ.Τρίκκας, μέλος της Π.Γ. και Π.Τριγάζης, μέλος της ΚΠΕ, έδωσαν σήμερα συνέντευξη Τύπου για το Παλαιστινιακό.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρθηκε και στα συμπεράσματα της συνάντησης των ηγετών των αριστερών ευρωπαϊκών κομμάτων που έγινε στο Στρασβούργο για την ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών.

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος τόνισε:

Σήμερα τα μάτια όλου του κόσμου είναι στραμμένα στη Μ. Ανατολή.

Εξεγείρεται η συνείδησή όλων μπροστά στις σκηνές φρίκης και τις ανθρώπινες απώλειες, κυρίως αμάχων πολιτών και παιδιών, ανεξάρτητα αν είναι Παλαιστίνιοι ή Ισραηλινοί.

Παρά την παγκόσμια κατακραυγή για το λουτρό αίματος, η κυβέρνηση Σαρόν προχώρησε τις τελευταίες μέρες σε πρωτοφανή κλιμάκωση της βίας στέλνοντας εκατοντάδες τανκς στη Ραμάλα.

Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον ηρωικό αγώνα των Παλαιστινίων για τα αναφαίρετα δικαιώματά τους. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στις φιλειρηνικές δυνάμεις του Ισραήλ που ζητούν τερματισμό της βίας και ολοκλήρωση των διαδικασιών ειρήνης.

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για γενικόλογες εκκλήσεις για ειρήνη, ούτε πολύ περισσότερο, για «ίσες αποστάσεις». Αυτά που συντελούνται μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Και την ευθύνη για αυτά τα εγκλήματα τη διακηρύσσει προκλητικά η κυβέρνηση Σαρόν, όταν εξαγγέλλει ότι θέλει να καταστρέψει και να γονατίσει έναν λαό, προκειμένου να τον εξουδετερώσει.

Η πολιτική Σαρόν, με την πολύπλευρη υποστήριξη των Η.Π.Α., ευθύνεται για τη σημερινή εκρηκτική κατάσταση, που απειλεί να καταστρέψει και τα τελευταία απομεινάρια της ειρηνευτικής διαδικασίας, που είχε δρομολογηθεί στη βάση των συμφωνιών του Όσλο. Ευθύνεται η πολιτική της στρατιωτικής ισχύος, της περιφρόνησης των αποφάσεων του Ο.Η.Ε., της συνέχισης του εποικισμού των κατεχομένων, του αποκλεισμού των αυτόνομων περιοχών με τραγικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, για τον παλαιστινιακό πληθυσμό.

Αυτή η πολιτική, που στερεί από τον παλαιστινιακό λαό τα στοιχειώδη και διεθνώς αναγνωρισμένα δικαιώματά του, που αρνείται το διάλογο με την εκλεγμένη ηγεσία του, δεν είναι μόνο πολιτικά και ηθικά απαράδεκτη. Είναι καταστροφική και για το ίδιο το Ισραήλ και μεγάλη απειλή για την ειρήνη σε ολόκληρη τη Μ. Ανατολή.

Η δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους όχι μόνο εξακολουθεί να αποτελεί ζήτημα - κλειδί για την ειρήνη στη Μ. Ανατολή, αλλά έχει αποκτήσει επείγοντα χαρακτήρα σήμερα. Το κράτος των Παλαιστινίων που θα δημιουργηθεί και το κράτος του Ισραήλ, πρέπει και μπορούν να συνυπάρξουν ειρηνικά, στη βάση της αμοιβαίας αναγνώρισης και της ίσης ασφάλειας, και να συμβάλλουν στη μετατροπή της Μέσης Ανατολής σε ζώνη ειρήνης και συνεργασίας για την κοινή ανάπτυξη, την αποστρατιωτικοποίηση και τη δημοκρατική εξέλιξη όλων των λαών της περιοχής.

Ακόμα δεν πρέπει να μας διαφεύγει και μια άλλη διάσταση του Μεσανατολικού προβλήματος. Σε μια περίοδο, που επανέρχονται από τις Η.Π.Α. τα σενάρια του πυρηνικού τρόμου, απαιτείται η εφαρμογή των αποφάσεων του Ο.Η.Ε. για την ανακήρυξη της Μ. Ανατολής σε αποπυρηνικοποιημένη ζώνη.

