Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
02/09/2011

Συνέντευξη του Δ. Παπαδημούλη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ στο ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5» (Κ. Σαββόπουλος)

Για την αποτυχία της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής και την καρατόμηση της ηγεσίας του γραφείου παρακολούθησης του προϋπολογισμού της Βουλής

Η Κυβέρνηση μέσα στον πανικό της αποτυχίας της, γιατί όλοι οι  αριθμοί των οικονομικών δεικτών βοούν για την οικονομική αποτυχία της συνταγής του μνημονίου και της διαχειριστικής ανικανότητας της κυβέρνησης στην εφαρμογή του, καταφεύγει στον αυταρχισμό. Δείχνει ότι ενοχλείται από τη διατύπωση μιας γνώμης μιας επιστημονικής επιτροπής η οποία δεν είναι κυβερνητικό όργανο. Είναι ένα όργανο της Βουλής, το οποίο συστάθηκε με πρωτοβουλία αυτής της κυβέρνησης και τα συγκεκριμένα πρόσωπα προτάθηκαν από την κυβέρνηση και από τον πρόεδρο της Βουλής. Οι άνθρωποι δεν ανέχονται την διατύπωση μιας γνώμης μιας επιτροπής που οι ίδιοι συγκρότησαν. Είναι ένας συνδυασμός πανικού, αυταρχισμού και αλλεργίας στον έλεγχο και την άποψη.

Τώρα εξηγείται γιατί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αντιδρούσαν λυσσωδώς τόσα χρόνια  στην πρόταση του ΣΥΝ και κατόπιν του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση αυτού του γραφείου παρακολούθησης του προϋπολογισμού.

Το βασικό είναι ότι εξανάγκασαν σε παραίτηση την κυρία Μπαλφούσια. Στην ουσία την καρατόμησαν. Λύθηκε το πρόβλημα του χρέους, της έκρηξης της ανεργίας, των διογκούμενων κοινωνικών προβλημάτων που μαστίζουν τα μεσαία και χαμηλά κοινωνικά στρώματα;

Κι αυτός ο χειρισμός από πλευράς κυβέρνησης αποδεικνύει ότι ξεφουσκώνουν γρήγορα και διαλύονται οι προσδοκίες που συνόδευσαν την έλευση Βενιζέλου στο κομμάτι της οικονομίας. Ο κ. Βενιζέλος είναι ικανός «σερβιτόρος» αυτής της πολιτικής εξαιτίας της ρητορικής δεινότητας και πολιτικής εμπειρίας  αλλά στην οικονομία, τα πράγματα εκ του αποτελέσματος δείχνουν ότι συνεχίζεται η πολιτική Παπακωνσταντίνου κι όπου αυτή διαφοροποιείται, γίνεται προς το χειρότερο.

Για τα σενάρια συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ

Η παταγώδης αποτυχία της οικονομικής πολιτικής και τα εντεινόμενα κοινωνικά αδιέξοδα επιταχύνουν τις πολιτικές εξελίξεις και φουντώνουν τα σενάρια συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Γι αυτό και οι εραστές αυτής της ιδέας, παρά τον πάγο  που κατά καιρούς τους βάζουν Παπανδρέου και Σαμαράς, πυκνώνουν τις παρεμβάσεις τους με την υποστήριξη και διαφόρων ισχυρών επιχειρηματικών  και μιντιακών κέντρων που ευνοούν αυτή την ιδέα.

Αν πραγματικά το σενάριο συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι το επιθυμητό, πρέπει να βγουν και να το πουν καθαρά στο λαό ζητώντας τη λαϊκή έγκριση, μέσα από εκλογές. Οτιδήποτε άλλο είναι αλλοίωση της λαϊκής ετυμηγορίας γιατί πολύ απλά στο τέλος του 2011 οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές από τις συνθήκες και τα προγράμματα του 2009 με τα οποία εκλέχτηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Για τη διενέργεια δημοψηφίσματος

Η πρόθεση του Πρωθυπουργού να ζητήσει υποκατάστατα λαϊκής νομιμοποίησης με την διενέργεια δημοψηφισμάτων τα οποία όμως θα έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν θα αγγίζουν τα καυτά ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, είναι αδιέξοδη. Υπάρχει ο κίνδυνος η κυβέρνηση αν επιμείνει στην επιλογή αυτή να εισπράξει αντίδραση ακόμα κι αν στα ερωτήματα που θα τεθούν η διάθεση των πολιτών είναι καταρχήν θετική. Γιατί αν στηθεί κάλπη από την κυβέρνηση, παίζοντας επικοινωνιακά παιχνίδια τότε  ο λαός θα βρει μια ευκαιρία να εκδηλώσει την αποδοκιμασία του στην κυβερνητική πολιτική και την κυβέρνηση.

To Γραφείο Τύπου