Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
14/03/2002

Απαντήσεις του Προέδρου του ΣΥΝ σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις πολιτικές εξελίξεις

Απαντήσεις τουΠροέδρου του ΣΥΝ σε ερωτήσειςδημοσιογράφων για το ασφαλιστικό, τιςδημοσκοπήσεις και τις κυβερνήσειςσυνεργασίας, τις δηλώσεις Κ.Σημίτη περί "κεντροαριστεράς",τις εκπομπές της τηλεόρασης και τηνπαρέμβαση του ΕΣΡ

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στα γραφεία του κόμματος για το Παλαιστινιακό, τόνισε:

Για το ασφαλιστικό

΄Εχουν περάσει δέκα μέρες από τότε που άρχισε τις διαδικασίες διαλόγου και η κυβέρνηση εξακολουθεί να μοιράζει υποσχέσεις προς όλους χωρίς να αναλαμβάνει τις δικές της υποχρεώσεις. Δεν δεσμεύεται για την πηγή της κρατικής χρηματοδότησης για το ύψος της και για τον υποχρεωτικό της χαρακτήρα κατά τα 3/9 των συνολικών δαπανών του συστήματος.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν εξασφαλίζει με αυτόν τον τρόπο ενιαίο ασφαλιστικό σύστημα ούτε καθορίζει τους όρους βιωσιμότητάς του. Αλλά τα προβλήματα τα μεταθέτει στις διάφορες κατηγορίες των ασφαλισμένων, ψάχνοντας να βρει δρόμους από τους οποίους ζητάει να παρακάμψει όλες εκείνες τις υπεύθυνες θέσεις που κατέθεσε το συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά και άλλοι κοινωνικοί φορείς, μετά από τις μεγάλες κινητοποιήσεις εναντίον των αρχικών προτάσεων του κ.Γιαννίτση.

Αρχίζει με μία ανορθόδοξη μεθοδολογία η κυβέρνηση. Αντί να εξασφαλίσει το έδαφος πάνω στο οποίο με σταθερό τρόπο θα διαμορφωθεί ένα βιώσιμο, δίκαιο και ενιαίο ασφαλιστικό σύστημα, μιλάει περί μέτρων και διαφόρων πλευρών του συστήματος διατηρώντας αυτή την αστάθεια και την απροσδιοριστία η οποία μεγαλώνει και την σύγχυση και τη δυσπιστία και την αναστάτωση.

Ο ΣΥΝ, όπως γνωρίζετε, ανταποκρίθηκε στην πρόταση της ΓΣΕΕ και έλαβε μέρος στις διαδικασίες ενός εθνικού διαλόγου που οργάνωσε η ΓΣΕΕ πριν από μήνες. Και εκεί ευθέως ο ΣΥΝ διατύπωσε την πολιτική του άποψη, στην οποία και επιμένουμε: Δεν καταλαβαίνουμε για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν υιοθετεί στο σύνολό τους τις προτάσεις που με υπεύθυνο και τεκμηριωμένο τρόπο υπέβαλε η ΓΣΕΕ

Εάν η κυβέρνηση επιδιώκει είτε να μετατοπίσει τις θέσεις της ΓΣΕΕ προς τις δικές της επιδιώξεις είτε να συγκαλύψει τις δικές της επιδιώξεις με αυτές τις διαδικασίες που άρχισε, τότε πλανάται. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά μονάχα η εξασφάλιση των προϋποθέσεων βιωσιμότητας και αποτελεσματικότητας ενός δίκαιο ασφαλιστικού συστήματος που ήδη έχουν καταθέσει οι εργαζόμενοι με υπεύθυνο και τεκμηριωμένο τρόπο.

Για τις δημοσκοπήσεις και τις κυβερνήσεις συνεργασίας

΄Ολες οι σφυγμομετρήσεις τις οποίες επικαλείται η κυβέρνηση έχουν έναν κοινό πυρήνα. Σε συντριπτικό ποσοστό η ελληνική κοινωνία αποδοκιμάζει την κυβερνητική πολιτική και σε συντριπτικό ποσοστό η ελληνική κοινωνία ζητάει σχήματα και μοντέλα διακυβέρνησης που δεν είναι μονοκομματικά.

Και τα δυο είναι εναντίον της τακτικής και της λογικής την οποία υιοθετεί η κυβέρνηση. Και απορώ με ποια επικοινωνιακή ταχυδακτυλουργία είναι δυνατόν αυτά να εμφανίζονται ως θετικά για την κυβέρνηση.

