Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/08/2011

Συνέντευξη του Δ.Στρατούλη στο ρ/σ Real Fm (Α.Παυλόπουλος-Μ.Νιφλής)

Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στο ρ/σ Real Fm (Α.Παυλόπουλος-Μ.Νιφλής) σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

Η συναίνεση που επιτεύχθηκε μεταξύ ΠΑΣΟΚ – ΝΔ-ΛΑΟΣ-Δημοκρατικής Συμμαχίας στο νομοσχέδιο για την Ανώτατη εκπαίδευση, που μετατρέπει τα ΑΕΙ σε Ανώνυμες Εταιρείες, καταργεί τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοδιοίκησή τους, περιορίζει τη δημόσια χρηματοδότησή τους, καταργεί το πανεπιστημιακό άσυλο και εμπορευματοποιεί τη γνώση, είναι προπομπός επικείμενων συναινετικών κυβερνητικών «λύσεων» των ίδιων κομμάτων.

Η ηγεσία της ΝΔ εκτέθηκε ανεπανόρθωτα γιατί μια μέρα πριν είχε αποδεχθεί την ένσταση αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και αμέσως μετά υπερψήφισε ένα νομοσχέδιο που η ίδια θεωρούσε αντισυνταγματικό.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ζήτησε την ακύρωση της ονομαστικής ψηφοφορίας, την οποία είχε ζητήσει το κόμμα του και ενώ αυτή ήταν σε εξέλιξη για να αποτρέψει διαρροές από βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και να διευκολύνει με αυτό τον τρόπο τα δυο αυτά κόμματα και τη συναίνεσή τους στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Όσο για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, αυτή θα κάνει του γονείς των φοιτητών πιο ανήσυχους για το ότι ανά πάσα στιγμή οι πανεπιστημιακοί χώροι θα μπορούν να μετατρέπονται με πρωτοβουλία οποιουδήποτε αστυνομικού Διευθυντή ή εισαγγελέα θεωρεί ότι παραβιάζεται ο νόμος και η τάξη σε θαλάμους αερίων με δακρυγόνα, χημικά και ξυλοδαρμούς, όπως έγινε στο Σύνταγμα στις 28 και 29 Ιούνη.

Ο νέος αυτός νόμος, θα έχει την τύχη του νόμου πλαίσιο για τα ΑΕΙ, του νόμου 815, που η τότε κυβέρνηση Καραμανλή αναγκάστηκε να μην εφαρμόσει ποτέ. Ο νόμος αυτός είναι σε 23 σημεία του, σύμφωνα και με τη γνώμη του επιστημονικού συμβουλίου της βουλής, αντισυνταγματικός και ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τους αγώνες των πανεπιστημιακών και φοιτητών για τη μη εφαρμογή του.

To Γραφείο Τύπου