Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
15/03/2002

Συνάντηση ΣΥΝ με τον Πρόεδρο του Ιράν

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Νίκος Χουντής, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική, συναντήθηκαν σήμερα με τον Πρόεδρο του Ιράν Σεγέντ Μοχάμαντ Χαταμί.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

Οι δυο λαοί έχουν την ιστορική τους διαδρομή. Είναι αναγκαίο να έχουν και τη συμβολή τους στη διαμόρφωση ενός μέλλοντος ειρήνης, συνεργασίας και φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η Ελλάδα και το Ιράν μπορούν να αναπτύξουν πολύπλευρες σχέσεις συνεργασίας και φιλίας, γιατί έχουν κοινά συμφέροντα για την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών οι οποίες θα συμβάλουν σ΄ έναν διάλογο ανάμεσα στους πολιτισμούς αλλά και σε μια συνεργασία ανάμεσα στις οικονομίες των δύο χωρών.

Η Ελλάδα μπορεί να είναι ένας στρατηγικός σύμμαχος και ο στρατηγικός φίλος του Ιράν στις σχέσεις του με την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση. Και το Ιράν μπορεί να είναι η χώρα που θα συμβάλει δημιουργικά στην ανάπτυξη επενδυτικών δραστηριοτήτων ελληνικών συμφερόντων.

Ο διάλογος ανάμεσα στους λαούς, στους πολιτισμούς και τις θρησκείες είναι ένα στοιχείο δημιουργικό, που διαμορφώνει πολύπλευρους δεσμούς για ένα μέλλον με ανθρώπινο πρόσωπο, με δημοκρατία σε όλο τον κόσμο, με ποιότητα ζωής και με δικαιοσύνη στην αντιμετώπιση των περιφερειακών και τοπικών προβλημάτων, κάτω από τα πλαίσια μιας αρχιτεκτονικής του διεθνούς δικαίου, το οποίο δεν θα παραμερίζεται κάθε φορά που η εκάστοτε υπερδύναμη θα θέλει να δρα μονομερώς για να επιβάλει τις θελήσεις της και τα συμφέροντά της.

Σήμερα λοιπόν, για τον 21ο αιώνα, το Ιράν και η Ελλάδα μπορούν να επιβεβαιώσουν τις ιστορικές τους σχέσεις, παίρνοντας δημιουργικές πρωτοβουλίες για το μέλλον.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου