Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/08/2011

Αποσπάσματα συνέντευξης του Δ.Παπαδημούλη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, στο ρ/σ «ΣΚΑΙ 100,3», (στον Β. Λυριτζή)

Για την δανειακή υπόθεση με την Φινλανδία

-    Θα ήθελα ένα σχόλιό σας γιʼ αυτή την δανειακή υπόθεση με την Φινλανδία και την εξέλιξη που είχαμε. Έχει κάνει λάθος η κυβέρνηση εδώ;

Νομίζω πρόκειται για ένα σοβαρό λάθος την κυβέρνησης και του κ. Βενιζέλου. Το να συμφωνήσει αυτό το σύστημα εγγυήσεων με την Φινλανδία δημιουργεί κακό προηγούμενο. Ήδη κι άλλες χώρες ζητούν να έχουν την ίδια μεταχείριση και αυτό αφήνει κυριολεκτικά στον αέρα την υλοποίηση της συμφωνίας της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου. Χθες ο κ. Βενιζέλος προσπάθησε να τα μπαλώσει λέγοντας ότι η συμφωνία που έκανε με την Φιλανδία τελεί υπό την αίρεση του Eurogroup αλλά τότε γιατί η σπουδή να συμφωνήσει; Νομίζω ότι πρόκειται για κορυφαίο λάθος που δημιουργεί προηγούμενο και τινάζει στον αέρα τη συμφωνία. Ο κ. Βενιζέλος όταν στριμώχνεται συνήθως νουθετεί την αντιπολίτευση εγκαλώντας την για έλλειμμα σοβαρότητας. Εδώ έχουμε στοιχειώδη διαχειριστική ανεπάρκεια από τη κυβέρνηση και έλλειψη κοινής λογικής και διορατικότητας. Ήταν βέβαιο ότι χώρες όπως η Αυστρία, η Σλοβακία και η Ολλανδία θα ζητούσαν αντίστοιχα.

Αυτό συμβαίνει σε μια απόφαση, η οποία ήδη βρίσκει δυσκολίες εφαρμογής γιατί  συμφώνησαν, πανηγύρισαν και μετά πήγαν για διακοπές και όλοι λένε ότι μέχρι να εγγραφθούνε από τα κοινοβούλια αυτές οι συμφωνίες, χωρίς και την εμπλοκή που σχολιάζαμε προηγουμένως, θα μας πιάσει Σεπτέμβρης. Αυτό σε μια περίοδο διεθνών αναταράξεων στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, όπου βλέπουμε πως πάνε τα χρηματιστήρια, εντείνει τις αβεβαιότητες και ήδη η νέα δόση του δανείου να μη δοθεί με τους όρους της καινούριας απόφασης άλλα με τους παλιούς πολύ δυσμενέστερους όρους του πρώτου δανείου.

Θα ήθελα να μας απαντήσει ο κ. Βενιζέλος, που θα παρέμβει αργότερα στην εκπομπή σας, αν δεσμεύεται ότι δεν θα μας φέρουν και άλλα νέα μέτρα εν όψει της 6ης δόσης και επίσης τι λέει για τις προβλέψεις των διεθνών οίκων που τινάζουν στον αέρα τις κυβερνητικές προβλέψεις, που έλεγαν ότι το 2012 θα πηγαίναμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Έχουμε κορυφαίους οίκους αξιολόγησης και τράπεζες να λένε ότι η ύφεση θα συνεχιστεί και το 2011 για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Να προσθέσουμε σʼ αυτό, τη μαύρη τρύπα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Μαύρη τρύπα 4,5 δις ευρώ στον προϋπολογισμό το πρώτο επτάμηνο

Το επτάμηνο έκλεισε με αστοχία 4,5 δις ευρώ. Κάθε μήνα που μας έρχεται χρειάζεται  το κυβερνητικό επιτελείο να μαζεύει φόρους περίπου  5,5 δις ευρώ, όταν τους πρώτους 7 μήνες μάζευε λιγότερο από 4 δις ευρώ τον μήνα. Αυτό είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί όταν έχουμε τέτοια κατάσταση αναποτελεσματικότητας και αποσύνθεσης στους φοροελεγκτικούς και φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς με τη φοροδιαφυγή να καλπάζει και τους πλούσιους να μην πληρώνουν φόρους. 

