Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/08/2011

Αποσπάσματα συνέντευξης της Ρένας Δούρου, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ στην εκπομπή του Alter «Στο ρυθμό της ημέρας» (Νιφλής, Αναστασάκη)

Για το θέμα του ΦΠΑ:

Το πόσο προβληματικό είναι το θέμα του ΦΠΑ φαίνεται και μόνο από το γεγονός ότι πριν καν αρχίσει η εφαρμογή του, χρειάστηκαν δύο διευκρινίσεις του υπουργείου! Το θέμα βέβαια δεν αφορά μονάχα τη δικαιοσύνη ή όχι του μέτρου, για την οποία κάνει λόγο ο κ. Βενιζέλος. Το κύριο θέμα είναι ότι η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% θα είναι  και αναποτελεσματική και θα οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις εστίασης πιο γρήγορα στο λουκέτο.

Για τις προτάσεις του ΣΥΝ για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις:

Επί 18 μήνες το ΠΑΣΟΚ πολιτεύεται με τρόπο που έχει εξαθλιώσει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Εμείς, σε αντίθεση με την χιλιοχρησιμοποιημένη καραμέλα ότι η Αριστερά δεν καταθέτει προτάσεις, σε ό,τι αφορά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, έχουμε προτείνει σειρά μέτρων. Χαρακτηριστικά αναφέρω τις προτάσεις μας  για μια ασπίδα προστασίας για μικρομεσαίους και αυτοαπασχολούμενους, όπως το δικαίωμα σε επίδομα ανεργίας και ασφάλιση αν η επιχείρηση τους κλείσει. Επίσης, την εγγύηση και χρηματοδότηση του δημοσίου για τις συντάξεις του ΟΑΕΕ. Τη συγκρότηση μιας τράπεζας ειδικού σκοπού για τη στήριξη μικρών επιχειρήσεων που έχουν ανάγκη. Την αποτροπή της καθολική υπερίσχυσης των εμπορικών κέντρων, και  της απελευθέρωσης του ωραρίου και των ημερών λειτουργίας. Την κήρυξη των περιοχών Αθήνας και Θεσσαλονίκης ως κορεσμένες. Τη δίκαιη και ανεκτή φορολόγηση.

Για τις ευθύνες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τη σημερινή κατάσταση της χώρας:

Δεν ήταν η Αριστερά που γέμισε το δημόσιο με γαλάζια και πράσινα παιδιά. Αντιθέτως παλεύουμε για ένα δημόσιο για τους πολίτες και όχι για τους ημετέρους. Η μείωση της φορολογίας που δοκιμάστηκε στην πενταετία του κ. Καραμανλή, αποδείχθηκε ότι δεν έλυσε το πρόβλημα της αύξησης των εσόδων. Ο κ. Σαμαράς στο Ζάππειο ΙΙ έχει ανακαλύψει ως μαγική συνταγή τη μείωση φορολογίας και τίποτε άλλο. Σήμερα, αν δεν θέλουμε να μιλάμε με τους ίδιους όρους που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία, θα πρέπει να έχουμε συγκροτημένο σχέδιο και σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.  Αν η χώρα έχει χρεοκοπήσει αυτό δεν οφείλεται στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος στις μεγάλες αλλαγές! Η κοινωνία σήμερα έχει κουραστεί από τη φρασεολογία περί αλλαγών και επαναστάσεων που έμειναν στα χαρτιά ή υλοποιούνται εις βάρος της κοινωνίας, όπως το νομοσχέδιο για την παιδεία της κ. Διαμαντοπούλου.

Εδώ και καιρό ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε ζητήσει εκλογές όχι για ανάληψη της εξουσίας όπως αγωνιά η Ν.Δ, αλλά μέσα από τις παρεμβάσεις μας στη Βουλή και μαζί στις  κινητοποιήσεις των συμπολιτών μας στους δρόμους, προσπαθούμε να ανακτήσουμε την χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών, ώστε να δημιουργηθεί το αναγκαίο δημοκρατικό πλειοψηφικό μέτωπο για μια άλλη πολιτική για τη διάσωση της χώρας και των πολιτών. Είναι επόμενο  οι πολίτες να έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους προς τα κυβερνητικά κόμματα.

Ο κ. Παπανδρέου σήμερα δεν διαθέτει τη λαϊκή νομιμοποίηση καθώς ήλθε στην εξουσία με το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν» και σήμερα η χώρα αντιμετωπίζει το φάσμα της χρεοκοπίας, όπως επισημαίνει και ο διεθνής Τύπος, ύστερα κι από τις πρωτοβουλίες του κ. Βενιζέλου και τις απόπειρες σύναψης δανείων αλα  Φινλανδία.

Σήμερα είναι σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει τις επιλογές της. Επιλογές που δεν αφορούν τους επιχειρηματίες που βάζουν λουκέτο ή τους εργαζόμενους. Οι επιλογές της κυβέρνησης είναι υπέρ των τραπεζών και της ικανοποίησης των δανειστών τη στιγμή που χρεοκοπεί όλη η χώρα! Την ίδια στιγμή η αξιωματική αντιπολίτευση περιορίζεται σε μαγικές συνταγές. Άρα οι επιλογές τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης δεν είναι αυτές που θα σώσουν τη χώρα και θα βάλουν φρένο στην εξαθλίωση της ζωής της ελληνικής κοινωνίας. Η μοναδική λύση είναι η προσφυγή στις κάλπες.

To Γραφείο Τύπου