Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
25/03/2002

Μήνυμα της Κ.Π.Ε. του Συνασπισμού για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

Μήνυμα τηςΚεντρικής Πολιτικής Επιτροπής τουΣυνασπισμού για την επέτειο της 25ης Μαρτίου1821

Ο ΣΥΝ τιμά τον μεγάλο εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821 και τους μαχητές όλων των λαϊκών αγώνων για Ανεξαρτησία, Ελευθερία και Δημοκρατία στην πατρίδα μας.

Η φετινή εθνική επέτειος βρίσκει τη χώρα μας - και ολόκληρο τον κόσμο - να ζει μέσα σε ένα κλίμα μεγαλύτερης ανασφάλειας και νέων απειλών για την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ύστερα από το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ και τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Η ηγεσία των ΗΠΑ διεκδικεί πλέον το ανεξέλεγκτο των όποιων αποφάσεων της, τόσο απέναντι στις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή στους διεθνείς οργανισμούς, όσο και απέναντι σε αυτές που προβλέπει αυτό καθ' αυτό το σύστημα διακυβέρνησης των ΗΠΑ.

Απέναντι στην κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού και στην ακραία, επιθετική πολιτική ηγεμονίας των ΗΠΑ, διαγράφεται σιγά - σιγά η προοπτική ενός παγκόσμιου κινήματος αντίστασης και πρωτοβουλιών για μια διαφορετική πορεία του σύγχρονου κόσμου. Η συνάντηση χιλιάδων πολιτών και κινημάτων, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ, στο Πόρτο Αλλέγκρε δημιουργεί μια νέα ελπιδοφόρα πραγματικότητα.

Ο ΣΥΝ πιστεύει ότι η λαϊκή κυριαρχία και η υπεράσπιση της εθνικής μας ακεραιότητας, περνά μέσα από την ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο. Το νέο σύγχρονο πλαίσιο για την υλοποίηση των στόχων αυτών είναι η προώθηση της πολιτικής ενοποίησης και της κοινωνικής συνοχής της Ε.Ε., η αμυντική και στρατιωτική χειραφέτηση της από τις ΗΠΑ και η αντιπαράθεση στις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη.

Η ένταση των κοινωνικών ανισοτήτων, η καταστροφή του περιβάλλοντος και η πολιτιστική καχεξία, είναι τα ορατά αποτελέσματα αυτών των πολιτικών. Η πορεία αυτή μπορεί και πρέπει να αντιστραφεί.

Η Ελλάδα, ο λαός μας έχει όλες τις δυνατότητες να ανοίξει νέους δρόμους προόδου. Με τη ριζική αλλαγή των ασκούμενων πολιτικών, με τη ριζική αλλαγή του σημερινού πολιτικού σκηνικού και του συστήματος διακυβέρνησης, καθώς και με τη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας ικανής να στηρίξει την προοπτική προοδευτικών εναλλακτικών πολιτικών διεξόδων.

Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου