Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
03/04/2002

Για τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για την κρατική συμβολή στη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος

Σχολιάζοντας τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για την κρατική συμβολή στην χρηματοδότηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ τονίζει:

Η κυβέρνηση επιμένει να αρνείται το ύψος της κρατικής συμβολής να καλύπτει τα 3/9 του συνόλου των εσόδων του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις δεν καλύπτουν τις ανάγκες της κοινωνικής ασφάλισης, δεν εξασφαλίζουν τους αναγκαίους πρόσθετους πόρους. Αποτελούν κατά βάση προϊόντα συμψηφισμού με άλλες θεσμοθετημένες υποχρεώσεις του κράτους.

Η συνολική κυβερνητική πρόταση προωθεί ρυθμίσεις που οδηγούν σταδιακά την μεγάλη πλειοψηφία των ασφαλισμένων σε μείωση των συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας.

Η χώρα χρειάζεται μια δίκαιη και βιώσιμη μεταρρύθμιση τόσο του ασφαλιστικού όσο και του φορολογικού συστήματος. Οι κυβερνητικές προτάσεις δεν υπηρετούν αυτή την ανάγκη, εξαντλούνται κυρίως σε εσωτερικές ανακατανομές μεταξύ των ασφαλισμένων και δικαίως προκαλούν αντιδράσεις εκ μέρους των εργαζομένων και των συνδικάτων.

Ο ΣΥΝ καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της στο σημείο-κλειδί της πάγιας κρατικής συμβολής στα ασφαλιστικά έσοδα με νέους πρόσθετους πόρους και να εγκαταλείψει την δημιουργική λογιστική και την εσωτερική ανακατανομή πόρων στα πλαίσια του σημερινού ισχνού κοινωνικού κράτους.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου