Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
19/03/2002

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΝ με τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών

Συνάντηση με τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών είχε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος και οι Κώστας Πουλάκης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και Ελένη Αυλωνίτου, μέλος της ΚΠΕ.

Μετά τη συνάντηση ακολούθησαν δηλώσεις:

Π.ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Είμαστε εδώ ως Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών, το καινούργιο συμβούλιο του Συλλόγου. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Πρόεδρο του ΣΥΝ που είναι ο πρώτος από τους πολιτικούς αρχηγούς, από τους οποίους έχουμε ζητήσει ραντεβού για να τους ενημερώσουμε για τις δραστηριότητες του συλλόγου μας και τις ανησυχίες μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θέλουμε να έχουμε μια συνεργασία - το ζητήσαμε αυτό από τον Πρόεδρο- και με τον ΣΥΝ και με τα άλλα κόμματα για τα θέματα που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το πώς αντιμετωπίζουμε εμείς ως πρόκληση το 2004. Οι Έλληνες Ολυμπιονίκες έχουν έναν βασικό ρόλο να παίξουν σε αυτή τη μεγάλη διοργάνωση που καλείται η χώρα μας να φέρει εις πέρας το 2004. Θεωρούμε ότι δεν έχουν παίξει τον σημαντικό αυτό ρόλο που μπορούν να παίξουν μέσα στην ελληνική κοινωνία και οι Ολυμπιονίκες και όλοι οι αθλητές που έχουν κτίσει αυτό το αθλητικό οικοδόμημα της χώρας και ελπίζουμε πολύ στη βοήθεια και του ΣΥΝ στην ανάδειξη του πρωταγωνιστικού ρόλου των αθλητών, των Ολυμπιονικών στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Και εμείς είμαστε άνθρωποι που μπορούμε να σταθούμε έξω από πολιτικές αντιπαραθέσεις και σκοπιμότητες. Ένα πρόσφατο παράδειγμα το έχετε με την Πρόεδρο του 2004 και τον Δήμαρχο Αθηναίων, όπου δημιουργήθηκε κάποιο πρόβλημα με τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο για την Αθήνα. Πιστεύω ότι τέτοια προβλήματα έπρεπε να αντιμετωπιστούν από τον Δήμο, νωρίτερα ίσως. Και δεν πρέπει οι δύο κορυφαίοι παράγοντες που συμμετέχουν ουσιαστικά στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων να αντιπαρατίθενται σε δημόσιο επίπεδο δύο χρόνια πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μόνο κακό κάνουν στην κρίση, στην πίστη και στη θέληση του λαού να βοηθήσει στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. ʼρα θα πρέπει να βοηθήσουμε όλοι τον Αθήνα 2004 να φέρει σε πέρας αυτό το δύσκολο έργο που έχει αναλάβει.

Οι αθλητές αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, διότι είναι το θέμα της Ολυμπιακής προετοιμασίας, για το οποίο, όμως, έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση με τον υπουργό Αθλητισμού, ότι μεταφέρονται όλες οι εγκαταστάσεις στον ʼγιο Κοσμά, όπου εκεί θα μπορέσει να συνεχιστεί η Ολυμπιακή προετοιμασία των αθλητών. Τέτοιου είδους προβλήματα αντιμετωπίζουμε συνολικά και θέλω εδώ να πω ότι στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και Αθλητισμού στην οποία συμμετέχω, υπάρχει πολύ μεγάλη συναίνεση, όσον αφορά και την ολυμπιακή προετοιμασία και την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων. Μπορούμε να σταθούμε και έξω από κομματικές αντιπαραθέσεις για πράγματα που αφορούν τους Έλληνες αθλητές.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Συζητήσαμε με το Διοικητικό Συμβούλιο των Ελλήνων Ολυμπιονικών όλα τα προβλήματα που αφορούν στο ελληνικό αθλητισμό,. Με ιδιαίτερη χαρά συναντηθήκαμε με τα συγκεκριμένα πρόσωπα που έχουν καταξιώσει με την αγωνιστική τους παρουσία τα αθλητικά ιδεώδη, έτσι ώστε σήμερα πραγματικά να μπορούν αυτά που κατέκτησαν με το «ευ αγωνίζεσθαι» να τα αξιοποιήσουν προς όφελος του δημόσιου βίου της χώρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τα ζητήματα που μας αφορούν άμεσα είναι για μας ο μαζικός αθλητισμός, ο σχολικός αθλητισμός, η σωστή προετοιμασία των αθλητών, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν τους καλύτερους δυνατούς όρους για να συμμετέχουν σε διεθνείς διοργανώσεις, αλλά και στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι επίσης ζητήματα που έχουν σχέση με την ποιότητα, το περιεχόμενο και την ουσία των Ολυμπιακών Αγώνων, με τη συμμετοχή της κοινωνίας και με την ορθή αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθαρότητας των Αγώνων, των προβλημάτων του ντόπινγκ και όλων των άλλων αρνητικών πλευρών από τις οποίες πρέπει οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 να είναι απαλλαγμένοι. Συζητήσαμε με πνεύμα ουσιαστικής αναζήτησης λύσεων σε αυτά τα θέματα, με αμοιβαία εκτίμηση και εμπιστοσύνη, γιατί ο ΣΥΝ θέλει μέσα από τον αθλητισμό να διαμορφώνεται ένα διαφορετικό δημόσιο ήθος. Και ο αθλητισμός να αξιοποιείται για να προβάλλεται μια διαφορετική στάση που μπορεί να δώσει στα νέα παιδιά αισιοδοξία για το παρόν και το μέλλον. Να τα αποτρέψει από άλλες φθοροποιές δραστηριότητες, καταστροφικές για τη ζωή τους και για την υγεία τους.

