Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/09/2011

Ανακοίνωση της Π.Γ. του ΣΥΝ για τη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων

Το να εξαναγκάζονται τα ελληνικά Ασφαλιστικά Ταμεία να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «εθελοντικής» ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου, αποτελεί ένα ακόμα τραγικό επεισόδιο στην εγκληματική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας, που μετακυλύει το κόστος της κρίσης από αυτούς που τη δημιούργησαν, τις τράπεζες και το μεγάλο κεφάλαιο, στις πλάτες των εργαζομένων.

Εάν τα Ασφαλιστικά Ταμεία πειθαρχήσουν στις κυβερνητικές κατευθύνσεις, σε μια εποχή μάλιστα που πλήττονται από την κυβερνητική πολιτική που εκτινάσσει την ανεργία, μειώνει τους μισθούς και ουσιαστικά πριμοδοτεί την ανασφάλιστη εργασία, θα απολέσουν τουλάχιστον 5 δις ευρώ από τα αποθεματικά τους. Την ίδια στιγμή η συμμετοχή των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα προβλέπεται να τους στοιχίσει 3,37 δις ευρώ, δηλαδή θα έχουν συνολικές απώλειες στο 68% εκείνων που θα έχουν τα Ταμεία, τη στιγμή που οι τράπεζες αυτές έχουν μάλιστα ενισχυθεί με δεκάδες δις ευρώ σε δημόσιο χρήμα και εγγυήσεις.

Η ταξική αυτή πολιτική της κυβέρνησης πρέπει να ανατραπεί. Η αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των εργαζομένων, η προστασία και ενίσχυση των Ταμείων, ο δημόσιος έλεγχος του τραπεζικού συστήματος και η διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους που κρατούν οι τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αποτελούν στοιχεία της εναλλακτικής προοδευτικής στρατηγικής για προοδευτική έξοδο από την κρίση.

Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού