Skip to main content.
08/08/2011

Ένα νέο εθνικό νόμισμα, για μια νέα προοδευτική νομισματική πολιτική! - του Παναγιώτη Λαφαζάνη*

ΤΟ ΕΥΡΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΕΛΛΑΔΑ!

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (05/08) ο πλανήτης βρίσκεται εν μέσω Χρηματιστηριακού κραχ και η ευρωζώνη εμφανίζει εικόνα διάλυσης, με τα spreads σε Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο και Γαλλία να πετάνε σε ουράνια ύψη!

Οι αποφάσεις της Έκτακτης Συνόδου της Ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου όχι μόνο δεν έδωσαν καμία θετική απάντηση αλλά έφεραν πιο κοντά την καταστροφή στην Ελλάδα και κυρίως την αποσύνθεση στην Ευρώπη.

Σήμερα επιβεβαιώνονται δύο αλήθειες και διαψεύδονται παταγωδώς δύο μύθοι:

ΠΡΩΤΟΝ: Καταρρίπτεται ο μύθος ότι η τρόικα, με τη χρηματοδότηση που χορηγεί, σώζει την Ελλάδα. Αυτά τα λένε οι ψοφοδεείς υποταγμένοι και παραδομένοι της νεοαποικίας!

Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει!

Η Ελλάδα αποδεχόμενη, μετά βαϊων και κλάδων, τη χρηματοδότηση της τρόικας, αντί να δηλώσει ευθέως ότι διακόπτει την αποπληρωμή χρέους, «έσωζε», μέχρι τώρα, την ευρωζώνη από τη διάλυση και τις ΗΠΑ από τη νέα ύφεση. Το αντίτιμο, όμως, ήταν η συνέχιση του ελληνικού μνημονιακού βασανιστηρίου!

Είναι πολύ αμφίβολο, όμως, αν η ευρωζώνη μπορεί, πλέον, να «σώζεται», έστω προσωρινά, με τα χρηματοδοτικά πακέτα προς την Ελλάδα όσο και αν η τελευταία σπρώχνεται στο μνημονιακό Καιάδα!

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Καταρρίπτεται με γδούπο ο μύθος ότι η Ελλάδα προκαλεί τα προβλήματα στην Ευρωζώνη.

Αντίθετα, σήμερα και οι πλέον δύσπιστοι (αλλά όχι ιδιοτελείς!) βλέπουν ότι η ευρωζώνη και το ενιαίο νόμισμα είναι αυτά που προκαλούν το πρόβλημα στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την ευρωπεριφέρεια, μέχρι και την ίδια τη Γαλλία!

Το συμπέρασμα είναι κάτι παραπάνω από αυτονόητο!

Η ευρωζώνη δεν έχει μέλλον!

Πολύ περισσότερο δεν έχει η Ελλάδα μέλλον μέσα στην ευρωζώνη.

Αντίθετα, όσο η χώρα βρίσκεται στη «φυλακή» του ευρώ, το μαρτύριό της, όχι μόνο θα συνεχίζεται αλλά και θα κλιμακώνεται!

Αυτήν την ώρα η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, στο πλαίσιο της αμφισβήτησης συνολικά των επιλογών της ΕΕ και του χαρακτήρα της, γίνεται όρος διεξόδου από την κρίση.

Η Ελλάδα για να “ανασάνει”, χρειάζεται όσο ποτέ τη διαμόρφωση, υπό νέους όρους και νέα πλαίσια, ενός νέου εθνικού νομίσματος για το σχεδιασμό μιας νέα εθνικής νομισματικής πολιτικής με αποκλειστικά αναπτυξιακά κριτήρια και κριτήρια ενίσχυσης της απασχόλησης.

Αυτό όχι μόνο δεν μπορεί να γίνει με το ευρώ αλλά και με το τελευταίο ως νόμισμα στη χώρα, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: η Ελλάδα χάνει και το τελευταίο ανάχωμα στήριξης της εγχώριας παραγωγικής της βάσης και ενισχύει την παραγωγική της ερήμωση!

Μια εθνική νομισματική πολιτική αναπτυξιακού και παραγωγικού προσανατολισμού, για τη χρηματοδοτική υποβοήθηση του δημοσίου καιι της οικονομίας, είναι αναπόσπαστο συστατικό μιας νέας προοδευτικής πορείας διεξόδου, ανασυγκρότησης και αναγέννησης της χώρας, με σοσιαλιστικό ορίζοντα!

Επιπρόσθετα, η διαμόρφωση ενός νέου εθνικού νομίσματος είναι απόλυτα αναγκαία για να αξιοποιήσει η χώρα τη “στάση πληρωμών” ως όπλο ή και ως προοπτική για τη διαγραφή, χωρίς όρους, του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Διαγραφή, χωρίς την οποία είναι αδύνατο η χώρα να έχει μέλλον!

Ένα νέο εθνικό νόμισμα και μια νέα προοδευτική νομισματική πολιτική για μια νέα πορεία της χώρας δεν σημαίνουν κατά κανένα τρόπο εθνική “αναδίπλωση”, όπως μας λένε οι θιασώτες του ευρώ και της ΕΕ.

Σήμερα, ιδιαίτερα, μπροστά στα τρομακτικά αδιέξοδα που επισωρεύει το ευρώ σε όλη την ευρωπεριφέρεια, μέχρι την καρδιά της ευρωζώνης, το κύμα αμφισβήτησης, εναντίωσης και διαφυγής απέναντι στο ευρώ εξαπλώνεται ταχύτατα μέσα στους λαούς και σε όλο και περισσότερες πολιτικές δυνάμεις.

Επομένως, η ρήξη με το ευρώ στην Ελλάδα ή σε μια οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, θα πυροδοτήσει πιθανότατα “ντόμινο” προοδευτικών ανατρεπτικών εξελίξεων στην ευρωζώνη και την ΕΕ! Και αυτός είναι ο πραγματικός διεθνισμός! Ο διεθνισμός της ανατροπής και όχι της λεηλασίας και της υποδούλωσης!

Η καθήλωση στα “συρματοπλέγματα” του ενιαίου νομίσματος και στις επιλογές της ΕΕ, δεν είναι διεθνισμός αλλά, ισοδυναμεί με εγκατάλειψη στο “μονόδρομο” της μνημονιακής λεηλασίας μέχρι τελικής πτώσεως!

Συμπαράταξη της Αριστεράς, ριζοσπαστική εναλλακτική πρόταση και ενωτικοί αγώνες με σύνθημα “ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ – ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ – ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ”, είναι η μόνη σύγχρονη και ελπιδοφόρα προοπτική!

Αθήνα 8 Αυγούστου 2011

*Οι απόψεις που εκφράζονται στο ως άνω κείμενο είναι προσωπικές