Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/08/2011

Συνέντευξη του Δ.Στρατούλη, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, στο ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5» (Μπ. Αγρολάμπος)

-    Τι νέα έχουμε από τα κοινωνικά μέτωπα;

Χθες, είχαμε τρία πολύ κακά νέα:

-    Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ αυξήθηκαν και μέσα στον Ιούλιο, ενώ λόγω της αύξησης των εποχικών εργασιών αυτή την  περίοδο θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο.

-    Η Έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας επιβεβαίωσε με επίσημο τρόπο ότι η κυβέρνηση και η τρόικα συστηματικά κατεδαφίζουν και κινεζοποιούν τις εργασιακές σχέσεις στη χώρα.

-    Ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε δεύτερη – νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων από 5-40%.

-    Υπάρχει ελπίδα να αλλάξουν τα πράγματα;

Ναι, υπάρχει ελπίδα και αυτή βρίσκεται στη συσσωρευμένη οργή των πολιτών που προσπαθεί να βρει έκφραση στους συλλογικούς αγώνες. Στις 3 Σεπτέμβρη το κίνημα των πλατειών μπαίνει σε αγωνιστική επανεκκίνηση. Στις 10 Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ θα έχουμε στη Θεσσαλονίκη ένα μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό γεγονός, τις κοινές διαδηλώσεις των εργατικών συνδικάτων και του κινήματος των πλατειών ενάντια στην κυβέρνηση, την τρόικα και στις πολιτικές τους. Απʼ ότι φαίνεται, η συνέχεια θα είναι πιο συναρπαστική. Το νέο στοιχείο στους λαϊκούς αγώνες θα είναι η πιο έντονη πολιτικοποίησή τους, αφού τα αιτήματά τους θα αφορούν πλέον την απομάκρυνση της τρόικας και της κυβέρνησης , τη μη πληρωμή του χρέους και την προώθηση μιας άλλης οικονομικής πολιτικής που θα έχει ως κριτήριο την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και όχι την εξυπηρέτηση των τοκογλύφων δανειστών της χώρας και των τραπεζών.

-    Η αριστερά τι ρόλο μπορεί να παίξει σε αυτούς τους αγώνες;

Η αριστερά μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό και ηγεμονικό ρόλο, εάν με κοινές δράσεις καταφέρει να ξεπεράσει τον πολυκερματισμό της και να διατυπώσει μια κοινή εναλλακτική πολιτική πρόταση. Μια ενωμένη αριστερά μπορεί να συσπειρώσει γύρω της πιο αποτελεσματικά τις ζωντανές προοδευτικές δυνάμεις που αποδεσμεύονται από τις πολιτικές του δικομματισμού, αλλά και να δώσει νικηφόρα διέξοδο στους λαϊκούς αγώνες.

To Γραφείο Τύπου