Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
25/08/2011

Συνέντευξη του Δ.Παπαδημούλη στο ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5»

Μιλώντας σήμερα στο ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5» (N. Παπαδημητρίου), ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

Σχετικά με τις επαναλαμβανόμενες εμπρηστικές δηλώσεις Καρχιμάκη εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ

Την προηγούμενη φορά που εκστόμισε ανάλογες αθλιότητες ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε λίγες μέρες διπλασιάστηκαν τα ποσοστά μας στις δημοσκοπήσεις και έκτοτε αποσύρθηκε από την επικαιρότητα ο κ. Καρχιμάκης. Χτες,  επανεμφανίστηκε σε μια περιφερειακή κομματική σύσκεψη. Εκφράζω τη θλίψη μου, διότι ελέω Γεωργίου Παπανδρέου έχει τη θέση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ ο συγκεκριμένος καθ' έξην συκοφάντης και υβριστής. Δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο, νομίζω ότι τα όσα είπε ο κ. Καρχιμάκης τον χαρακτηρίζουν.

Για τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ με την εκ δεξιών αντιπολίτευση στα εκπαιδευτικά

Η χθεσινή συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, με την εκ δεξιών αντιπολίτευση, έχει και μεγαλύτερο βάθος και θα φάνει στην πορεία σε ζητήματα και πέραν του εκπαιδευτικού. Είναι πρόβα νυφικού για μια ευρύτερη συνεννόηση σε μια δεξιόστροφη νεοφιλελεύθερη πολιτική.

Όσον αφορά στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε, έχουμε την προσχώρηση του ΠΑΣΟΚ στην εκπαιδευτική ατζέντα της δεξιάς για την ανώτατη εκπαίδευση. Ο νόμος αυτός καταργεί και ξηλώνει το νόμο πλαίσιο που το ΠΑΣΟΚ είχε ψηφίσει το 1982 και είχε αποχωρήσει η ΝΔ του κ. Αβέρωφ. Είναι ένας νόμος που 30 χρόνια μετά ασφαλώς χρειαζόταν βελτιωτικές ρυθμίσεις αλλά όχι αυτό το ξήλωμα με το οποίο νοθεύεται μέχρι καταργήσεως το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ το οποίο είναι και συνταγματικά κατοχυρωμένο, υποβαθμίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας τους, συρρικνώνεται η δημόσια χρηματοδότηση και ανοίγει μια κερκόπορτα καθ υπέρβαση και κατά παράβαση του άρθρου 16 για μια ιδιωτικοποίηση από το παράθυρο.

Το πώς θα εξελιχτούν όλα αυτά είναι και θέμα πολιτικών και κοινωνικών συσχετισμών και γι αυτό πιστεύω ότι οι δυνάμεις της εκπαιδευτικής κοινότητας που αντιτάχθηκαν σ αυτό το νομοσχέδιο θα πρέπει να συγκροτήσουν ένα πλατύ μέτωπο το οποίο θα πρέπει να διεκδικήσει όχι μόνο τη μη εφαρμογή και τις αλλαγές αλλά να διεκδικήσουν και την διοίκηση των πανεπιστημίων έτσι ώστε να δώσουν το δικό τους χρώμα και περιεχόμενο στις επερχόμενες εξελίξεις. Η αριστερά πρέπει να πρωτοστατήσει όχι μόνο στην αντιπαράθεση με μια πολιτική που ξεθεμελιώνει και αποδυναμώνει το δημόσιο πανεπιστήμιο προς όφελος αγοραίων και νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων αλλά και σε προσπάθειες πρωτοβουλίες προτάσεις για την ενισχύσει και την αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου.

To Γραφείο Τύπου