Οι Ολυμπιονίκες, με αυτήν την έννοια, μπορούν να είναι το παράδειγμα ζωής, μπορούν να είναι η φωνή που θα διεκδικεί πάντα ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα. Μπορεί να είναι η έγκυρη παρουσία που με τις παρεμβάσεις θα συμβάλλει ουσιαστικά στο να περιοριστούν τα προβλήματα στην προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και να ενισχυθούν οι θετικές πλευρές που θα δώσουν τη δυνατότητα η χώρα μας να αποκομίσει κάτι από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και να μπορέσει πραγματικά να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη διενέργειά τους.

Και με τον Παναγιώτη Φασούλα και με τους υπόλοιπους Ολυμπιονίκες που είναι στη νέα Διοίκηση του Σωματείου θα εξακολουθήσουμε να έχουμε αυτήν την ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων, γιατί ο ελληνικός αθλητισμός στην αρχή του 21ου αιώνα μπορεί πολλά να κάνει, πολύ περισσότερα από όσα έχει κάνει μέχρι στιγμής. Οι Έλληνες αθλητές έχουν δώσει πολλά. Εκείνοι που χρειάζεται να δώσουν πολλά είναι το κράτος, η πολιτεία. Να κοιτάξουν τον Έλληνα αθλητή, τον Ολυμπιονίκη, αλλά και τον απλό μαθητή στους σχολικούς αγώνες, με διαφορετικό τρόπο και διαφορετική πολιτική. Χρειάζονται, λοιπόν, και χρήματα να δοθούν για τον ελληνικού αθλητισμό και υποδομές να εξασφαλιστούν και εγκαταστάσεις να εκσυγχρονιστούν, αλλά και το έμψυχο υλικό να στηριχθεί πολύπλευρα. Και στήριγμα δεν είναι μετά από κάθε επιτυχία η φωτογραφία ή η παροχή θέσεων. Στήριγμα είναι σε όλη τη διάρκεια της αθλητικής προσπάθειας ο Έλληνας αθλητής να ξέρει ότι έχει δίπλα του την κοινωνία και την πολιτεία με αγάπη.

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Κε Πρόεδρε, θα είμαστε έτοιμοι σε δύο χρόνια;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω αυτό. Εκείνο που θέλω να σας πω είναι ότι από πλευράς του ΣΥΝ εγκαίρως είπαμε ότι από τη στιγμή που ανετέθη η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας, θα πρέπει με κάθε τρόπο να πετύχουν, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί η χώρας μας και οικονομικά και οικολογικά και πολιτικά από δυσμενείς συνέπειες. Εκείνο που χρειάζεται είναι να εξασφαλίσουμε μια ουσιαστική απάντηση στο τι αγώνες θέλουμε να κάνουμε. Αγώνες του μέτρου, αγώνες της ουσίας, αγώνες οι οποίοι να μπορούν να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή της ελληνικής κοινωνίας ανυπόκριτα.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου