Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/08/2011

Δήλωση του Π.Τριγάζη: 4 χρόνια από το ολοκαύτωμα της Ηλείας το «Ταμείο Μολυβιάτη» ανήκει στους πυρόπληκτους

Με αφορμή τη συμπλήρωση 4 χρόνων από την έναρξη των φονικών πυρκαγιών του 2007 στον Νομό  Ηλείας το μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Πάνος Τριγάζης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

24 Αυγούστου, πριν 4 χρόνια, άρχιζαν οι πιο φονικές και καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα μας, ιδιαίτερα στον Νομό Ηλείας και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, που άφησαν πίσω τους 75 νεκρούς και που εκατοντάδες σπίτια και λιοστάσια έγιναν στάχτη συνάμα  με χιλιάδες στρέμματα δάσους.

Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε  τις μαύρες εκείνες μέρες του Αυγούστου, που η Ηλεία έγινε «Χιροσίμα». Τέσσερα χρόνια μετά, τα αισθήματα που κυριαρχούν στα πυρόπληκτα χωριά είναι πίκρα, οργή και εγκατάλειψη.

Μετέωρες παραμένουν οι κυβερνητικές υποσχέσεις για την ανασυγκρότηση και την αναγέννηση των πυρόπληκτων περιοχών. Η σημερινή κυβέρνηση είχε υποσχεθεί το δικό της σχέδιο ανασυγκρότησης, αλλά το σχετικό σχέδιο νόμου δεν βρήκε ακόμα το δρόμο προς τη Βουλή.

Την ίδια ώρα εξελίσσεται το ζήτημα της τύχης  του «Ταμείου Μολυβιάτη». Το ταμείο αυτό είχε δημιουργηθεί εκείνες τις τραγικές μέρες του  2007 και είχε συγκεντρώσει 150 εκατομμύρια ευρώ από 190 χιλιάδες δωρητές, που θέλησαν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους κυρίως προς την πυρόπληκτη Ηλεία και Ολυμπία.

Στις 31.12.2010 το «Ταμείο Μολυβιάτη» είχε 118 εκατομμύρια ευρώ υπόλοιπο, ποσό που περιήλθε «στην αρμοδιότητα του Υπουργού Οικονομικών» μετά την κατάργηση του ταμείου με το νόμο 3895/8.12.2010.

Οι πόροι του «Ταμείου Μολυβιάτη» ανήκουν στην Ηλεία και σε άλλες πυρόπληκτες περιοχές και πρέπει να αξιοποιηθούν με ανθρώπινα, κοινωνικά και οικολογικά κριτήρια, στο πλαίσιο μιας ανάπτυξης με κέντρο τον άνθρωπο και τον σεβασμό στη φύση.

Η κυβέρνηση δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να διαθέσει το υπόλοιπο του  εν λόγω ταμείου όπως θέλει, ούτε σύμφωνα με τις επιταγές του Μνημονίου.

To Γραφείο Τύπου