Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/08/2011

Συνέντευξη του Ν. Βούτση, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ και περιφερειακού συμβούλου Αττικής στο ρ/σ «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5» (Ν.Παπαδημητρίου) σχετικά με τις ανακοινώσεις του ΥΠΕΚΑ και της Περιφέρειας Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων

«Νέα» εκκίνηση πάνω στις ράγες των ίδιων συμφερόντων

Η προκήρυξη του διαγωνισμού που έγινε με ευθύνη της κυβέρνησης και του Περιφερειάρχη Αττικής συνιστά μια απολύτως βέβαιη αναπαραγωγή των πολλαπλών αδιεξόδων στα οποία οδηγήθηκε ο προηγούμενος σχεδιασμός.

Χωρίς να περιμένουν τη συγκρότηση του μόνου αρμόδιου, του διαβαθμιδικού οργάνου της Περιφέρειας. Χωρίς να υπολογίζουν την μέχρι πριν λίγες μέρες επίκληση της δήθεν βέβαιης απώλειας των κοινοτικών κονδυλίων. Χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους, τους κοινωνικούς αγώνες των κατοίκων στην Κερατέα, στο Γραμματικό, στην πολύπαθη Φυλή. Κυρίως, χωρίς να επιχειρούν να αλλάξουν τη λογική και τη στρατηγική με τη ριζική στροφή σε μια σύγχρονη διαχείριση της αποκομιδής των απορριμμάτων, ενώ δημόσια και στα περιφερειακά συμβούλια έχουν διατυπωθεί πολύ σοβαρές εναλλακτικές προσεγγίσεις με ισχυρό κοινωνικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα.  Ανοίγουν διάπλατα το δρόμο, μέσω των ΣΔΙΤ, στα πολύ μεγάλα συμφέροντα που λυμαίνονται σε διεθνή μάλιστα κλίμακα αυτή τη νέα τεράστια βιομηχανία, δίνοντάς τους τιμή για κάθε εισερχόμενο τόνο, δηλαδή δίνοντάς τους ανοιχτά το κίνητρο αφενός να παραμένει σταθερή ή και να αυξάνεται η ποσότητα των σύμμεικτων απορριμμάτων, αντί της ριζικής μείωσης μέχρι και 70% μέσω της διαχείρισής τους στα προηγούμενα στάδια ανακύκλωσης, κομποστοποίησης κτλ  και αφετέρου επιτρέπουν να αυξηθεί υπέρμετρα το κόστος επιβάρυνσης των δήμων και των δημοτών. Βεβαίως, συμφώνα με τον δήθεν νέο σχεδιασμό επανέρχεται προς συζήτηση εμμέσως η απολύτως απαράδεκτη τεχνολογία της καύσης και οδηγούμαστε επίσης σε ένα γιγαντισμό έργων, σε εργοστάσια που θα χρειάζονται να «τρέφονται» με εκατομμύρια τόνων σκουπιδιών, ενώ εγκαταλείπεται πλήρως η εναλλακτική στρατηγική της περιφερειακής ανάπτυξης μικρών μονάδων για την ολική διαχείριση των απορριμμάτων σε κλίμακα ενώσεων γειτονικών δήμων ή ακόμα και σε κλίμακα οικοδομικών τετραγώνων.

Η υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων πρέπει να μείνει στο δημόσιο σχεδιασμό και στην υλοποίησή της με τις πιο σύγχρονες τεχνολογικές  και φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους και με τη συμμετοχή των πολιτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να μειωθεί άμεσα και δραστικά ο όγκος των απορριμμάτων πριν από οποιαδήποτε μικρή και αποκεντρωμένη απαιτούμενη επεξεργασία.

To Γραφείο Τύπου