Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/08/2011

Δήλωση της Ρένας Δούρου, μέλους της Π.Γ., υπεύθυνης Ευρωπαϊκής Πολιτικής για τις εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία

Σκοτεινιάζει επικίνδυνα ο ορίζοντας της ελληνικής οικονομίας – και όχι μόνο αυτής, καθώς και η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα διπλής ύφεσης (double-dip), γεγονός που θα σημάνει αναπόφευκτα νέα μέτρα βάρος της κοινωνίας καθώς η κυβέρνηση αδυνατεί να απεμπλακεί από το αρνητικό σπιράλ, στο οποίο έχει εισέλθει με την αγαστή συνεργασία Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Μόλις χθες ο γνωστός πλέον οίκος αξιολόγησης (που υποβάθμισε και την αμερικανική οικονομία), Standard & Poors προέβλεψε ότι η χώρα μας θα πτωχεύσει στο τέλος του χρόνου. Παράλληλα ο οίκος Moody's προειδοποιούσε ότι η επιδίωξη συμφωνιών, όπως αυτή της Ελλάδας με τη Φινλανδία, μπορεί να καθυστερήσει την επόμενη δόση οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα και να απειλήσει να προκαλέσει μία στάση πληρωμών για το χρέος της.

Τι άλλο πρέπει να γίνει για να αντιληφθούν οι κκ Παπανδρέου και Βενιζέλος το αδιέξοδο της ακολουθούμενης πολιτικής ύφεσης και λιτότητας; Τι άλλο πρέπει να γίνει για να αντιληφθεί η ευρωπαϊκή ηγεσία και οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών ότι το δόγμα της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας δεν λειτουργεί – αντιθέτως οδηγεί σε συρρίκνωση των οικονομιών και ασφυξία των κοινωνιών; Ο Σεπτέμβρης είναι πολύ κοντά. Όπως και οι επερχόμενες κοινωνικές εκρήξεις.

Οι καιροί έχουν αλλάξει. «Οπότε, φαίνεται ότι ο Καρλ Μαρξ είχε δίκιο όταν υποστήριζε πως η παγκοσμιοποίηση και η χρηματοπιστωτική μεσολάβηση λειτουργούν ανεξέλεγκτα και η αναδιανομή του εισοδήματος και του πλούτου από την εργασία στο κεφάλαιο μπορεί να οδηγήσει τον καπιταλισμό στην αυτοκαταστροφή». Δεν είναι απόσπασμα από αριστερό έντυπο αλλά ανάλυση του Νουριέλ Ρουμπινί, που προτείνει επενδύσεις στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στις δεξιότητες και σε ένα κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας. Ακούει κανείς στην ελληνική κυβέρνηση ή το αεροπλάνο βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο του χρεοκοπημένου νεοφιλελευθερισμού;

To Γραφείο Τύπου