Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/08/2011

Συνέντευξη του Δ. Στρατούλη, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, στο ράδιο 9 (Χάρη Μπότσαρη)

Όσα ομόλογα των χωρών-μελών της ευρωζώνης και να αγοράσει η ΕΚΤ, δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίση του χρέους τους, γιατί οι αιτίες αυτής της κρίσης έχουν να κάνουν με την ίδια τη λογική οικοδόμησης της ευρωζώνης, με βάση τις αρχές του σκληρού νεοφιλελευθερισμού και της εξυπηρέτησης του νέου, γερμανικού κυρίως, αλλά και γαλλικού ιμπεριαλισμού.

Οι σημερινές πρακτικές της Ε.Ε. και της ΕΚΤ το μόνο που διασφαλίζουν είναι τη διάσωση του καπιταλισμού της καταστροφής, των τραπεζών και των επιχειρηματικών κερδών, καθώς και τη μεταφορά των βαρών της κρίσης στους λαούς της Ευρώπης.

Η εμμονή της ηγετικής ελίτ της Ε.Ε. στις πολιτικές λιτότητας οδηγεί με πυραυλική ταχύτητα στο βάθεμα της κρίσης και σε πιθανή κατάρρευση της ευρωζώνης. Η λύση στην κρίση του χρέους στην Ελλάδα και την Ευρώπη βρίσκεται στον αντίποδα των ακολουθούμενων νεοφιλελεύθερων πολιτικών και στην απεξάρτησή τους από το εγχώριο και διεθνές χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο.

Η εξέγερση ανέργων, φτωχών και κοινωνικά αποκλεισμένων νέων στη Βρετανία είναι το αποτέλεσμα του θυμού και της απόγνωσης που γεννά σʼ αυτούς η κοινωνική αδικία και η αρνητικές συνέπειες στη ζωή τους από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές λιτότητας και από τις περικοπές των δημόσιων κοινωνικών δαπανών.

Η σκληρότητα των εφαρμοζόμενων αντικοινωνικών πολιτικών στη Βρετανία και την Ε.Ε. γεννά και θα συνεχίσει να γεννά στο μέλλον σκληρές, πολύ σκληρές κοινωνικές αντιδράσεις από τα θύματά τους.

Ο βρετανός πρωθυπουργός και η άρχουσα τάξη της Βρετανίας, που έχουν την ευθύνη γιʼ αυτήν την κατάσταση, όταν μιλούν για εγκληματικά στοιχεία, υποκρίνονται συνειδητά για να κρύψουν τη ζοφερή κοινωνική πραγματικότητα που έχουν δημιουργήσει οι πολιτικές τους.

Το συμπέρασμα που πρέπει να βγάλουν στη χώρα μας το εργατικό κίνημα και τα κινήματα των πλατειών από τα γεγονότα της Βρετανίας είναι ότι για να μην ξεσπούν και σβήνουν, ως διάττοντες αστέρες, τέτοιες εξεγέρσεις, πρέπει να μπολιάζονται με ριζοσπαστικούς-προοδευτικούς πολιτικούς στόχους και αιτήματα.

To Γραφείο Τύπου