Skip to main content.
26/08/2011

Σε κάθε σπίτι το «ραβασάκι» της εφορίας για τις έκτακτες εισφορές! Φορολογική λεηλασία της «μαρίδας» και φοροελαφρύνσεις και φοροασυλία μεγαλοφοροφυγάδων & μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων - του Γιώργου Κουτσούκου*

Δεν έχει τέλος η φοροεπιδρομή, που έχει εξαπολύσει η ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ενάντια στην συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Μέσα στις επόμενες μέρες ταχυδρομούνται τα πρώτα 1,5 εκατ. «ραβασάκια» (εκκαθαριστικά σημειώματα) των εκτάκτων εισφορών και του τέλους επιτηδεύματος σε μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ μέσα στο φθινόπωρο θα ακολουθήσει το «χαράτσι» του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Κυριολεκτικά δηλαδή, σχεδόν κάθε οικογένεια θα κληθεί να πληρώσει τους νέους, απαράδεκτους φόρους, καθώς υπολογίζεται ότι οι «τυχεροί» θα είναι πάνω από 3 εκατομμύρια άτομα!

Το κοινό εκκαθαριστικό σημείωμα αφορά στην πληρωμή κεφαλικού φόρου 1-4% για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, τέλους επιτηδεύματος 300 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και εκτάκτων εισφορών για οχήματα άνω των 1.929 κυβικών, πισίνες και σκάφη αναψυχής.

Αναλυτικότερα τώρα, σχετικά με τα «χαράτσια» που θα περιλαμβάνονται στο καινούριο εκκαθαριστικό της εφορίας:

α) Κεφαλικός φόρος ή αλλιώς, σύμφωνα με την οργουελική κυβερνητική ορολογία, «ειδική εισφοράς αλληλεγγύης».

Όλοι οι μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες, αγρότες και εισοδηματίες που με βάση τη φετινή φορολογική δήλωση είχαν πέρυσι εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ θα πληρώσουν εισφορά από 1% μέχρι και 4%, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους. Η εισφορά ορίζεται σε 1% για συνολικό καθαρό εισόδημα από 12.001 μέχρι 20.000 ευρώ, σε 2% για εισόδημα από 20.001 μέχρι 50.000 ευρώ, σε 3% για εισόδημα από 50.001 μέχρι 100.000 ευρώ και σε 4% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ. Δηλαδή εργαζόμενοι με μισθό 860 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν κεφαλικό φόρο!

Το πρωτοφανές και απαράδεκτο είναι ότι η εισφορά δεν είναι κλιμακωτή, αλλά υπολογίζεται επί του συνολικού εισοδήματος, από το πρώτο ευρώ! Από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς εξαιρούνται:

- Οι αποζημιώσεις απόλυσης.

- Τα εφάπαξ.

- Οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και όσοι λαμβάνουν κατά τη χρήση 2011 επίδομα ανεργίας, έστω κι αν κατά τη χρήση 2010 είχαν εισόδημα, εφόσον δεν έχουν κατά τον χρόνο της βεβαίωσης πραγματικά εισοδήματα. Επειδή οι παραπάνω προϋποθέσεις δεν είναι δυνατό να εξευρεθούν από τα στοιχεία που επεξεργάζεται η ΓΓΠΣ, προκειμένου οι φορολογούμενοι αυτοί να εξαιρεθούν από την καταβολή της ειδικής εισφοράς, μετά τη λήψη του εκκαθαριστικού σημειώματος θα υποβάλουν στην αρμόδια ΔΟΥ αίτηση για νέα εκκαθάριση, με τη βεβαίωση του ΟΑΕΔ ότι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ως μακροχρόνια άνεργοι ή ότι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και με υπεύθυνη δήλωση ότι δεν αποκτούν πραγματικά εισοδήματα. Αλαλούμ δηλαδή!

Το «χαράτσι» αυτό θα μπορεί να εξοφληθεί σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη τον επόμενο μήνα της βεβαίωσης. Για όσους δηλαδή (και δεν θα είναι καθόλου λίγοι) βεβαιωθεί μέσα στον Αύγουστο θα πληρώσουν την πρώτη δόση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης θα παρέχεται έκπτωση 5%.

β) τέλος επιτηδεύματος

Το τέλος επιτηδεύματος, που φέτος θα είναι 300 ευρώ για όλους και από του χρόνου θα φτάνει τα 500 ευρώ, θα καταβάλλουν όλοι ανεξαιρέτως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες. Το τέλος θα κληθούν να πληρώσουν όσοι το 2010 είχαν δηλώσει εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα και εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ όσοι είχαν μηδενικά εισοδήματα θα ειδοποιηθούν από την εφορία να κάνουν διακοπή εργασιών ή αλλιώς θα κληθούν να καταβάλουν το τέλος

γ)  έκτακτες εισφορές για οχήματα άνω των 1.929 κυβικών, πισίνες και σκάφη αναψυχής.

Να σημειωθεί εδώ ότι ο φόρος αυτός αφορά πολλά άτομα, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν ανήκουν στην κατηγορία των «εχόντων και κατεχόντων», όπως είναι π.χ οι πολύτεκνοι, οι οποίοι για να εξυπηρετηθούν στις μετακινήσεις τους χρησιμοποιούν κατά κανόνα αυτοκίνητα άνω των 1929κ.

Ανεξάρτητα πάντως από τις όποιες «τεχνικές» λεπτομέρειες των νέων φόρων, η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση με «όπλο» (και) την φορολογία επιχειρεί την πιο βίαιη αναδιανομή του πλούτου σε βάρος των πολλών, που έχει ποτέ συμβεί στη χώρα, τουλάχιστον μεταπολεμικά. Η ταξικότητα της φοροεπίθεσης, που έχει εξαπολυθεί ενάντια στον ελληνικό λαό είναι παραπάνω από εμφανής, με την κυβέρνηση να μην καταδέχεται πλέον να κρατήσει ούτε τα προσχήματα, καθώς:

 Από τη μια πλευρά μειώνει το συντελεστή φορολόγησης των πολύ μεγάλων εταιρειών από το 24% στο 20%, θεσπίζει χαριστικές ρυθμίσεις για την φορολόγηση(ουσιαστικά την εκμηδενίζει) των μερισμάτων των θυγατρικών των πολυεθνικών εταιρειών, «χαϊδεύει» τους μεγαλοφοροφυγάδες χωρίς να λαμβάνει κανένα απολύτως μέτρο ενάντιά τους, «χαρίζει» εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στις μεγάλες επιχειρήσεις, μέσω του σκανδάλου της περαίωσης και υπερασπίζεται με «νύχια και με δόντια» την φοροασυλία του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Από την άλλη πλευρά βέβαια αυξάνει κατακόρυφα τους άμεσους φόρους που πληρώνουν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες και οι μικροεπαγγελματίες και «εκτινάσσει» τους κοινωνικά άδικους έμμεσους φόρους, οι οποίοι πλήττουν εξίσου (και γιʼ αυτό είναι άδικοι) πλούσιους και φτωχούς.

Ο στόχος αυτής της πολιτικής είναι ξεκάθαρος: η μετατροπή της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού σε οικονομικά εξαθλιωμένη μάζα, η οποία θα είναι διατεθειμένη να εργαστεί κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και με εξευτελιστικές αμοιβές, προκειμένου να εκτιναχθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου. Και το ερώτημα που μπαίνει είναι ένα: Θα τους αφήσουμε;

*Ο Γιώργος Κουτσούκος είναι οικονομολόγος