Οι δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και των Κοινωνικών Κινημάτων κινητοποιούνται για ένα νέο πλατύ κίνημα αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό λαό και τις φιλειρηνικές δυνάμεις του Ισραήλ.

Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκε προχθές συνάντηση των κομμάτων της Αριστεράς σε αίθουσα του ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με πρόσκληση του προέδρου του Γαλλικού Κ.Κ. Ρομπέρ Υ.

Μπροστά μας έχουμε τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στη Βαρκελώνη

Απαιτούμε από την Ε.Ε. να αναλάβει ενεργό ρόλο για το Παλαιστινιακό και την ειρήνη στη Μ. Ανατολή. Να μην αφήσει άλλο το μονοπώλιο των χειρισμών στις Η.Π.Α. με δεδομένη την τραγική μέχρι τώρα εξέλιξη. Δεν υπάρχει περιθώριο για στάση σιωπής. Γιατί η στάση σιωπής είναι στάση ντροπής μπροστά σε όσα γίνονται σήμερα εκεί

Το προχθεσινό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. είναι θετικό, ιδιαίτερα διότι μιλάει για τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Θετικό είναι και το Σαουδαραβικό Σχέδιο. Και πρέπει να υποστηριχθούν. Όμως χρειάζεται και άμεση παρέμβαση και αυτή τη στιγμή το πρώτο είναι να σταματήσει η βία. Το πρώτο βήμα είναι να σταλεί διεθνής δύναμη προστασίας στην Παλαιστίνη με απόφαση και ευθύνη του Σ.Α. του Ο.Η.Ε.

Καλούμε τη Σύνοδο της Βαρκελώνης, να υποστηρίξει αυτή την πρόταση, που είναι και αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής.

Επίσης η Ε.Ε. πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για μια νέα διεθνή διάσκεψη για την ειρήνη στη Μ. Ανατολή. Να συνδέσει την προώθηση της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας με τη λύση στο Μεσανατολικό. Γιατί χωρίς λύση στο Μεσανατολικό, όλες οι αποφάσεις για Ευρωμεσογειακή Συνεργασία ακυρώνονται και τινάζονται στον αέρα.

Με βάση το παραπάνω πλαίσιο, που αποτελούν κοινό προβληματισμό των κομμάτων της αριστεράς και των κοινωνικών κινημάτων, θα επιδοθεί επιστολή στην Ε.Ε. εκ μέρους της συνάντησης του Στρασβούργου.

Τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια σειρά πρωτοβουλίες για την ειρήνη στη Μ. Ανατολή βρίσκονται σε εξέλιξη ή προγραμματίζονται μέσα στο επόμενο διάστημα.

Προγραμματίζονται διαδηλώσεις σε πρωτεύουσες της Ευρώπης π.χ. στις 23 Μαρτίου στο Παρίσι.

Στέλνονται αντιπροσωπείες στην Παλαιστίνη και στο Ισραήλ από κόμματα της Αριστεράς και επιδιώκουμε και από το Ευρωκοινοβούλιο. Και σ’ αυτή την κατεύθυνση παίζει σημαντικό ρόλο η Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο με την ευρωβουλευτή Λουΐζα Μοργκαντίνι που είναι πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου για το Παλαιστινιακό

Ετοιμάζεται παρέμβαση στη Διάσκεψη των Αδελφοποιημένων Πόλεων της Μεσογείου που θα γίνει στην Ιταλία στις 20-22.3.2002.

Επιδιώκουμε να οριστεί στις επόμενες μέρες, σύμφωνα και με δική μας πρόταση, Ευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης για την Ειρήνη στη Μ. Ανατολή. Από την πλευρά μας θα συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις για την Ημέρα της Γης, που τιμούν οι Παλαιστίνιοι στις 30 και 31 Μαρτίου 2002.

Ο ΣΥΝ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ και το ΙΣΡΑΗΛ, αρχές Απριλίου.

