Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/08/2011

Αποσπάσματα συνέντευξης της Ρένας Δούρου στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του Alter, Στο Ρυθμό της Ημέρας

Μιλώντας στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του Alter, Στο Ρυθμό της Ημέρας, το μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, Ρένα Δούρου, υπεύθυνη ευρωπαϊκής πολιτικής, μεταξύ άλλων, τόνισε:

•    Για το θέμα του ΙΚΑ και της διασφάλισης των συντάξεων

Δεν καταλαβαίνω τον εκβιασμό για τη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του Μνημονίου προκειμένου να πληρωθούν οι συντάξεις, τη στιγμή που δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, σύμφωνα με τα όσα λέει ο κ. Ρ. Σπυρόπουλος.

Ποια είναι τα πολιτικά εχέγγυα ότι σήμερα σε περίοδο βαθιάς ύφεσης και εξαθλίωσης των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, το ΙΚΑ θα καταφέρει να κάνει ό,τι δεν μπόρεσε στα 20 χρόνια διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και 5 χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ;

•    Για την κυβερνητική πολιτική

Οι διαρκείς κυβερνητικές παλινωδίες, π.χ. για το ΦΠΑ, δημιουργούν τεράστια αναστάτωση στην αγορά, με αποτέλεσμα το Σεπτέμβριο να έχουμε περισσότερους ανέργους. Τα μέτρα αυτά είναι κυβερνητικά και δεν προέρχονται από την Τρόικα, όπως για παράδειγμα το θέμα των οδηγών ταξί.

Οι περικοπές οδηγούν στο ξεχαρβάλωμα του δημόσιου τομέα. Αντιθέτως μόλις χθες ξεκινά καινούργια επιτροπή για το θέμα των περιβόητων ʽτυφλών εξοπλιστικών συστημάτωνʼ που είχαμε πληρώσει το 2000. Δεν γίνεται δηλαδή καμία προσπάθεια να σωθούν χρήματα από υποβρύχια που γέρνουν και αντιλαμβανόμαστε την περικοπή των δαπανών με το να στέλνουμε στην ανεργία νέους ανθρώπους και να συρρικνώνεται το κράτος πρόνοιας.

Συζητάμε για τα ευρώ που μπορεί να δεσμεύσουν οι τράπεζες, τα cds, κ.α., αλλά απλά χρεοκοπία σημαίνει ότι γυρνάμε πίσω πολλά χρόνια. Ότι δεν υπάρχουν σχολεία, νοσοκομεία, Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

•    Για προτάσεις της Αριστεράς για την κρίση

Επανεκκίνηση της οικονομίας μπορεί να γίνει, όχι με τη μείωση της φορολόγησης όπως έκανε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά με σοβαρή φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου, αν λειτουργήσει διαφορετικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αν το ευρωομόλογο, για το οποίο ερίζουν ετεροχρονισμένα οι κκ Παπανδρέου και Σαμαράς, δεν γίνει τοξικό.

Και σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο ο Συνασπισμός έχει καταθέσει υπεύθυνες προτάσεις, που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ λοιδορούσαν, όπως π.χ. το ευρωομόλογο ή την αλλαγή του ρόλου της ΕΚΤ. Η καραμέλα περί μιας Αριστεράς που μιλά διαρκώς για ανεφάρμοστα πράγματα, αποδεικνύεται από την πραγματικότητα ξεπερασμένη. Αν είχαν ακολουθηθεί οι προτάσεις του ΚΕΑ και του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να μην είχαμε κατρακυλήσει τόσο πολύ.

To Γραφείο Τύπου