Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
01/09/2011

Συνέντευξη Δ. Παπαδημούλη στο Ρ/Σ «Ράδιο 9, 9,89» (Mπ. Παπαναγιωτου)

Για την έκθεση του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής

Δικαίως όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα αγωνιζόντουσαν να μην δημιουργηθεί αυτό το γραφείο γιατί με την πρώτη του έκθεση, ένα χρόνο μετά την έγκριση λειτουργίας του από την Βουλή, απέδειξε ότι όλη η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα κι ότι όλοι οι στόχοι και οι προβλέψεις έχουν πέσει έξω. Κι αυτό γιατί  έχει εκτροχιαστεί: 1ον προς τα πάνω η δυναμική του χρέους, 2ον η δυναμική της ανεργίας που επιστρέφει σε ποσοστά της δεκαετίας του 60 και 3ον και ο προϋπολογισμός, αφού έχει δημιουργηθεί μια τεράστια μαύρη τρύπα στο πρώτο 7μήνο περίπου 4,5 δις ευρώ εξαιτίας μεγάλης υστέρησης εσόδων λόγω καλπασμού της φοροδιαφυγής και ασυλίας των υψηλών εισοδημάτων και μια υπέρβαση των δαπανών παρʼ ότι έχουν περικοπεί βάναυσα μισθοί, συντάξεις και πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Ο λόγος είναι ότι οι σπατάλες του πελατειακού  κομματικού κράτους, παρά την αντίθετη ρητορική, όχι μόνο δεν έχουν μειωθεί αλλά αυξάνονται.

Για το οικονομικό και κοινωνικό ναυάγιο

Και η «συνταγή» του μνημονίου αποδεικνύεται λάθος, με ευθύνη και της Τρόικας και της κυβέρνησης και ο «μάγειρας» που ετοιμάζει αυτή τη συνταγή, επιδεικνύει μια εξαιρετική διαχειριστική ανικανότητα. Το κερασάκι είναι ότι αυτό το 3μηνο Βενιζέλου μπορεί να έχει βελτιώσει την επικοινωνιακή πολιτική της κυβερνητικής πολιτικής, εξαιτίας της ρητορικής δεινότητας του Αντιπροέδρου, αλλά σε ότι αφορά στα του εκ του αποτελέσματος κρινόμενα, έχουμε συνέχιση της πολιτικής Παπακωνσταντίνου και μάλιστα όπου υπάρχουν αλλαγές είναι προς το χειρότερο. Οι προσδοκίες ότι με τον κ. Βενιζέλο θα αλλάξει η πολιτική στην οποία ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος ασκούσε κριτική, όταν Υπ. Οικονομικών ήταν ο κ. Παπακωνσταντίνου, έχει διαψευσθεί παταγωδώς.

Αν με τα λόγια και τη ρητορική δεινότητα μπορούσαν να αντιμετωπίζονται τα χρέη, τα ελλείμματα, το μπάχαλο της φοροδιαφυγής, η αποδιοργάνωση του κράτους και η τρομερή ανισότητα στα βάρη, λόγω ευγλωττίας του Αντιπροέδρου, η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει πλεονάσματα μεγαλύτερα κι από τη Νορβηγία!

Δεν γίνονται όμως έτσι τα πράγματα. Στην οικονομία, αυτοί που υποφέρουν γιατί  πληρώνουν πάρα πολύ βαριά τα οικονομικά μέτρα μέχρι στιγμής, αισθάνονται ότι δεν υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Κι αν βλέπουν κάποιο φως, είναι το φως του τρένου που έρχεται κατά πάνω τους. Η δε κυβέρνηση εκτός από φανατικά νεοφώτιστη στην εφαρμογή μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής εξαιρετικά λανθασμένης ,αποδεικνύεται και διαχειριστικά ανεπαρκής και ανίκανη.

Αποδέχθηκε χωρίς καμία διαπραγμάτευση το μνημόνιο, προσαρμοσμένο 100% στα συμφέροντα των δανειστών μας. Η κυβέρνηση λόγω πελατειακών σκοπιμοτήτων, διαχειριστικής ανεπάρκειας και ελλείμματος πολιτικής βούλησης δεν μπορεί μέχρι τώρα ούτε να περιορίσει το κομματικό κράτος που από κοινού με τη ΝΔ έχουν οικοδομήσει εδώ και 40 χρόνια, ούτε και να περιορίσει την παραοικονομία, την φοροδιαφυγή και την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα που ονομάζεται διαπλοκή.

Το μεγάλο λάθος της κυβέρνησης που είναι και δομικό του πολιτικού συστήματος είναι ότι προσπαθεί να συμμαζέψει τα δημόσια οικονομικά, φορολογώντας τους ίδιους και τους ίδιους και προσπαθεί να μειώσεις τις δημόσιες δαπάνες όχι κόβοντας από τις φοροαπαλλαγές και τις επιδοτήσεις των ισχυρών ή από τη σπατάλη του κομματικού κράτους αλλά κόβοντας οριζόντια, επί δικαίων και αδίκων, άγρια μισθούς και συντάξεις.

Χρειάζεται ολοφάνερα αλλαγή πολιτικής κι αυτή την αλλαγή πολιτικής δεν μπορεί να την δώσει ούτε το μεταλλαγμένο δεξιόστροφο ΠΑΣΟΚ, ούτε η αντιμνημονιακή ρητορική-μαϊμού του κ. Σαμαρά που ολοένα λανσάρεται στην Τρόικα ως ο καλύτερος διαχειριστής της εφαρμοζόμενης πολιτικής με μικροαλλαγές επί της ίδιας  όμως βασικά πολιτικής.

To Γραφείο Τύπου