Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
26/03/2002

Ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού για τα έκτροπα που διαδραματίστηκαν στο γήπεδο της Λ.Αλεξάνδρας

Την ώρα που η κοινωνία και η χώρα αντιμετωπίζουν μεγάλα και δύσκολα προβλήματα, ο δημόσιος βίος μετατοπίζεται σε όσα άθλια συμβαίνουν στα τηλεοπτικά πλατώ και στα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Τα πολιτικά και κοινωνικά πεδία υποχωρούν μπροστά στον θόρυβο και τους καυγάδες.

Τα έκτροπα που διαδραματίστηκαν στο γήπεδο της Λ. Αλεξάνδρας διασύρουν το ελληνικό ποδόσφαιρο, προκαλούν τον ελληνικό λαό, ευτελίζουν ακόμα περισσότερο τον δημόσιο βίο της χώρας. Η βία στα γήπεδα και η δράση των παρασκηνίων, εξουδετερώνουν κάθε κοινωνικό, παιδευτικό και πολιτισμικό ρόλο ενός μαζικού, λαϊκού αθλήματος, όπως το ποδόσφαιρο.

Ξυλοδαρμός διαιτητών, τραμπουκισμοί παραγόντων, εμπρηστικές συμπεριφορές Προέδρων ή εκπροσώπων και χυδαίες δηλώσεις στελεχών των ΠΑΕ, καταρρακώνουν κάθε αθλητική-αγωνιστική ιδέα και υποτάσσουν τα πάντα στην αποκρουστική λογική ενός ανταγωνισμού, μέχρις εσχάτων.

Ο ΣΥΝ αποδοκιμάζει απερίφραστα και με τον πιο έντονο τρόπο τέτοια εκφυλιστικά φαινόμενα. Αυτά που συνέβησαν στο γήπεδο της Λ. Αλεξάνδρας, πάνε πολλά χρόνια πίσω το ελληνικό ποδόσφαιρο και αποκαλύπτουν τις πραγματικές αιτίες που τροφοδοτούν την κρίση.

Όλοι συμφωνούν ότι πολλά είναι τα σάπια και νοσηρά που υπάρχουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι κυβερνήσεις, που κάθε τόσο κάνουν χαριστικές ρυθμίσεις στα χρέη των ΠΑΕ, οφείλουν να επιβάλλουν ρυθμίσεις εξυγίανσης και κανόνες νομιμότητας, γιατί το ποδοσφαιρικό άθλημα είναι και δημοσίου ενδιαφέροντος συλλογικό αγαθό, ώστε να μην το εκμεταλλεύονται για επιδίωξη κερδών, απόκτηση εξουσίας και άσκηση διαπλοκής, διάφοροι κύκλοι.

Επειδή τα γεγονότα που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη δεν προσφέρονται για δηλώσεις πολιτικών που σπεύδουν να καταθέσουν τη στήριξή τους στη μία ή στην άλλη πλευρά για απόσπαση εκλογικού οφέλους.

Ζητάμε:

1. Από την κυβέρνηση να εφαρμόσει τους νόμους, που υπάρχουν, και να καταθέσει αμέσως το σχέδιο νόμου για τη βία στους αθλητικούς χώρους, αξιοποιώντας προτάσεις που έχουμε και εμείς και ο ΠΣΑΠ καταθέσει για την εξυγίανση του ποδοσφαίρου.

2. Από τις αθλητικές αρχές, κυρίως την ΕΠΟ, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, γιατί αυτές είναι οι θεσμοθετημένες αρχές διοργάνωσης και διεξαγωγής των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων. Ή θα λειτουργήσουν για να ανακτήσει την αξιοπιστία του το ποδόσφαιρο ή θα αποτελούν έκφραση ανταγωνισμών και ισορροπιών του ιδιοκτησιακού παραγοντισμού.

3. Από την αθλητική δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην επιτρέψει να υπάρχουν οι συνθήκες για να προκύπτουν τέτοιες αθλιότητες, που μας προσβάλλουν ως κοινωνία.

Στα πλαίσια αυτά, ο Συνασπισμός τις επόμενες ημέρες θα ζητήσει συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του ποδοσφαίρου και θα αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού