Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/08/2011

Συνέντευξη του Δ.Στρατούλη στο Ράδιο 9 (Χάρης Μπότσαρης)

Ο Δημήτρης Στρατούλης,  μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξη στο Ράδιο 9 (Χάρης Μπότσαρης) ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

-     κ. Στρατούλη πως εκτιμάτε να προδιαγράφονται οι εξελίξεις τον ερχόμενο Σεπτέμβρη;

Οι επιλογές της κυβέρνησης, του εγχώριου πολιτικού κατεστημένου και της Τρόικας έχουν αποτύχει παταγωδώς αφήνοντας πίσω τους και μπροστά τους κοινωνικά και οικονομικά ερείπια.

Ο λαός και η χώρα μας εξαιτίας των κυβερνητικών και τροϊκανών πολιτικών έχουν μπροστά τους ένα πολύ δύσκολο και σκοτεινό Σεπτέμβρη.

Η ύφεση έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις και αναμένεται να συνεχιστεί και το 2012 λόγω της μείωσης της κατανάλωσης από τα συρρικνωμένα εισοδήματα των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων και λόγω άπνοιας των δημόσιων αλλά και των ιδιωτικών επενδύσεων. Η ανεργία σπάει όλα τα ιστορικά ρεκόρ και αναγκάζει τα πιο μορφωμένα και εξειδικευμένα τμήματα της νεολαίας να αναζητούν εργασία και να μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο ή φυτοζωούν. Η ύφεση και η υψηλή ανεργία έχουν οδηγήσει σε εκτροχιασμό τα δημόσια έσοδα και τον κρατικό προϋπολογισμό του 2011 με συνέπεια η κυβέρνηση να προετοιμάζει νέα σκληρά μέτρα για να καλύψει τη μαύρη τρύπα. Τα σκληρά μνημονιακά μέτρα οδηγούν σε ύφεση, αυτή σε νέα σκληρότερα μέτρα που προκαλούν βαθύτερη ύφεση και ο μαύρος φαύλος κύκλος αναπαράγεται διαλύοντας την οικονομία και την κοινωνία. Από την άλλη πλευρά, λόγω νέας κρισιακής εκτροπής του καπιταλισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, της συμφωνίας της κυβέρνησης με τη Φινλανδία για εγγυήσεις και των αποσυνθετικών διαδικασιών στην Ευρωζώνη οι αποφάσεις της έκτακτης συνόδου των ηγετών της Ευρωζώνης στις 21 Ιούλη για τη χώρα μας είναι πλέον στον αέρα.

-    Τελικά είναι όλα μαύρα κι απαισιόδοξα;

Όχι υπάρχει ελπίδα κι αυτή βρίσκεται στους αγώνες του λαού μας νʼ απαλλαγεί από τις τροϊκανές πολιτικές και από την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου που τις υπηρετεί. Το κίνημα των πλατειών ανασυγκροτείται και επανέρχεται πιο ώριμο πολιτικά και πιο Ριζοσπαστικό με ραντεβού στο Σύνταγμα στις 3 του Σεπτέμβρη, ενώ μία εβδομάδα μετά στις 10 Σεπτέμβρη, θα ενώσει τις δυνάμεις του με το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα στην πανελλαδικού χαρακτήρα κινητοποίηση στην έναρξη της ΔΕΘ. Οι λαϊκές κινητοποιήσεις το Σεπτέμβρη θα είναι σίγουρα πιο πολιτικοποιημένες και θα έχουν στην ημερήσια διάταξη το αίτημα να φύγει η κυβέρνηση και η τρόϊκα, να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του δημοσίου χρέους και να υπάρξει μία άλλη πολιτική για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας με κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία.

Η Αριστερά μπορεί και πρέπει να συμβάλει στη νικηφόρα έκβαση των λαϊκών αγώνων, εάν βρει τον τρόπο να υπερβεί με κοινές δράσεις τον κατακερματισμό της και εάν διαμορφώσει μία κοινή εναλλακτική προγραμματική πρόταση προοδευτικής και σοσιαλιστικής διεξόδου για το λαό και τη χώρα μας.

To Γραφείο Τύπου