Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/09/2011

Δήλωση του Κώστα Ήσυχου, μέλους της Π.Γ .του ΣΥΝ, υπεύθυνου για την Εξωτ. Πολιτική, σχετικά με τις εξελίξεις στο Ανατολικό Αιγαίο και στη Μέση Ανατολή

Μια εξαιρετικά περίπλοκη και επικίνδυνη κατάσταση διαμορφώνεται στην περιοχή μας. Η πρόσφατη επίσκεψη του Υπ. Εθνικής Άμυνας κ. Μπεγλίτη στο Ισραήλ και η υπογραφή «μνημονίου συνεργασίας» στον τομέα της ασφάλειας με την ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου, η συνεχιζόμενη αδιέξοδη εξωτερική πολιτική της χώρας μας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η πλήρη αδράνεια της χώρας μας στη διεθνή σκηνή, η απόλυτη υποταγή της στα συμφέροντα των ΗΠΑ και των ισχυρών της Ε.Ε., η μη διεκδίκηση στη βάση του διεθνούς δικαίου των δικαιωμάτων που απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις και τον καταστατικό χάρτη του Ο.Η.Ε για την εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων, η απαράδεκτη στρατιωτική εμπλοκή της Ελλάδας στη νέο-αποικιακή πολιτική των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε. στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά της Λιβύης, αποτελούν ανάμεσα σε άλλα πολλά, μια σειρά από τραγελαφικές  και ιδιαίτερα επικίνδυνες ενέργειες μιας «υποταγμένης» εξωτερικής πολιτικής  που θέτει μεγάλους κινδύνους για την περιοχή μας και τα δικαιώματα της χώρας που απορρέουν από  τις συνθήκες του διεθνούς δικαίου.

Μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, που προάγει την ειρήνη ως βασική αρχή, και την αποστρατιωτικοποίηση της Μεσογείου από το ΝΑΤΟ, που επιδιώκει τις διπλωματικές λύσεις απορρίπτοντας, από θέση αρχής,  κάθε ένοπλη σύγκρουση, αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο μιας πραγματικά ανεξάρτητης εξωτερικής. πολιτικής της Ελλάδας. Όταν παραμένουμε δέσμιοι του Μνημονίου, του Δ.Ν.Τ, των  «Ευρωπαίων δανειστών» και των Νατοϊκών εγκληματικών στρατηγικών  τότε οι σύνθετες και επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή μας, θα επιταχύνουν ακόμα δυσμενέστερες συνθήκες. Ένα είναι σίγουρο, ότι με τα «γεράκια του πολέμου» δεν προάγουμε την ασφάλεια στην περιοχή μας, ακριβώς το αντίθετο. Η χώρα μας δεν πρέπει να εγκλωβιστεί ανάμεσα στις περιφερειακές διενέξεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας για το ποιος από τους δύο  θα είναι ο «καλύτερος χωροφύλακας». Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν είναι υπεύθυνη μόνο για την κοινωνική εξαθλίωση, την μαζική ανεργία και την φτώχεια αλλά και συνυπεύθυνη για τις εγκληματικές πολιτικές του ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-Ισραήλ στους λαούς της Μεσόγειου και της Β. Αφρικής. 

To Γραφείο Τύπου