Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/08/2011

Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας σχετικα με τις βάσεις για τα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ

Το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΝ συγχαίρει τους νέους και τις νέες που κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν συνέχεια στη μορφωτική τους ανέλιξη με την είσοδό τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και εύχεται κάθε επιτυχία στις περαιτέρω σπουδές τους.

Πρέπει να επισημάνουμε ταυτόχρονα ότι με τη δημοσιοποίησή των βάσεων ολοκληρώνεται μια ψυχοφθόρα διαδικασία, που κάθε χρόνο ταλαιπωρεί τη μαθητική νεολαία και εξαντλεί οικονομικά την ελληνική οικογένεια. Και η κυβέρνηση δεν δείχνει καμιά διάθεση να αλλάξει ούτε στο ελάχιστο αυτή τη διαδικασία.

Η ανακοίνωση των βάσεων για τα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ γίνεται  λίγες μόνο μέρες μετά την ψήφιση στη Βουλή, σε αγαστή συνεργασία ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ, του νομοσχέδιου, με το οποίο αναθεσμοθετείται ένα κατ΄ επίφαση Πανεπιστήμιο, που δεν θα είναι πλέον ούτε δωρεάν, ούτε δημόσιο, αλλά ούτε και Πανεπιστήμιο.

Οι μελλοντικοί φοιτητές θα φοιτήσουν σε σχολές εντελώς διαφορετικές από αυτές που είχαν κατά νου όταν συμπλήρωναν το μηχανογραφικό τους, με άγνωστο πρόγραμμα μαθημάτων, με πολλαπλούς κύκλους σπουδών, με σπουδές κατακερματισμένες, χωρίς δωρεάν συγγράμματα και με δίδακτρα. Θα εγγραφούν σε πανεπιστήμια - Ανώνυμες Εταιρείες, που θα παράγουν ευέλικτους και αναλώσιμους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα,  τεχνοκράτες μιας χρήσης και όχι επιστήμονες με ευρεία επιστημονική συγκρότηση και κριτική σκέψη. Σε πανεπιστήμια που θα αναπαράγουν με τη δομή και λειτουργία τους την κυρίαρχη ιδεολογία της ατομικής «επιτυχίας» και του ανταγωνισμού της αγοράς.

Ο δρόμος που ανοίγεται μπροστά τους είναι ιδιαίτερα δύσκολος. Είναι αναγκαία η συνεχής και αποφασιστική πάλη για  την ανατροπή της αντιδραστικής μεταρρύθμισης στην παιδεία, αλλά και συνολικά της κυβερνητικής πολιτικής της ανεργίας, της ημιμάθειας και της απαξίωσης της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων.

Ο Συνασπισμός θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις αυτούς τους αγώνες για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Τμήμα Παιδείας