Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/08/2011

Ανακοίνωση της ΚΠΕ του ΣΥΝ για το θάνατο του Λυκούργου Καλλέργη

Χάθηκε σήμερα το πρωί, Σάββατο 27 Αυγούστου 2011, μια κορυφαία προσωπικότητα του αιώνα μας, ο Λυκούργος Καλλέργης, ο οποίος γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1914.

Ηθοποιός – σκηνοθέτης – μεταφραστής του θεάτρου, πρώην βουλευτής του ΚΚΕ το 1977, αγωνιστής του Κινήματος Ειρήνης και του Εργατικού Κινήματος (υπήρξε επί χρόνια Γενικός Γραμματέας του ΣΕΗ), που η συμμετοχή του, μέσα από τον ΣΥΝ (από την ίδρυσή του) σηματοδότησε τη σχέση: Πολιτικής και Πολιτισμού.

Ο Λυκούργος Καλλέργης συνεργάστηκε με τον Κάρολο Κουν, Εθνικό Θέατρο, με τους θιάσους Κατερίνας Κοτοπούλη, Λαμπέτη – Χορν, «ενωμένους καλλιτέχνες» και άλλους, διέπρεψε στον κινηματογράφο, τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Ο πρώτος του ρόλος ήταν στην «Ερωφίλη» ως πανάρετος και ο τελευταίος του στο ρόλο του Σωκράτη το 2000 στο Ηρώδειο.

Έγραψε εξαιρετικά σημαντικά βιβλία που περιέχουν στοιχεία αυτοβιογραφίας – ιστορίας – λογοτεχνίας με βαθειά διείσδυση στον κόσμο των ιδεών και την ιστορία του 20ου αιώνα.

Σε όλη του τη ζωή τίμησε τον πατέρα του Σταύρο Καλλέργη, οργανωτή της 1ης Εργατικής Πρωτομαγιάς το 1893 στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ιδρυτή του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου, πρωτοπόρου σοσιαλιστή από την περιοχή Μυλοπόταμου Κρήτης, μέσα από το «Ίδρυμα Ιστορικών και Κοινωνικών Ερευνών Σταύρος Καλλέργης».

Οι μεγάλες του αγάπες ήταν η κριτική και ρώσικη λογοτεχνία, ιδιαίτερα το θέατρο και ειδικά τα έργα του Τσέχωφ, όπου οι μεταφράσεις του Λυκούργου Καλλέργη χρησιμοποιούνται από τα κρατικά και ιδιωτικά θέατρα.

Ο Λυκούργος Καλλέργης ήταν ένας πολιτικοποιημένος θεατράνθρωπος και ανιδιοτελής αγωνιστής, ένας διανοούμενος που υπηρέτησε τα ευγενικότερα ιδανικά, που αποτελούν και τις παρακαταθήκες για κάθε νέο αγωνιστή της αριστεράς.

Η ΚΠΕ  του ΣΥΝ εκφράζει τα θερμά της συλληπτήρια στους οικείους του.

Kεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού