Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
20/03/2002

Αντιπροσωπεία του ΣΥΝ συναντήθηκε με τον Υπουργό και Υφυπουργό Εργασίας για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος και οι Δ.Παπαδημούλης και Δ.Στρατούλης, μέλη της Π.Γ. συναντήθηκαν σήμερα με τον Υπουργό Εργασίας κ. Δ.Ρέππα και τον Υφυπουργό κ. Ρ.Σπυρόπουλο.

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να ενημερώσουμε τον Πρόεδρο του ΣΥΝ για την πρωτοβουλία που έχουμε αναλάβει όσον αφορά την αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας. Η πρόταση που έχουμε διατυπώσει πιστεύουμε ότι συνδυάζει την αποτελεσματικότητα με την ευαισθησία.

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα σύστημα που είναι ταυτοχρόνως οικονομικά βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο. Για μας το πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης δεν είναι απλά ένα δημοσιονομικό πρόβλημα, το οποίο προκειμένου να το λύσουμε πρέπει να αποδεχθούμε αδιαμαρτύρητα τις όποιες κοινωνικές συνέπειες. Είναι μείζον κοινωνικό θέμα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε με πολιτική και κοινωνική ευθύνη.

Ακουσα με προσοχή τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις που διατύπωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ. Πιστεύω ότι η διαδικασία που ακολουθήσαμε, διαδικασία διαλόγου, συνεννόησης και συναίνεσης, είναι μία διαδικασία η οποία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο προκειμένου να φτάσουμε στην ορθή λύση. Γιατί η συναίνεση παράγει ορθές και στέρεες λύσεις.

Οι προτάσεις που διατύπωσε η ηγεσία του ΣΥΝ θα τις αξιοποιήσουμε στο μέτρο του δυνατού. Πάντοτε τις παίρνουμε υπόψη μας προτάσεις των πολιτικών κομμάτων, γιατί πιστεύουμε ότι έτσι έχουμε κι εμείς τη δυνατότητα να βελτιώνουμε τις προσεγγίσεις μας σε πολλά θέματα.

Κλείνω, αφού ευχαριστήσω για την φιλοξενία την ηγεσία του ΣΥΝ. Θέλω για μια ακόμα φορά να δηλώσω ότι η κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης, προκειμένου να εγγυηθεί ότι οι ΄Ελληνες πολίτες θα έχουν την σύνταξή τους, θα αντιμετωπίσουμε την προσδοκία ζωής που είναι ασφάλιση, σύνταξη με τον πιο ικανοποιητικό τρόπο και ταυτόχρονα με τις επιλογές μας θα ανταποκριθούμε στις ανάγκες των επόμενων γενεών.

Αυτή είναι η προσέγγισή μας και με βάση αυτή την κατ' αρχήν προσέγγιση θα οδηγηθούμε στην κατάστρωση του σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο θα εισηγηθούμε και στη Βουλή των Ελλήνων.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είχαμε μία διεξοδική, ενημερωτική συζήτηση. Κουβεντιάσαμε με τους κυρίους Υπουργούς, με τον κύριο Ρέππα και τον κύριο Σπυρόπουλο, όλα τα θέματα που σχετίζονται με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Εξέθεσα στους κυρίους υπουργούς τις εκτιμήσεις και τις απόψεις του ΣΥΝ. Τις προτάσεις Γιαννίτση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ τις αποδοκίμασε όλος ο κόσμος και τις νομοθετικές ρυθμίσεις Σιούφα της Ν.Δ. όλοι μαζί τις καταγγέλλαμε.

Εμείς λοιπόν από την πλευρά μας λέμε ότι δεν πρέπει να ξαναγυρίσουμε σε προτάσεις Γιαννίτση ή σε νόμους Σιούφα μέσα από παράδρομους ή από οποιεσδήποτε μεθοδεύσεις.

Δεν θεωρούμε ότι τα σημερινά σχέδια της κυβέρνησης αποτελούν την προοδευτική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος που χρειάζεται ο τόπος και εξηγήσαμε στους κυρίους υπουργούς τις επιμέρους απόψεις μας.

Το κρίσιμο ζήτημα είναι η εξασφάλιση της χρηματοδότησης και η τριμερής συμμετοχή με υποχρεωτική συμβολή του κράτους κατά τα 3/9 από το σύνολο των εσόδων για όλους τους ασφαλισμένους.

Και επειδή μιλάμε επί της ουσίας, εμάς μας ενδιαφέρουν οι πρόσθετοι πόροι. Οι πόροι οι οποίοι θα προκύπτουν από μία ουσιαστική φορολογική μεταρρύθμιση. Δεν μας ενδιαφέρει η εσωτερική ανακατανομή των δαπανών στα πλαίσια του ισχνού σημερινού κοινωνικού κράτους. Δεν μας απασχολεί δηλαδή το να πάρουν από τη μια τσέπη και να βάλουν στην άλλη τσέπη για να καλυφθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Το σημερινό κοινωνικό κράτος πρέπει να εκπέμπει μήνυμα ασφάλειας για όλους, εγγυήσεις προστασίας για όλους. Δεν πρέπει να εκπέμπει μήνυμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Λιγότερες δηλαδή εγγυήσεις και περισσότερα βάρη, ακριβότερες υπηρεσίες και δυσμενέστερες συνθήκες απασχόλησης και σύνταξης.

Εμείς πιστεύουμε στην ανάγκη υπεράσπισης της προοδευτικής μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος ως ενός μέρους ευρύτερων διαρθρωτικών πολιτικών. Η μεταρρύθμιση δηλαδή του ασφαλιστικού συστήματος πρέπει να είναι αμέσως συνδεδεμένη με την προοδευτική φορολογική μεταρρύθμιση, με μια γενικότερη πολιτική ενίσχυσης της απασχόλησης, με πολιτικές διεύρυνσης της κοινωνικής προστασίας και του κοινωνικού κράτους και με πολιτικές για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

Είχαμε ανταλλαγή απόψεων με ειλικρίνεια και νομίζω ότι και από την πλευρά των κυρίων Υπουργών ενημερωθήκαμε για όλα εκείνα τα οποία ζητήσαμε και οι κύριοι Υπουργοί άκουσαν τις δικές μας απόψεις με προσοχή.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου