Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/08/2011

Δήλωση της Έφης Καλαμαρά, μέλους της Π.Γ του ΣΥΝ και υπεύθυνης για θέματα Παιδείας, για το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ

Το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ εισάγεται σήμερα  στην Ολομέλεια της  Βουλής για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ψήφισης του την Τετάρτη 24 Αυγούστου πριν καν ανοίξουν οι σχολές. Προφανώς γιατί η κυβέρνηση γνωρίζοντας πολύ καλά την πλήρη αντίθεση της πανεπιστημιακής κοινότητας, φοβάται τις αντιδράσεις.

Σε χθεσινή  συνέντευξη του μάλιστα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε  «σε συντεχνίες που   προσπαθούν να κρατήσουν το ελληνικό πανεπιστήμιο καθηλωμένο και προσαρμοσμένο στις  δικές τους προσωπικές ανάγκες και αντιδρούν στις μεταρρυθμίσεις»

Είναι επικίνδυνο ότι για την νεοφιλελευθερη δογματική σκεψη του πρωθυπουργού αποτελεί συντεχνια κάθε κλαδος εγαζόμενων και κάθε φωνή πνευματικου ανθρώπου που αντιστέκεται στην ισοπεδωση μιας ολοκληρης κοινωνιας.

Μπορεί βέβαια να συγκαταλέγει σε αυτές τις συντεχνίες  τους  πάνω από 900 πανεπιστημιακούς , όπως τον Chomsky,  τoν Zizek , τoν Ranciere , την  Butler, που τάσσονται εναντίον της προτεινόμενης μεταρρύθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης υποστηρλιζοντας ότι θα κλονίσει την ερευνητική και διδακτική προοπτική των ελληνικών πανεπιστημίων και θα επιφέρει ένα ακόμα πλήγμα στη ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Για τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση θα είναι η χαριστική βολή στη δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι ελάχιστες και επουσιώδεις  αλλαγές, που υπερπροβλήθηκαν από τα ΜΜΕ, δεν αλλάζουν στο ελάχιστο το βασικό χαρακτήρα του νομοσχέδιου ότι εισάγει μια αγοραία αντίληψη για την εκπαίδευση αντιμετωπίζοντας τα Πανεπιστήμια ως Ανώνυμες Εταιρείες.

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επι της ουσίας θεσμοθετείται  ένα κατ΄επίφαση πανεπιστήμιο, που δεν θα είναι πλέον ούτε δωρεάν, ούτε δημόσιο, ούτε πανεπιστήμιο.

Γι αυτό ακόμα και αν ψηφισθεί  θα μείνει κενό γράμμα. Η ακαδημαϊκή κοινότητα θα υπερασπιστεί το Σύνταγμα, τις αρχές και τις αξίες του δημόσιου, δωρεάν και ακαδημαϊκού πανεπιστημίου όπως και το δικαίωμα όλων των νέων στην δωρεάν,δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση και μόρφωση. Η κοινωνία  θα ορθώσει το ανάστημα της και θα αντισταθεί για να αντρέψει τις πολιτικές της κυβέρνησης και την ίδια την κυβέρνηση.

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις αυτούς τους αγώνες για την ανατροπή  της κυβερνητικής πολιτικής.

To Γραφείο Τύπου