Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
19/03/2002

Συνάντηση ΣΥΝ με το Προεδρείο της ΑΔΕΔΥ

Ο Πρόεδρος τουΣυνασπισμού Ν.Κωνσταντόπουλος και ο Δ.Στρατούλης,μέλος της Π.Γ. συναντήθηκαν σήμερα με τοΠροεδρείο της ΑΔΕΔΥ

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος και ο Δ. Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. συναντήθηκαν σήμερα με το Προεδρείο της ΑΔΕΔΥ.
Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

ΧΡ.ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ: Το μείζον θέμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, η χρηματοδότηση, όπως γνωρίζετε, αιωρείται Δεν υπάρχει απάντηση, δεν υπάρχει αποκάλυψη από την πλευρά της κυβέρνησης των συγκεκριμένων μέτρων, των προσανατολισμών ή των σκέψεων που έχει για την αντιμετώπιση αυτού του θέματος, το οποίο θα κρίνει και τη βιωσιμότητα, την οριακότητα και επί της ουσίας και στον χρόνο της επιχειρούμενης παρέμβασης στο ασφαλιστικό.

Από την άποψη αυτή πρέπει να πούμε ότι η συνάντησή μας με τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου και ιδιαίτερα με τον Πρόεδρο τον κύριο Κωνσταντόπουλο είναι πάρα πολύ χρήσιμη δεδομένου ότι είναι μία πολιτική δύναμη η οποία στηρίζει την θέση του συνδικαλιστικού κινήματος για τον συνδυασμό της ασφαλιστικής με την φορολογική μεταρρύθμιση, για τη λεγόμενη δίδυμη μεταρρύθμιση έτσι ώστε με σταθερότητα και σε βάθος χρόνου να υπάρξουν οι πόροι οι οποίοι θα εξασφαλίζουν την κοινωνική ασφάλιση σε ένα υψηλό επίπεδο εγγύησης για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Παράλληλα είδαμε και άλλα θέματα που αφορούν τη Δημόσια Διοίκηση στη σημερινή μας συζήτηση και τα ζητήματα της διαφάνειας αλλά και τον λαίκισμό που πολλές φορές αναπτύσσεται σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων με αφορμή τα ζητήματα της διαφθοράς γενικότερα στη δημόσια ζωή του τόπου. ΄Εχουμε ανανεώσει ένα ανοιχτό ραντεβού στην εξέλιξη για το ασφαλιστικό αλλά και για τα θέματα της Δημόσιας Διοίκησης, από μία σκοπιά πάντοτε να υπάρξουν λύσεις με προοδευτικό χαρακτήρα, λύσεις με κοινωνικό περιεχόμενο που θα διευρύνουν και δεν θα υπονομεύουν μεσομακροπρόθεσμα τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και των γενεών οι οποίες θα ενταχθούν στην εργασία, την ασφάλιση τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Συζητήσαμε με τον Πρόεδρο και τα στελέχη της Διοίκησης της ΑΔΕΔΥ το θέμα που έχει ανακύψει με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Οι ιδέες και οι απόψεις της κυβέρνησης δεν εξασφαλίζουν ούτε ενιαίο ούτε βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην δεσμεύεται για τριμερή χρηματοδότηση και υποχρεωτική συμμετοχή του κράτους κατά τα 3/9 από τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος για όλους από συγκεκριμένες πηγές και σε σταθερή βάση.

Εξακολουθεί επίσης η κυβέρνηση να μην συνδέει την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος με μια δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζει έτσι την συνολικότερη αντιμετώπιση των κρίσιμων θεμάτων κοινωνικής πολιτικής, κοινωνικής ασφάλισης, φορολογικής μεταρρύθμισης και αναπτυξιακού σχεδιασμού, που θα βελτιώνουν το επίπεδο ζωής για όλους στη χώρα μας.

Η κυβέρνηση περισσότερο αντιμετωπίζει το πρόβλημα με κλειστά χαρτιά και μισά λόγια ως πρόβλημα επικοινωνίας, κάνοντας σχεδιασμούς με τους οποίους μεταθέτει τα δύσκολα για μετά, για μετά το 2008, έτσι ώστε να συγκαλύψει τις πραγματικές επιπτώσεις που ουσιαστικά θα διαμορφώσουν ασφαλισμένους τριών κατηγοριών, ίσως και περισσότερων κατηγοριών, επιφυλάσσοντας τα δυσμενέστερα για το μεταγενέστερο στάδιο εφαρμογής αυτών των μέτρων.

Διατύπωσα και στον Πρόεδρο και στα στελέχη της ΑΔΕΔΥ το κρίσιμο ερώτημα από πλευράς ΣΥΝ. Γιατί η κυβέρνηση δεν υιοθετεί το σύνολο των προτάσεων του συνδικαλιστικού κινήματος, έτσι όπως αυτές κατατέθηκαν από την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ στην πρωτοβουλία για την έναρξη εθνικού διαλόγου που είχαν πάρει οι συνδικαλιστικοί φορείς. Αντί να υιοθετεί το σύνολο των μέτρων του συνδικαλιστικού κινήματος, ουσιαστικά η κυβέρνηση υιοθετεί το πλαίσιο της λογικής και των μέτρων της κυβέρνησης της Ν.Δ., των γνωστών ως μέτρων Σιούφα, και μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο επιχειρεί να μεταθέσει τα προβλήματα στο εσωτερικό των διαφόρων κατηγοριών των ασφαλισμένων.

Οι εργαζόμενοι, οι ασφαλισμένοι ζητάνε κοινωνική ανταπόδοση, ζητάνε αναδιανομή των εισοδημάτων, ζητάνε φορολογική δικαιοσύνη, αντί να βιώνουν διαρκώς πιέσεις, αδικίες και ανασφάλειες, όπως αυτές οι οποίες συσσωρεύονται σε βάρος τους.

Και σήμερα στο σύνολό της η κυβερνητική πολιτική δεν έχει κοινωνική ευαισθησία ούτε συγκροτημένη αντίληψη για διεύρυνση της κοινωνικής προστασίας για όλους τους πολίτες αυτής της χώρας. Εξακολουθεί να υπάρχει η αποσπασματική αντιμετώπιση των προβλημάτων. Εξακολουθεί να υπάρχει η λογιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Αντί η κυβέρνηση να ασχοληθεί με τη δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση, κάθε βδομάδα ανακοινώνει δήθεν φορολογικές ελαφρύνσεις για διάφορες κοινωνικές κατηγορίες μόνον και μόνον γιατί έτσι θέλει να εξυπηρετήσει την εισπρακτική της λογική.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου