Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/09/2011

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου για τις οικονομικές εξελίξεις και τις διαπραγματεύσεις τρόικας-κυβέρνησης

Η κυβέρνηση προσπαθεί να σερβίρει τον ξαναζεσταμένο εκβιασμό «χρεοκοπία ή νέα μέτρα» στην προσπάθειά της να τρομοκρατήσει το λαό και να δικαιολογήσει την πολιτική της.

Αυτό, όμως, που γίνεται καθημερινά ολοένα και πιο ορατό, είναι ότι το μνημόνιο και τα μέτρα που το ακολούθησαν ήταν το μέσο για την πιο βίαιη αναδιανομή του πλούτου υπέρ του κεφαλαίου, για το ξεπούλημα στρατηγικής σημασίας δημόσιων επιχειρήσεων, την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών, τη  μετάλλαξη των εργασιακών σχέσεων και την κατάργηση των συλλογικών εγγυήσεων των εργαζομένων.

Οι εμπλοκές, που τώρα φαίνονται να έχουν δημιουργηθεί στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-τρόικας, εκφράζουν τη χρεοκοπία της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και τα αδιέξοδα των νεοφιλελεύθερων συνταγών.

Γιʼ αυτό και ο λαός δεν παγιδεύεται σε ψεύτικα διλήμματα για το πώς θα συντηρηθεί καλύτερα το χρεοκοπημένο νεοφιλελεύθερο σύστημα. Η συγκρότηση ενός αντινεοφιλελεύθερου μετώπου με πυρήνα τις δυνάμεις της αριστεράς είναι πιο αναγκαίος από ποτέ, για την αλλαγή των συσχετισμών και στο πολιτικό επίπεδο και την άσκηση μιας νέας πολιτικής, με βασικούς άξονες την απεμπλοκή από το μνημόνιο και την αναδιαπραγμάτευση του χρέους με διαγραφή μεγάλου μέρους του, την αναδιανομή του πλούτου και την ανάπτυξη υπέρ των εργαζομένων, την προστασία της εργασίας και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, την κοινωνικοποίηση των τραπεζών και τη συγκρότηση ενός ισχυρού δημόσιου τραπεζικού πυλώνα.

To Γραφείο Τύπου