Οι ΄Ελληνες πολίτες λένε, δεν συμφωνούμε με την κυβερνητική πολιτική. Δε ν συμφωνούμε με τις μονοκομματικές κυβερνήσεις. Ουσιαστικά αποδοκιμάζουν τις πρακτικές και τις πολιτικές με τις οποίες η κυβέρνηση εξακολουθεί να πορεύεται το δικό της μονόδρομο..

Για τις δηλώσεις του κ.Σημίτη περί "Κεντροαριστεράς"

Θα ήθελα να επισημάνω και το δικό μου σχόλιο μετά απ΄ όσα είπε προχθές ο κ.Σημίτης. Ο κ.Σημίτης επαναφέρει στο προσκήνιο την παραδοσιακή λογική και τη γνωστή διγλωσσία του ΠΑΣΟΚ. Ενδιαφέρεται για την αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ, για τις μονοκομματικές κυβερνήσεις, για την εκλογική βάση της Αριστεράς. Δεν συζητά ούτε για προγράμματα, ούτε για πολιτικές. Δεν αναζητεί εναλλακτικά μοντέλα διακυβέρνησης της χώρας, ούτε διαφορετικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Ο κ.Σημίτης με καθαρό τρόπο έδωσε αρνητική απάντηση σε όσα ο κ.Λαλιώτης εμφάνισε ως νέα στρατηγική του ΠΑΣΟΚ.. Οι τακτικισμοί δεν αρκούν πια για να συγκαλύψουν τα αδιέξοδα που φαίνονται. Ο κ.Σημίτης και η κυβέρνησή του βρίσκονται μπροστά στα αδιέξοδα της δικιάς τους πολιτικής και πρακτικής και αυτά τα αδιέξοδα τα αντιλαμβάνονται κι ένα μεγάλο μέρος των εκλογέων του ΠΑΣΟΚ.

Ουσιαστικά ο. κ.Σημίτης αποδοκίμασε όσα είπε ο κ.Λαλιώτης. Επανέφερε στην τάξη όσους θέλησαν κάτω από τα μεγάλα αδιέξοδα και προβλήματα του πολιτικού μας συστήματος να αναθεωρήσουν την πολιτική και την τακτική της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Είπε λοιπόν απερίφραστα ότι δεν αλλάζει τίποτε, όλα είναι καλώς καμωμένα, αρκεί το ΠΑΣΟΚ να είναι στην εξουσία και όλα έχουν μονάχα μία υποχρέωση, να κρατάνε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία Η ελληνική κοινωνία λέει άλλα πράγματα.. Κι επειδή με ρωτήσατε για τις σφυγμομετρήσεις, επαναλαμβάνω. Οι σφυγμομετρήσεις λένε, όχι στις κυβερνητικές πολιτικές, όχι στις μονοκομματικές κυβερνήσεις. Αυτό είναι μήνυμα που πρέπει να το εισπράξει το ΠΑΣΟΚ και δεν είναι θετικό μήνυμα που μπορεί να το κάνει σημαία το ΠΑΣΟΚ.

Για εκπομπές της τηλεόρασης και την παρέμβαση του ΕΣΡ

Στο τηλεοπτικό πεδίο εξακολουθεί να επικρατεί χάος και στο πεδίο της τηλεοπτικής παραγωγής γίνονται τέρατα και σημεία. Θα ήθελα να επισημάνω ότι η συνείδηση και η ζωή των πολιτών δεν είναι χωματερή για να πετιούνται τηλεοπτικά σκουπίδα μιας ακραίας εμπορευματοποίησης των πάντων. Τα όποια παιχνίδια κακογουστιάς και ανταγωνισμού παίζονται δεν μπορούν να ακυρώσουν την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα της ζωής των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Η ζωή στη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου είναι αλλού. Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, οι νέοι, οι γυναίκες, οι αγρότες, οι συνταξιούχοι, οι μισθωτοί, οι μικρομεσαίοι. ΄Οσοι κρατάνε στα χέρια τους αυτό το μίξερ της τηλεόρασης και νομίζουν ότι μπορούν να αλέσουν τα πάντα για να θρέψουν με αυτό τον άνοστο και ανούσιο πολτό τη ζωή μας κάνουν πολύ μεγάλο λάθος.

Και εμείς από την πλευρά μας είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε ότι χρειάζεται και διαφάνεια και πολυφωνία και αισθητική και κανόνες στο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο έτσι ώστε να μην γίνεται ο καθένας οθονάρχης και εθνικός καθοδηγητής της καθημερινότητά μας.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου