Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/08/2011

Δήλωση Δημήτρη Βίτσα, Γραμματεα της ΚΠΕ του ΣΥΝ στο Ρ/Σ «Στο Κόκκινο 105,5» για το θάνατο του Λεωνίδα Κύρκου

Νομίζω ότι δεν υπάρχει αριστερός στην Ελλάδα, ο οποίος αυτή τη στιγμή να μην αισθάνεται μια πολύ μεγάλη οδύνη, για το γεγονός ότι η ευγενική, ανήσυχη και επαναστατική καρδιά του Λεωνίδα Κύρκου έπαψε να χτυπά.

Η συμβολή του Λεωνίδα Κύρκου σε όλο το επαναστατικό κίνημα στην Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή και με τους αγώνες που έχει δώσει από την ΕΠΟΝ και από το ΚΚΕ, του οποίου έγινε μέλος το '43, μέχρι την τεράστια συμβολή του στο Ανανεωτικό Κομουνιστικό Κίνημα και τη συμβολή του μαζί με τον Χαρίλαο Φλωράκη, στη δημιουργία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, είναι τεράστια.

Είναι στιγμές, που όλοι πρέπει να αναλογιστούμε τις αναγκαιότητες της συγκυρίας και την ανάγκη της ενότητας της αριστεράς. Είναι και αυτό μια καινούργια συμβολή που δίνει αυτή τη στιγμή. Ο Λεωνίδας Κύρκος με τη στάση ζωής του αλλά και όλη του τη διαδρομή αυτό προσπαθούσε, την ενωτική πορεία της αριστεράς. Μπορεί να είχαμε πολλές φορές διαφορετικές απόψεις, αλλά ποτέ, και αυτό ήταν ένα πολύ μεγάλο χαρακτηριστικό του Λεωνίδα Κύρκου, οι απόψεις δεν δημιουργούσαν έχθρα, δημιουργούσαν συζήτηση. Και αυτό είναι το πάρα πολύ σημαντικό.

Εμείς στον Συνασπισμό τιμάμε τον Λεωνίδα Κύρκο, όπως τον τιμούσαμε πάντοτε, τον θεωρούμε και είναι σύντροφός μας και με μία έννοια θα ήθελα να τον αποχαιρετήσουμε με την φράση, που και ο ίδιος κατά τη γνώμη μου θα ήθελε, το «γεια σου σύντροφε κομμουνιστή». Ο Λεωνίδας Κύρκος υπήρξε κομμουνιστής με την πραγματική έννοια του όρου.

To Γραφείο Τύπου