Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
05/04/2002

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΝ για τα γεγονότα στην Παλαιστίνη

Δήλωση τουΠροέδρου του Συνασπισμού για τα γεγονόταστην Παλαιστίνη

Η νέα τάξη των πολέμων αφανίζει και εξευτελίζει τη διεθνή νομιμότητα. Ο κόσμος ολόκληρος γίνεται τόπος μαρτυρίου. Καταστρέφονται αξίες στήριξης και προσανατολισμού για ένα μέλλον με ειρήνη, δημοκρατία, αλληλεγγύη και ανθρωπιά.

Το νέο δόγμα της υποκρισίας και του πολιτικού κυνισμού, οδηγεί στη νέα βαρβαρότητα των δήθεν ανθρωπιστικών πολέμων, των ιερών αντιτρομοκρατικών εκστρατειών και της εξίσωσης των θυμάτων με τους θύτες.

Για να θυμηθούμε τον Έλληνα ποιητή "φρίττει η ανθρωπότητα καθώς βλέπει τα έργα των κυβερνητών της" και σπαραχτικά φωνάζει πως "...σκυλοκοίτες και νεκρόσιτοι και ερεβομανείς κοπροκρατούν το μέλλον..."

Αυτό το μέλλον είναι υπόθεση των λαών και των πολιτών, των πνευματικών ανθρώπων και των αγώνων για την ειρήνη και την συνύπαρξη λαών και πολυπολιτισμικών κοινωνιών. Δεν είναι πολεμική εργολαβία του κ.Μπους και του κ.Σαρόν.

Η στρατιωτική βία του κ.Σαρόν οδηγεί στο διχασμό της ανθρωπότητας και στην εφαρμογή του κηρύγματος Μπους για "πόλεμο των πολιτισμών". Καταστρέφει και τους Παλαιστίνιους και την Ισραηλινή κοινωνία - ανοίγει εστίες ανάφλεξης σε όλο τον κόσμο.

Τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση μπροστά σ' αυτήν την ιστορική πρόκληση; Παραμένει, για μια ακόμα φορά, χωρίς πνευματική, ηθική και πολιτική παρουσία. "Ανέμπνευστοι, τεχνοκράτες", περιδεείς έναντι των ΗΠΑ πολιτικοί, ψυχροί διαχειριστές, πάνε κι έρχονται για να βρουν άλλοθι και ψελλίζουν χιλιομασημένα λόγια, για να κρυφτούν από τα μάτια του κόσμου.

Ο πολέμαρχος Σαρόν ταπεινώνει την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυβερνήτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων, ανάξιοι για να εξασφαλίσουν το περιεχόμενο ζωής των μεγάλων δημοκρατικών αξιών για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Οι κυβερνήτες των χωρών της Ε.Ε. καλούνται να ακούσουν τη φωνή των λαών τους, τη κραυγή της ανθρωπότητας, τη φωνή της ιστορίας και του μέλλοντος.

Η ελληνική κυβέρνηση τι κάνει, όταν ακόμα και ο Ναός της Γέννησης, παγκόσμιο σύμβολο "επί γης ειρήνης και ευδοκίας" βρίσκεται στο στόχαστρο της καταστροφής και της βεβήλωσης. Αρκούν τα τηλεγραφήματα στην Ουνέσκο και τα διαβήματα "διπλωματικής αβρότητας" με λόγια ντυμένα σκοπιμότητες.

Καλώ την κυβέρνηση να βγει από αυτή την ψυχρή και τυπική στάση.

Κάνω έκκληση στο όνομα της ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και του Ανθρωπισμού, προς τον κ.Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς όλων των κομμάτων να καλέσουμε, από κοινού ως συνδιοργανωτές όλα τα κόμματα, τον ελληνικό λαό σε ένα πάνδημο συλλαλητήριο για τον πολιτισμό και την ειρήνη, για τη Δημοκρατία και την Αλληλεγγύη σε όλο τον κόσμο.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου