Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/08/2011

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, σχετικά με τις δημοσιεύσεις σε τουρκικό και ελληνικό τύπο για πτυχές των διπλωματικών κύκλων συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Θεωρούμε απαράδεκτο να ενημερώνονται τα πολιτικά κόμματα και η κοινή γνώμη της χώρας μας από ανεπίσημα τουρκικά δημοσιεύματα για πτυχές των μέχρι σήμερα 50 κύκλων συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε ευαίσθητα εθνικά μας θέματα.

Απαιτούμε να υπάρξει ενημέρωση στην Ελληνική Βουλή για τις εξελίξεις των συνομιλιών. Η μυστική διπλωματία δεν είναι προς όφελος των λαών. Ενέχει κινδύνους  πολύπλευρων εκμεταλλεύσεων για ιδιοτελείς σκοπούς ακόμα και εσωτερικής κατανάλωσης. Απαιτούμε πλήρη διαφάνεια και άμεση εμπεριστατωμένη ενημέρωση τόσο στο ΕΣΕΠ όσο και στην  Βουλή.

Το θέμα της υφαλοκρηπίδας και των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, που άπτονται αυτού του ζητήματος, οφείλουν να διευθετηθούν με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και την από κοινού προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αυτή είναι η συνεδριακή θέση του ΣΥΝ στο συγκεκριμένο ζήτημα, η οποία αποτελεί διαχρονική του τοποθέτηση εδώ και αρκετά χρόνια.

Είναι μια λύση, που διασφαλίζει τόσο την διαφάνεια όσο και την ειρηνική επίλυση των διαφορών προς όφελος και των δύο γειτονικών λαών, σε μια εποχή όπου η βαθιά οικονομική κρίση δεν επιτρέπει κανενός είδους μικροτυχοδιωκτισμούς αλλά ούτε και εφησυχασμό. 

To Γραφείο Τύπου