Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
23/08/2011

Συνέντευξη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη στο ρ/σ ΑΝΤ1 97,2

Μιλώντας σήμερα στο ρ/σ ΑΝΤ1 97,2 (Ν. Δημαράς) ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Για την κυβερνητική οικονομική πολιτική

Στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσα και θα συζητηθεί την Παρασκευή στην ολομέλεια της Βουλής - και ελπίζω να είναι παρών ο κ. Βενιζέλος και να μην στείλει κάποιον άλλο – ρωτάω, με βάση την απόκλιση προς το χειρότερο σε όλους τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση από κοινού με την τρόικα,  αν δεσμεύεται ότι δεν θα πάρει νέα μέτρα που θα πλήξουν τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα.

Έχουμε μεγαλύτερη ύφεση που ίσως ξεπεράσει το 5% η οποία θα συνεχιστεί και το 2012, πολύ μεγαλύτερη ανεργία, μεγάλη μαύρη τρύπα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και ένας υπουργός οικονομικών που αρχίζει ήδη να τα μασάει όταν τον ρωτάνε αν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα. Λέει ότι δεν πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα,  να προσπαθήσουμε ώστε να μην υπάρξουν νέα μέτρα αλλά δεν λέει ότι δεν θα πάρουν νέα μέτρα και μάλιστα προσθέτει προετοιμάζοντας το κλίμα ότι θα προσπαθήσουμε αν ληφθούν να μην χτυπηθούν οι χαμηλοί και οι μεσαίοι.

Όλα τα μέτρα που έχουν πάρει εδώ και 1,5 χρόνο τώρα οι κυβερνώντες στα λόγια δεν χτυπάνε τους μικρούς και τους μεσαίους. Στην πράξη όμως έχουν ρημάξει τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα, ενώ η φοροδιαφυγή κάνει πάρτι και έχει αυξηθεί και οι πλούσιοι στην Ελλάδα πρακτικά δεν πληρώνουν φόρους.

Στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσα ρωτάω επίσης τι θα γίνει με την 6η δόση του δανείου και αν θα δοθεί πάλι με τα τοκογλυφικά επιτόκια του περσινού πρώτου μνημονίου που μεσοσταθμικά είναι αρκετά πάνω από 5%. Από τη στιγμή που πέφτουν έξω όλες οι κυβερνητικές προβλέψεις  με μεγάλη ύφεση, ανεργία, μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό, αδυναμία περιορισμού της φοροδιαφυγής, αδυναμία περιορισμού της τεράστιας σπατάλης σκέπτεται  η κυβέρνηση να αλλάξει την εφαρμοζόμενη πολιτική που απορρέει από το μνημόνιο  και να ακολουθήσει μια πολιτική που να δίνει έμφαση στην ανάπτυξη, την αναδιανομή και στο δημοσιονομικό νοικοκύρεμα, να στηριχθεί στην δίκαιη κατανομή των θυσιών ή θα επιμείνει δογματικά σʼ αυτό το μονόδρομο;

Ο κ. Βενιζέλος εφαρμόζει το εξής κόλπο: την ώρα που εφαρμόζει τα πιο σκληρά και ανάλγητα μέτρα, αφήνει μια υποψία ελπίδας για κάτι καλύτερο που μπορεί να γίνει στο μέλλον και όταν έρθει η ώρα της πράξης, λέει λυπάμαι αλλά δεν βγαίνει γιʼ αυτό θα σας επιβάλλω κάτι παράλογο, άδικο αλλά αναγκαίο. Δείτε για παράδειγμα τις χθεσινές εξαγγελίες για το ΦΠΑ στα είδη εστίασης που επηρεάζουν και τον τουρισμό για τα ψιλικατζίδικα, τα εστιατόρια και την λαϊκή κατανάλωση από 13% θα πάει σε 23%. Εκεί που μπορεί να πέσει  σε χαμηλά επίπεδα είναι για ένα πακέτο τουριστικό που θα έχει διανυκτερεύσεις μπορεί να πληρώνει φθηνότερα τα γεύματα ή τον καφέ. Με αυτές τις πρακτικές δεν λύνεις το πρόβλημα ούτε τις ανεργίας ούτε της ύφεσης.

Αντιπροτάσεις και άξονες για μια εναλλακτική οικονομική φορολογική πολιτική

Χρειάζεται μια πολιτική που να κατανέμει δίκαια τα βάρη περιορίζοντας την φοροδιαφυγή, αυξάνοντας την εισφορά των πλουσίων στα φορολογικά έσοδα, περιορίζοντας την παραοικονομία η οποία υπερβαίνει το 30-35%. Μόνο η κλοπή του ΦΠΑ ετησίως, σύμφωνα με την μελέτη της Alpha Bank και της Εθνικής, είναι από 5-7 δις ευρώ. Αν προστεθεί σʼ αυτό η κλοπή εσόδων από το λαθρεμπόριο καυσίμων, μαζεύονται ποσά που μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει η βούληση να συλληφθούν. Ο διαγωνισμός που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να αποκτήσει ένα σύγχρονο και μηχανοργανωμένο φορολογικό σύστημα δεν έχει ευοδωθεί παρότι έχει πολλές φορές στηθεί εδώ και 10 χρόνια και διαρκώς ματαιώνεται και αναβάλλεται.

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται μια πολιτική που αξιοποιεί την κρίση χρέους και το πρόβλημα με το έλλειμμα και οδηγεί σε τεράστια αναδιανομή εισοδημάτων, δικαιωμάτων και ισχύος σε βάρος των ασθενέστερων οπού οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι  και οι φτωχοί φτωχότεροι. Καταστρέφεται η πραγματική οικονομία διότι έχουμε μπει σε ένα σπιράλ τεράστιας ύφεσης έξω από κάθε πρόβλεψη. Η ύφεση θα συνεχιστεί για τέταρτη συνεχόμενη χρόνια με αποτέλεσμα το έλλειμμα να κλείσει φέτος όχι στο 7,5% που λέει ο προϋπολογισμός αλλά διψήφιο και το χρέος πάρα αυτή τη σκληρή μονόπλευρη λιτότητα για τους πολλούς και τους πιο αδύναμους  να αυξηθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Σύμβαση Ελλάδας – Φινλανδίας και αρνητικές επιπτώσεις

Η συμφωνία Ελλάδας- Φινλανδίας αποτελεί άλλο ένα μεγάλο λάθος του κ. Βενιζέλου και της κυβέρνησής του έχει οδηγήσει στο να είναι στον αέρα η περίφημη απόφαση της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου. Ο Φιλανδός πρωθυπουργός είπε ότι αν η συμφωνία δεν βγαίνει και αν προσκρούσει σε σοβαρές ενστάσεις στο Eurogroup είμαστε έτοιμοι να ψάξουμε να βρούμε κάτι άλλο. Γεννιέται το ερώτημα γιατί έσπευσε ο κ. Βενιζέλος να συμφωνήσει με τον Φιλανδό ομόλογό του κάτι που τινάζει στον αέρα μια συμφωνία για την οποία η κυβέρνηση πανηγυρίζει;

To Γραφείο Τύπου