Ο ελληνικός λαός νοιώθει ότι τον αφορά άμεσα ο αγώνας του Παλαιστινιακού λαού για Ειρήνη, δικαιοσύνη, ανεξάρτητη πατρίδα και εκφράζει με πολλούς τρόπους την αλληλεγγύη του σε αυτόν τον αγώνα. Ξέρει ο ελληνικός λαός ότι το Μεσανατολικό συνδέεται και με το Κυπριακό, που επίσης βρίσκεται σε κρίσιμη φάση. Ανησυχεί ότι ενδεχόμενη κλιμάκωση της κρίσης στη Μ. Ανατολή θα τροφοδοτήσει την παραπέρα στρατιωτικοποίηση και θα δημιουργήσει νέες εντάσεις στην Αν. Μεσόγειο, που ήδη αποτελεί μια από τις πιο στρατιωτικοποιημένες περιοχές της γης.

Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να υποστηρίξει στη Βαρκελώνη τις παραπάνω προτάσεις για πρωτοβουλίες από την πλευρά της Ε.Ε.

Επίσης, θα ζητήσουμε από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη, να αναλάβει και το Ελληνικό Κοινοβούλιο πρωτοβουλίες για το Παλαιστινιακό.

Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι από την αντιμετώπιση του μεσανατολικού κρίνονται πολύ περισσότερα από την υπόθεση της ειρήνης στη συγκεκριμένη περιοχή. Σε ένα κόσμο που από τη μια άκρή του ως την άλλη ζει τις δονήσεις από το τρομοκρατικό χτύπημα στις Η.Π.Α. και τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Κρίνεται αν η Ε.Ε. θα αναλάβει, επιτέλους, ένα αυτόνομο στρατηγικό ρόλο προς όφελος της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας μακριά από τον Ευρωατλαντισμό.

Κρίνεται για μια ακόμη φορά η αξιοπιστία το Ο.Η.Ε. και των αποφάσεων του. Κρίνονται οι αρχές και οι αξίες που θα επικρατήσουν στην πορεία του κόσμου στον 21ο αιώνα.

Κρίνεται αν ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας του δημοκρατικού ανθρωπισμού, με ειρήνη και αλληλεγγύη, με ανάπτυξη των πολυπολιτισμικών κοινωνιών και της βιοποικιλότητας των οικοσυστημάτων ή αν θα είναι αιώνας του ιστορικού αμοραλισμού με τον πολιτικό κυνισμό της νέας τάξης που θα οδηγεί σε μια νέα βαρβαρότητα, καταστρέφοντας τις εγγυήσεις του διεθνούς δικαίου, των πολιτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου γης.

Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι στη συνάντηση στο Στρασβούργο παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Γαλλικού Κ.Κ. και υποψήφιος για τη Γαλλική Προεδρία Ρομπέρ Υ, η Πρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού Γερμανίας, κα Γκάμπι Τσίμερ, ο Γ.Γ. του Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Ιταλίας, Φάουστο Μπερτινότι, ο Πρόεδρος και ο Πρόεδρος και ο Γ.Γ. του Κόμματος των Ιταλών Κομμουνιστών, Αρμάντο Κοσούτα και Πιέρο Ντελιπέτρο, ο Πρόεδρος της Ενωμένης Αριστεράς Ισπανίας, Γιαμασάρες Γκασπάρ, καθώς και εκπρόσωποι από όλα τα άλλα κόμματα που μετέχουν στην Ομάδα της Ενωτικής Αριστεράς και της Βόρειας Πράσινης Αριστεράς. Επίσης στη συνάντηση συμμετείχαν ο Ισραηλινός καθηγητής Ζεφ Στέρνελ, ηγετικό στέλεχος του Ισραηλινού Κινήματος για την Ειρήνη, η Λεϊλά Χαλίντ, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ευρώπη, ως επίσημοι προσκεκλημένοι και οι δυο τους της Ευρωομάδας, στα πλαίσια της οποίας αναπτύχθηκε η πρωτοβουλία του Στρασβούργου. Από την πλευρά του ΣΥΝ συμμετείχα εγώ και ο Πάνος Τριγάζης και στα πλαίσια της Ευρωομάδας, οι Ευρωβουλευτές μας συνέβαλαν ουσιαστικά στο να πραγματοποιηθεί η συνάντηση.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου