Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/08/2011

Δήλωση Δ. Στρατούλη, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, για την έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας για την κατάσταση της αγοράς εργασίας και τα εργατικά ατυχήματα το 1ο εξάμηνο του 2011

Το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας με την έκθεσή του για το 1ο εξάμηνο του 2011 επιβεβαιώνει με τον πλέον επίσημο τρόπο την πλήρη και ανεξέλεγκτη κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων στη χώρα μας, καθώς και τα υψηλά επίπεδα στα οποία παραμένουν τα εργατικά ατυχήματα.

Κύρια χαρακτηριστικά αυτής της εργασιακής κατεδάφισης είναι η σημαντική μείωση των νέων προσλήψεων και κυρίως των προσλήψεων με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου πλήρους απασχόλησης που γίνονται είδος συμβάσεων εργασίας προς εξαφάνιση. Επίσης, η απόλυτη κυριαρχία των ελαστικών μορφών εργασίας με κυρίαρχο στοιχείο τη δραματική αύξηση των μετατροπών συμβάσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης σε συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας και μάλιστα κατά βάση με εργοδοτική πρωτοβουλία και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων.

Η εφιαλτική αυτή κατάσταση στις εργασιακές σχέσεις δεν ήρθε ως φυσικό φαινόμενο. Διευκολύνθηκε από τις αντεργατικές αλλαγές που συμφώνησε η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου με την τρόικα και που εφάρμοσε με τους νόμους 3863/2010, για πιο εύκολες και πιο φτηνές απολύσεις, και 3899/2010, με τον οποίο υπονόμευσε τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας προς όφελος των επιχειρησιακών και ατομικών.

Οι κυβερνητικές και τροϊκανές πολιτικές, που αυξάνουν την ανεργία και καταστρέφουν τις εργασιακές σχέσεις, καθώς και η ανυπαρξία ή η διάβρωση των δημόσιων ελεγκτικών μηχανισμών, αποθρασύνουν πολλούς εργοδότες είτε να προχωρούν σε μαζικές απολύσεις είτε να μετατρέπουν τους εργαζόμενους σε σύγχρονους σκλάβους, κακοπληρωμένους και ανασφάλιστους, χωρίς δικαιώματα, είτε να μην τηρούν τους κανόνες υγιεινής και ασφαλείας προκαλώντας εργατικά ατυχήματα.

Η ενότητα και η κοινή δράση των δυνάμεων της αριστεράς, όχι μόνο για να φύγει η τρόικα και η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου και οι πολιτικές τους, αλλά και για την υπεράσπιση των στοιχειωδών εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, είναι σήμερα αναγκαία όσο ποτέ.

To Γραφείο Τύπου