Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/08/2011

Αποσπάσματα συνέντευξης της Ρένας Δούρου,μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνης Ευρωπαϊκής Πολιτικής, στο ραδιόφωνο του Antenna, (στον Κ. Λασκαράτο).

«Η εικόνα για την κρίση πολιτικής κυριαρχίας στην Ευρώπη δεν επιτρέπει αισιοδοξία. Το ίδιο ισχύει και στις ΗΠΑ, μετά από υπαναχωρήσεις του προέδρου Ομπάμα στους εκβιασμούς των Ρεπουμπλικάνων αντιπάλων του για περικοπές στο κράτος πρόνοιας».

«Δυστυχώς είμαστε αναγκασμένοι να μιλάμε για το μέλλον της Ευρώπης, παίρνοντας υπόψη μας την μικροπολιτική που αφορά το γερμανικό πολιτικό σκηνικό. Υπάρχει σήμερα παιχνίδι μεταξύ της Άνω και της Κάτω Βουλής, ένα παιχνίδι μεταξύ των συσχετισμών των κομμάτων και της κυβέρνησης συνεργασίας, και δυστυχώς τα μικροκομματικά οφέλη των κυβερνώντων έχουν τρομερό αντίκτυπο για το τι μέλλει να συμβεί στην Ευρώπη. Υπάρχει δε και το σενάριο που θέλει τη Γερμανία να αποχωρεί η ίδια από το ευρώ. Πρόκειται για καταστροφικά σενάρια όχι μόνο για το ευρώ ή τους ανολοκλήρωτους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά για τους πολίτες που εξαθλιώνονται, όπως βλέπουμε σε Βρετανία, Πορτογαλία, Ισπανία αλλά και Ιταλία».

«Είναι λυπηρό να χρειαζόμαστε τεχνική υποστήριξη για την είσπραξη φόρων, για το πώς θα κατανεμηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια όπως το ΕΣΠΑ, για την επιτήρηση της εφαρμογής σειράς προτάσεων. Η κυβέρνηση τι κάνει μόνη της;»

«Η ευθύνη δεν μπορεί να μοιραστεί. Απαισιόδοξο αλλά αληθές: εδώ και 1.5 χρόνο σειρά προτάσεων που είχαμε καταθέσει ως ΣΥΝ, ΣΥΡΙΖΑ είχαν λοιδορηθεί. Ένα παράδειγμα: το Φεβρουάριο του 2010 στη Βουλή ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο ευρωομόλογο. Τότε ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε πει ότι πρόκειται για επικίνδυνες προτάσεις και ο κ. Σαμαράς δεν έκανε καν τον κόπο να το σχολιάσει. Σήμερα οι κκ Παπανδρέου, Σαμαράς, Βενιζέλος ερίζουν για την πατρότητα ενός μέτρου που ούτως ή άλλως από μόνο του δεν είναι πανάκεια. Οι ευθύνες λοιπόν δεν μοιράζονται το ίδιο. Και ούτε αν έλθουν κλιμάκια 60 ή 100 ατόμων θα επιλυθεί το πρόβλημα. Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής. Δυστυχώς με τεράστιες ευθύνες ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, οδηγούμαστε σε φοβερές καταστάσεις. Το Σεπτέμβριο θα φθάσουμε επισήμως το 1 εκατομμύριο ανέργους, με την πλειόνοτητά τους να είναι νέοι και νέες!».

To Γραφείο Τύπου