Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/08/2011

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ, με αφορμή τις δηλώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Η ηγεσία του Υπ. Παιδείας, με μεγάλη ευκολία και άνεση, κάνει λόγο για «τεράστιες δυσκολίες» και για τη «δυσκολότερη μεταπολεμική σχολική χρονιά». Αρνείται, όμως, να αναγνωρίσει τις τεράστιες ευθύνες που έχει, όπως και συνολικά η κυβέρνηση, η οποία, ακολουθώντας με συνέπεια την κατεδαφιστική πολιτική των Μνημονίων, έχει οδηγήσει την εκπαίδευση στην τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζει σήμερα.

Με το διορισμό 600 εκπαιδευτικών είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν τα κενά που έχουν δημιουργήσει οι 6.000 εφετινές συνταξιοδοτήσεις, όπως και οι περίπου 11.500 περσινές, που επίσης αντιμετωπίστηκαν με ελάχιστους διορισμούς.

Είναι αδιανόητο να ξεκινάει η εκτύπωση των σχολικών βιβλίων ελάχιστες μέρες πριν την έναρξη του σχολικού έτους και να ισχυρίζεται το υπ. Παιδείας ότι με το άνοιγμα των σχολείων θα παραδοθούν τα βιβλία μόνο στα «βασικά (;) μαθήματα».

Είναι επικίνδυνο να επιχειρούνται σοβαρές αλλαγές στο περιεχόμενο των μαθημάτων και τη διδακτική μεθοδολογία χωρίς κατάλληλη προετοιμασία, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις εφαρμογής τους και χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με την εκπαιδευτική κοινότητα και τους άλλους αρμόδιους φορείς.

Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει καθημερινά ότι είναι ανίκανη να εξασφαλίσει τις πιο θεμελιώδεις προϋποθέσεις για την ομαλή λειτουργία των σχολείων, που θεωρούνται αυτονόητες για κάθε σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα. Υπό αυτούς τους όρους, η περαιτέρω παραμονή της στην εξουσία καθίσταται ολοένα και περισσότερο επικίνδυνη.

To Γραφείο Τύπου