Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
17/08/2011

Δήλωση του Β. Πριμικήρη, μέλους της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνου του Τμήματος τους ΣΥΝ για θέματα Ελληνισμού της Διασποράς, σχετικά με το κλείσιμο ελληνικών σχολείων στο εξωτερικό

Η κυβέρνηση με τρόπο απαράδεκτο δε στρέφεται μόνο ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα των Ελλήνων που ζουν στην Ελλάδα, αλλά και ενάντια στους Έλληνες της διασποράς. Με τρόπο απαράδεκτο κλείνει προξενεία και τώρα κλείνει και τα σχολεία και προσπαθεί να υποβαθμίσει με κάθε τρόπο την ελληνόγλωσση εκπαίδευση των Ελλήνων της διασποράς.

Οι πάντες γνωρίζουν ότι ένα από τα βασικότερα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες της διασποράς είναι η ελληνόγλωσση εκπαίδευση. Μέσα απʼ αυτήν, τα ελληνόπουλα του εξωτερικού δένονται με την πατρίδα τους. Όμως, η αδίστακτη κυβέρνηση Παπανδρέου αυτόν τον δεσμό, αυτόν τον κρίκο επαφής με την πατρίδα θέλει να τον διαλύσει. Οι περικοπές και το κλείσιμο ελληνικών σχολείων στο εξωτερικό στην ουσία βάζουν ταφόπλακα στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση του εξωτερικού. Ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ο κόσμος της αποδημίας πρέπει να ξεσηκωθεί και να αντιδράσει σε αυτό το έγκλημα που συντελείται σε βάρος των Ελλήνων της διασποράς. Όλες οι κοινότητες και ομοσπονδίες, όλες οι συλλογικότητες των Ελλήνων της  Διασποράς, όπως και το ΣΑΕ (Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού) θα πρέπει να αντιδράσουν έντονα προς την ελληνική κυβέρνηση.

Ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι στα ελληνόπουλα του εξωτερικού πρέπει να παρέχεται μια δημόσια παιδεία που θα εξασφαλίζει την ελληνικότητά τους, θα εμποδίζει την αναγκαστική αφομοίωσή τους στις κοινωνίες που ζουν και θα διασφαλίζει ταυτόχρονα ίσες δυνατότητες στη μόρφωση με τους νέους των χωρών στις οποίες ζουν. Παράλληλα, θα πρέπει να εξασφαλίζεται  η ομαλή ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία σε περίπτωση που επιστρέψουν στην χώρα μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει το θέμα αυτό στην ελληνική βουλή με άμεση προτεραιότητα γιατί θεωρεί ότι το ζήτημα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης των Ελλήνων της Διασποράς είναι ύψιστης σημασίας για τον ελληνισμό.

To Γραφείο Τύπου