Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
15/03/2002

Απάντηση Ισπανικής Προεδρίας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών του ΣΥΝ για τα μέτρα σε βάρος ευρωδιαδηλωτών

Σε ερωτήσεις των ευρωβουλευτών του ΣΥΝ Μιχάλη Παπαγιαννάκη, Αλέκου Αλαβάνου, οι οποίοι εξέφραζαν ανησυχίες για τα μέτρα που ελάμβανε η Ισπανική Κυβέρνηση σε βάρος των κινημάτων που διαμαρτύρονταν για την παγκοσμιοποίηση που προγραμμάτιζαν σειρά διαδηλώσεων σε ισπανικές πόλεις, απάντησε χθες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ισπανός Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κος De Miguel .

Στην απάντησή του ο κος De Miguel προσπάθησε να πείσει ότι τα δρακόντεια μέτρα σε βάρος των διαδηλωτών, οι περιορισμοί στην ελευθερία έκφρασης των πολιτικών απόψεων και η ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων μεταξύ των αστυνομικών και τελωνιακών αρχών των κρατών μελών είναι νόμιμες και καλύπτονται από σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε :

· Στο άρθρο 53 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον Τίτλο IV (διατάξεις σχετικές με την αστυνομική και δικαστική συνεργασία ποινικού περιεχομένου) και τόνισε ότι "αυτή νοείται με την επιφύλαξη της άσκησης των ευθυνών που είναι στην αρμοδιότητα των κρατών μελών σε θέματα διατήρησης της δημόσιας τάξης και διασφάλιση της εσωτερικής (κρατικής) ασφάλειας".

· Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου στις 13 Ιουλίου 2001 σχετικά με την "Ασφάλεια των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων και άλλων παρεμφερών Διασκέψεων" και τόνισε ότι στα πλαίσια αυτά το δικαίωμα έκφρασης και ειρηνικής συνάθροισης πρέπει να ασκείται με τρόπο "ώστε να μην απειλείται η ατομική τους ασφάλεια, η ασφάλεια των άλλων πολιτών και η ατομική ιδιοκτησία" , και πρόσθεσε ότι : "Οι διοργανωτές των διαδηλώσεων δεν θα πρέπει να εκμεταλλευτούν τις εκδηλώσεις αυτές "για να διαπράξουν πράξεις βίας ατομικά ή συλλογικά ".

Αναφερόμενος ειδικότερα σε συγκεκριμένη ερώτηση του Μιχάλη Παπαγιαννάκη σχετικά με πληροφορίες για θεσμοθέτηση "τυποποιημένου εντύπου για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ κρατών μελών" "για την πρόληψη και την καταστολή των φαινομένων του βίαιου ριζοσπαστισμού των νέων στα μεγάλα αστικά κέντρα" επιβεβαίωσε τις πληροφορίες τονίζοντας ότι "οι αρμόδιες υπηρεσίες θεσμικής προετοιμασίας εξετάζουν το θέμα και συσκέφτηκαν γι'αυτό τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2002 και εργάστηκαν όπως προβλέπει η Συνθήκη. Δηλαδή σεβόμενες τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες. Θα είναι στη δικαιοδοσία της Ισπανικής Προεδρίας να δώσει την απάντηση που θα κρίνει κατάλληλη".

Εξάλλου απαντώντας σε συμπληρωματική ερώτηση του Αλέκου Αλαβάνου αν "στη πράξη η Ισπανική Προεδρεία προετοιμάζεται να ακολουθήσει τη γραμμή Μπερλουσκόνι, η οποία δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα, παραβίασε στοιχειώδη δικαιώματα των πολιτών της Ε.Ε., δεν άφησε έλληνες φιλειρηνικούς πολίτες και πολίτες από άλλες χώρες να πατήσουν το έδαφος της Ιταλίας". Ο κος De Miguel απάντησε: πορρίπτω οποιαδήποτε σύγκριση μεταξύ της Κυβέρνησης του κου Μπερλουσκόνι και της Κυβέρνησης του κου Αθνάρ".

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου