Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/08/2011

Ανακοίνωση του Αθλητικού Τμήματος του ΣΥΝ σχετικά με την απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού για τον Ολυμπιακό Βόλου και την Καβάλα

Η υπόθεση της κάθαρσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχει μετατραπεί από την κυβέρνηση σε ένα παιχνίδι εξουσίας και σε μια επικοινωνιακή προσπάθεια για να σκεπαστούν τα άλλα προβλήματα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου. 

Η σημερινή εικόνα του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου, με την ανομία, το διοικητικό αλαλούμ, την επιλεκτική εφαρμογή κανονισμών, την συγκάλυψη παρανομιών, την ατιμωρησία, και τους παράγοντες του υποκόσμου ή πρόσωπα μαριονέτες που λυμαίνονται ποδοσφαιρικές ομάδες, είναι αποτέλεσμα των κυβερνητικών επιλογών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας όλων των προηγούμενων δεκαετιών στον αθλητισμό. Είναι αποτέλεσμα της συναναστροφής και των ιδιότυπων σχέσεων των δυο κομμάτων με τους παράγοντες των  ισχυρότερων ΠΑΕ.

Η κάθαρση δεν μπορεί να αρχίζει και να τελειώνει σε μια - δυο ομάδες, αλλά πρέπει να προσανατολισθεί προς τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, τις μεγαλύτερες ΠΑΕ. Η έρευνα για τα στημένα πρέπει να επεκταθεί στα πιο ηχηρά ονόματα της ποδοσφαιρικής πολιτικο-οικονομικής πιάτσας, χωρίς εκπτώσεις. Η έρευνα να επεκταθεί στις σχέσεις των ιδιοκτητών των μεγάλων ΠΑΕ με τις εταιρείες στοιχηματισμού και τους μάνατζερ. Ακόμα κι αν εξαφανισθούν παράγοντες σαν τον Μπέο και τον Ψωμιάδη, κάθαρση δεν θα γίνει χωρίς να θιγεί ούτε μια σπιθαμή από το σαθρό σύστημα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Η διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης προς τις ΠΑΕ, την οποία και εμείς έχουμε ζητήσει κατʼ  επανάληψη, από μόνη της δεν αρκεί. Πρέπει να είναι μόνιμη και όχι υπό αίρεση. Πρέπει να αφαιρεθούν όλοι οι αγώνες, όλων των ελληνικών  αθλημάτων από το στοίχημα. Να ξεκαθαρίσει το τοπίο με το ΟΠΑΠ και να επανέλθει σε δημόσιο – κοινωνικό έλεγχο.

Τμήμα Αθλητισμού