Είναι η απόδειξη με οδυνηρούς αριθμούς της αποτυχίας του μίγματος πολιτικής που ακολουθήθηκε από το μνημόνιο εδώ και 1,5 χρόνο και παράγει ύφεση μεγαλύτερη και βαθύτερη από τις προβλέψεις, εκρηκτική ανεργία και ταυτόχρονα επαναλαμβανόμενες αστοχίες στη υλοποίηση των στόχων του προϋπολογισμού. Η κυβέρνηση έπεσε σε μια διπλή αποτυχία. Πρώτον, δεν κάνει τίποτα για να περιορίσει την φοροδιαφυγή και την φοροκλοπή, η οποία αυξάνεται και δεύτερο, παρά τις άγριες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και προγράμματα δημοσίων επενδύσεων, που επιτείνουν την ύφεση, οι δαπάνες του σπάταλου πελατειακού κράτους, αυτό το σύστημα που εξέθρεψε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ με τους διορισμούς και τις κατασκευές φορέων απλώς για λόγους ψηφοθηρίας, δεν έχει τιθασευτεί. Φοβάμαι ότι το 2011 θα κλείσει πιθανότατα με διψήφιο έλλειμμα και όχι με 7,5%.

Η νέα αφήγηση που έψαχναν χθες, τι παραμύθι δηλαδή θα πει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, δεν μπορεί να κρύψει την παταγώδη αποτυχία όλων των στόχων και όλων των προβλέψεων. Δε μιλάω για την διάψευση των προεκλογικών δεσμεύσεων αλλά για νωπές υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ. Η ρητορική Βενιζέλου δεν αρκεί πια όταν έχουμε κραυγαλέα αναποτελεσματικότητα. Προχθές ο κύριος Βενιζέλος είπε όταν άρχισαν οι αντιδράσεις για την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη εστίασης από το 13% στο 23% που πλήττουν όχι μόνο το λαϊκό εισόδημα αλλά και την τουριστική βιομηχανία της χώρας είπε ότι είναι άδικο το μέτρο είναι παράλογο άλλα είναι αναγκαίο. Η κυβέρνηση καλείται, η όποια κυβέρνηση, να μην προωθεί άδικα και παράλογα μέτρα, η δε παρηγοριά του ότι σας καταλαβαίνουμε ότι είναι άδικο αλλά «σας το φοράμε», για να το πω έτσι λαϊκά, δεν πείθει πια.

Για την αντικατάσταση του κ. Τσιόκα και το opengov

-    Σε σχέση με την αντικατάσταση του κ. Τσιόκα. Πρόκειται για μια παρέμβαση στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ;

Όχι δεν είναι παρέμβαση στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ. Είναι έλεγχος της κυβερνητικής αξιοπιστίας. Η κυβέρνηση όταν βγήκε διαφήμιζε την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και το opengov. Ο κατʼ εξοχήν αρμόδιος υπουργός που υλοποιούσε αυτήν την εξαγγελία ήταν ο κ. Ραγκούσης. Έκαναν δώδεκα μήνες να βάλουν διοικητή στο ΙΚΑ, εξ αιτίας του opengov  μας έλεγε ο κ. Λοβέρδος ότι πρότεινε έξι διοικητές αλλά το Μαξίμου του επέβαλε άλλον, μετά από μήνες στο υπουργείο που ήταν τότε, το Υπουργείο Εργασίας. Τώρα όταν βρέθηκε στα δύσκολα ο κ. Ραγκούσης επειδή διαφωνούσε με την πολιτική Ρέππα και προσπαθεί να την ανατρέψει καρατόμησε με διαδικασίες άψε σβήσε τον γενικό γραμματέα. Εγώ ρωτώ στην ερώτηση που κατέθεσα στη Βουλή, εάν υλοποιήθηκαν οι διαδικασίες του opengov, ποιός αποφάσισε; Ήταν μόνος του ο υπουργός ή κάποιο συλλογικό όργανο; Και αν για την επιλογή του κ. Μπουρδάρα υπήρξε μια πρόσκληση στοιχειώδους ενδιαφέροντος ώστε και άλλοι να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον και αν υπήρξε μια αξιολόγηση, ποιος, πότε και από ποιους; Αλλιώς, όλα τα περί αξιοκρατίας, διαφάνειας και opengov είναι μια ανοιχτή κοροϊδία.  

To Γραφείο Τύπου