Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/08/2011

Δήλωση της Ρένας Δούρου, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ υπεύθυνης Ευρωπαϊκής Πολιτικής σχετικά με τον «χρυσό κανόνα» στην Ισπανία και τη δικομματική συναίνεση για την επιβολή του

Σήμερα οι ισπανοί βουλευτές, στο πλαίσιο συναίνεσης του Σοσιαλιστικού κυβερνώντος κόμματος με το Δεξιό Λαϊκό κόμμα της αντιπολίτευσης, ψήφισαν την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας τους προκειμένου να εγγραφεί σε αυτό ο περιβόητος «χρυσός κανόνας» σχετικά με τη δημοσιονομική σταθερότητα, ύστερα από σχετικές πρωτοβουλίες Γερμανίας, Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η τελευταία μάλιστα έσπευσε να χαιρετίσει την ψήφιση αυτή και να καλέσει και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το ισπανικό παράδειγμα.

Είναι φανερό ότι η ίδια συνταγή συνεργασίας κυβέρνησης και αντιπολίτευσης που ακολουθείται στην Ισπανία (αλλά και στην Πορτογαλία), στο πλαίσιο συντονισμένης επιβολής του «χρυσού κανόνα» της λιτότητας και της εξαθλίωσης των κοινωνιών, επιχειρείται να εφαρμοστεί και στη χώρα μας, όπως φάνηκε και από τη ψήφιση του νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση.

Η δικομματική συναίνεση, στην οποία ορισμένοι κύκλοι στη χώρα μας έχουν επενδύσει και προωθούν συντονισμένα εδώ και καιρό και την οποία ευαγγελίζεται η Κομισιόν, όχι μόνο δεν βγάζει τη χώρα από τα αδιέξοδα, αλλά οδηγεί στην οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία των χωρών που την υιοθετούν. Τα κοινωνικά κινήματα και η Αριστερά δεν θα πάψουν να επαναλαμβάνουν: από τους «χρυσούς κανόνες» κερδισμένοι δεν είναι οι λαοί αλλά οι αγορές και οι κερδοσκόποι. Ο μόνος πραγματικός χρυσός κανόνας είναι η αλλαγή ρότας της ευρωπαϊκής πολιτικής, με έμφαση στην ανάπτυξη και την απασχόληση.

To Γραφείο Τύπου