Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
21/03/2002

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ για τις κυβερνητικές αποφάσεις για το ασφαλιστικό

Σχολιάζοντας τις κυβερνητικές αποφάσεις για το Ασφαλιστικό, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ τονίζει:

H κυβέρνηση αρνείται να δεσμευτεί ώστε το ύψος της κρατικής συμβολής που πρέπει να δίνεται στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης να καλύπτει τα 3/9 του συνόλου των εσόδων του.

Αυτά που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν αποτελούν τριμερή χρηματοδότηση, δεν καλύπτουν τις ανάγκες της κοινωνικής ασφάλισης, δεν αποτελούν πρόσθετους πόρους αλλά προϊόντα συμψηφισμού με άλλες θεσμοθετημένες υποχρεώσεις του κράτους.

Ταυτόχρονα προσπαθεί να προωθήσει ρυθμίσεις που οδηγούν την μεγάλη πλειοψηφία των ασφαλισμένων σε μείωση των συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας.

Η χώρα χρειάζεται μια δίκαιη και βιώσιμη μεταρρύθμιση τόσο του ασφαλιστικού όσο και του φορολογικού συστήματος. Οι κυβερνητικές προτάσεις δεν υπηρετούν αυτή την ανάγκη, εξαντλούνται σε εσωτερικές ανακατανομές μεταξύ των ασφαλισμένων και δικαίως προκαλούν αντιδράσεις εκ μέρους των εργαζομένων και των συνδικάτων.

Ο ΣΥΝ καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της στο σημείο-κλειδί της πάγιας κρατικής συμβολής στα ασφαλιστικά έσοδα με νέους πρόσθετους πόρους και να εγκαταλείψει την δημιουργική λογιστική και την εσωτερική ανακατανομή πόρων στα πλαίσια του σημερινού ισχνού κοινωνικού κράτους.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου