Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
29/03/2002

Επίσκεψη αντιπροσωπείας ΣΥΝ στην Παλαιστινιακή Πρεσβεία

O Πρόεδρος του ΣΥΝ Ν.Κωνσταντόπουλος και οι Ν.Χουντής, μέλος της Π.Γ., και Π.Τριγάζης, μέλος της ΚΠΕ, επισκέφθηκαν σήμερα την Παλαιστινιακή Πρεσβεία και συναντήθηκαν με τον Παλαιστίνιο Πρέσβη κ. Αμπντάλα Αμπντάλα.
Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

"Eξέφρασα στον Πρέσβη της Παλαιστινιακής αρχής την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του ΣΥΝ και πιστεύω ολόκληρου του ελληνικού λαού. Σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο του Ισραήλ κήρυξε πόλεμο εξόντωσης εναντίον των Παλαιστινίων, βάζοντας για στόχο προς εξολόθρευση τον Πρόεδρο Αραφάτ.

Αυτός ο πόλεμος προκαλεί την ευαισθησία της κοινής γνώμης σ΄ όλο τον κόσμο, προκαλεί τη δικαιοσύνη, ευτελίζει και εξευτελίζει τη διεθνή κοινότητα.

Ο εκκωφαντικός κρότος των πολεμικών επιδρομών για την εξολόθρευση των Παλαιστινίων συνοδεύεται από την εκκωφαντική σιωπή της υποκρισίας της διεθνούς κοινότητας και της συνενοχής ορισμένων μεγάλων χωρών που δεν βρήκαν τον χρόνο και τη δυνατότητα να λύσουν το Παλαιστινιακό πρόβλημα έτσι όπως επιβάλλουν οι αποφάσεις του ΟΗΕ.

Εχει συμπυχθεί αυτή τη στιγμή μια πρωτοφανής συμμαχία που σπέρνει πολέμους σε όλο τον κόσμο και δεν μπορεί να λύσει ανοιχτά προβλήματα, όπως το Παλαιστινιακό, που με την έντασής τους δημιουργούν κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή.

Ο Παλαιστινιακός λαός είναι ένας λαός σε κίνδυνο. Σε κίνδυνο είναι η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Σε κίνδυνο είναι και η κοινωνία του Ισραήλ και η Παλαιστίνη, εάν επικρατήσουν αυτές οι λογικές της νέας τάξης, που προωθούνται με εξοντωτικούς πολέμους, που δεν παύουν να είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο ΣΥΝ έχει πάρει απόφαση να επισκεφθεί μέσα σε αυτή την περίοδο την Παλαιστίνη. Επίσης απευθύνω αυτή τη στιγμή έκκληση προς την ελληνική κυβέρνηση και τον κύριο Πρωθυπουργό, τον κ. Σημίτη να κινητοποιηθεί στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και να επιδιώξει την παρουσία αντιπροσωπείας τόσο των ελληνικών πολιτικών κομμάτων όσο και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, προκειμένου να λειτουργήσουν ως φυσική ασπίδα προστασίας του Αραφάτ και των Παλαιστινίων από έναν πόλεμο μέχρις εσχάτων που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση του κ. Σαρόν.

Η φυσική παρουσία αντιπροσωπείας ευρωπαίων ηγετών και πολιτικών προσώπων από την Ελλάδα, μακάρι και από άλλες χώρες, θα αποτελέσει το έσχατο, το απεγνωσμένο διάβημα πια για να σταματήσει αυτή η αιμοδιψής και πολεμοχαρής λογική που θέλει να ισοπεδώσει τα πάντα στην περιοχή.

Δεν θα πάψουμε να αγωνιούμε για τη δίκαιη επίλυση του Παλαιστινιακού προβλήματος, για την αναγνώριση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, για το σταμάτημα της αιματοχυσίας, γιατί η υπόθεση της σταθερότητας και της ειρήνης στην Παλαιστίνη και την Μέση Ανατολή είναι κοινή υπόθεση όλων των λαών της Μεσογείου, όλων των λαών της ευρύτερης περιφέρειας.

Είμαστε αλληλέγγυοι με τον Παλαιστινιακό λαό και με τις φιλειρηνικές δυνάμεις του Ισραήλ.

Η δικαιοσύνη, η ειρήνη, η πολυπολιτισμική συνύπαρξη, η συνεννόηση των λαών θα εξακολουθήσουν να είναι αξίες πολιτισμού. Οι πόλεμοι θα είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Και οι λογικές των πολέμαρχων τύπου Σαρόν πάντοτε θα είναι έκθετες και καταδικασμένες στην ιστορία.

Η κραυγή του Προέδρου Αραφάτ για να συγκινήσει τη διεθνή κοινή γνώμη είναι η κραυγή της δικαιοσύνης, η απεγνωσμένη κραυγή της ιστορίας, η κραυγή του πολιτισμού, η κραυγή ενός λαού που αναζητάει στον 21ο αιώνα επιτέλους να βρει πατρίδα και να μπορέσει να εγκατασταθεί εκεί όπου γεννήθηκε και θέλει να ζήσει έως ότου υπάρχει. Αν κάποιοι θέλουν, αντί να του δώσουν πατρίδα, να τον εξολοθρεύσουν για να μην διεκδικεί τα πατρογονικά εδάφη, τότε αυτοί είναι που προκαλούν πια όλους. Προκαλούν τους πολίτες, τις κοινωνίες, προκαλούν την ιστορία, προκαλούν τις αρχές, προκαλούν τον πολιτισμό και τις αξίες".

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου