Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
22/03/2002

Συνάντηση ΣΥΝ με τον υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων κ.Χρ.Παπουτσή

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Σπ.Λυκούδης, μέλος της Π.Γ., συναντήθηκαν σήμερα με τον υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων, κ. Χρήστο Παπουτσή

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Είχα σήμερα την χαρά να συναντηθώ με τον Πρόεδρο του ΣΥΝ κ. Κωνσταντόπουλο, όπως επίσης και τον αγαπητό φίλο κ. Λυκούδη για να συζητήσουμε τα θέματα των δημοτικών εκλογών.

Ζήτησα αυτή τη συνάντηση γιατί ήθελα να παρουσιάσω την υποψηφιότητά μου για το δήμο της Αθήνας, όπως επίσης και τις ιδέες μου σχετικά με τον προεκλογικό αγώνα και τις μεγάλες τομές που χρειάζεται ο δήμος της Αθήνας σ' αυτή την ιστορική ευκαιρία που είναι οι εκλογές του Οκτωβρίου. Είναι ιστορική ευκαιρία, γιατί σ' αυτή την τετραετία που είναι μπροστά μας θα έχουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την Πολιτιστική Ολυμπιάδα, δύο δηλαδή μεγάλα γεγονότα από τα οποία η Αθήνα, η αθηναϊκή κοινωνία και οι πολίτες μπορούν να κερδίσουν πάρα πολλά. ΄Ισως περισσότερα από κάθε άλλη φορά.

Είχα την ευκαιρία επίσης να πω στον κ. Πρόεδρο την μεγάλη ανάγκη που υπάρχει, έτσι όπως εγώ την αντιλαμβάνομαι για τη συνεργασία όλων των δυνάμεων που πιστεύουν στην κοινωνία των ενεργών πολιτών. Σε μία Αθήνα που είναι μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, αλλά οι πολίτες δεν νιώθουν ότι ζουν σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Η ανάγκη να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη, μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη, αντάξια αυτού που θέλουμε να είναι η Αθήνα και στο παρόν και στο μέλλον. Αυτή η επιδίωξη της κοινωνίας των ενεργών πολιτών είναι μια επιδίωξη που πιστεύω ότι μπορεί να συναντηθούν όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς και στον πρώτο και στο δεύτερο γύρο.

Βεβαίως, γνωρίζω ότι ο ΣΥΝ έχει αποφασίσει να υποστηρίξει μαζί με άλλες δυνάμεις την δημοτική κίνηση για την Αθήνα στην οποία ηγείται ο κύριος Φώτης Κουβέλης, ένας εξαιρετικός συνάδελφος του οποίου την εντιμότητα και την πολιτική στάση εκτιμώ εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Και είμαι απόλυτα βέβαιος ότι όσον αφορά την ποιότητα, το ήθος και το επίπεδο του προεκλογικού αγώνα ο κύριος Κουβέλης το εγγυάται στο μεγαλύτερο βαθμό.

Ωστόσο, όμως, επιμένω και θα επιμείνω στα προβλήματα της πόλης, γιατί αυτό χρειάζεται ο πολίτης της Αθήνας κι αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας. Κι είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα έχουμε αυτή τη συνεργασία, την κοινή αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών καθ’ όλη τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, ανεξάρτητα από τις επιδιώξεις του συνδυασμού του καθένα από μας.

Θέλω με την ευκαιρία αυτή να σας πω, να σας ανακοινώσω για πρώτη φορά ότι ο συνδυασμός μας, ο συνδυασμός στον οποίο θα ηγηθώ θα έχει ένα όνομα το οποίο ανταποκρίνεται πλήρως στην επιδίωξή μας. Και το όνομα του συνδυασμού μας θα είναι "Όμορφη Πόλη", γιατί αυτό πιστεύω ότι θέλει ο κάθε πολίτης της Αθήνας, ο κάθε Αθηναίος πολίτης να δει την πόλη του να γίνεται όμορφη, να γίνεται ομορφότερη. Και ταυτόχρονα να μπορέσουμε όλοι μαζί να οργανώσουμε την κοινωνία, την αθηναϊκή κοινωνία του μέλλοντος.

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είχαμε μία φιλική συζήτηση για τα ζητήματα της Αθήνας, για τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης γενικότερα.

Ακουσα τον κ. Παπουτσή, τις ιδέες του και τις απόψεις του, καθώς και τις επιδιώξεις του για τον προεκλογικό αγώνα, το περιεχόμενό του, το ύφος του και την τακτική του.

΄Όπως και ο ίδιος ανέφερε ο ΣΥΝ στηρίζει τη Δημοτική Κίνηση «Η ʼλλη Αθήνα», επικεφαλής της οποίας είναι ο Φώτης Κουβέλης.

Για μας έμφαση πρέπει να δοθεί στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές στα ζητήματα της αυτοδιοίκησης, της περιφέρειας, στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Η Αθήνα του 2002 έπρεπε να είναι καλύτερη. Είναι αβίωτη πολλές φορές, ασφυκτιά, είναι δύσμορφη. Τα προβλήματα της καθημερινότητας βρίσκονται σε έξαρση, καθώς επίσης και οι εκκρεμότητες που υπάρχουν για την θεσμική ολοκλήρωση της περιφερειακής αποκέντρωσης με αυτοδιοίκηση.

Εκείνο που εύχομαι είναι να υπάρχει ένας προεκλογικός αγώνας που να βάλει σε προτεραιότητα αυτά τα προβλήματα και να μην χάσουν οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές τον αυτόνομο χαρακτήρα που έχουν, στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής, του γενικότερου πολιτικού κλίματος.

Με αυτή την έννοια λοιπόν, η κάθε πρόταση, η κάθε άποψη θα κριθεί από τους πολίτες. Και οι πολίτες είναι εκείνοι που πρέπει να προσέλθουν στις δημοτικές εκλογές με την αίσθηση ότι είναι το πρώτο επίπεδο εξουσίας το πιο κοντινό στον πολίτη, όπου πρέπει να εξασφαλιστεί η γνησιότερη εκπροσώπηση όλων των δυνάμεων, ο ευρύτερος δυνατός πλουραλισμός και να μην είναι οι δημοτικές και οι νομαρχιακές εκλογές φωτοαντίγραφο της γενικής πολιτικής σκηνής.

Εύχομαι λοιπόν αυτό το κλίμα να επικρατήσει και πιστεύω ότι την πραγματική δύναμη για να δώσουν τον τόνο προς τις δημοτικές εκλογές την έχουν οι πολίτες. Με απόλυτο σεβασμό προς τους πολίτες κι εμείς από την πλευρά του ΣΥΝ, όπως σας είπα, έχουμε κάνει τις επιλογές μας. Αυτό δεν εμποδίζει σε κλίμα φιλικό να ανταλλάσσουμε απόψεις. να ανταλλάσσουμε εκτιμήσεις. Γιατί πιστεύω ότι πρέπει η πολιτική ζωή του τόπου να λειτουργεί έξω από τα χαρακώματα μιας πόλωσης μέχρις εσχάτων, γιατί το ανώτερο στάδιο του δικομματισμού δεν πρέπει να είναι ο ξεπεσμός της πολιτικής.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου