Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/09/2011

Δήλωση Ρένας Δούρου, μέλους της Π.Γ., υπεύθυνης Ευρωπαϊκής Πολιτικής, με αφορμή την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας και τις λαϊκές κινητοποιήσεις σε Ιταλία και Ισπανία

«Σήμερα το Συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας απέρριψε τις προσφυγές που ζητούσαν να κριθεί αντισυνταγματική η συμμετοχή της χώρας στο πρώτο πακέτο δανειοδότησης και στον προσωρινό μηχανισμό στήριξης EFSF. Πρόκειται για μια εξέλιξη που αποτρέπει περαιτέρω περιπλοκές στο ήδη σύνθετο πρόβλημα που δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα αλλά πλέον το σύνολο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Η συγκεκριμένη απόφαση ωστόσο δεν δικαιολογεί πανηγυρισμούς γιατί ουσιαστικά δεν αλλάζει τίποτε.

Ο μοναδικός παράγοντας που μπορεί να αλλάξει τις καταστάσεις καταλυτικά είναι ο λαϊκός, όπως φάνηκε χθες με την απεργία και τις διαδηλώσεις στην Ιταλία και την Ισπανία, δύο χώρες που ακολουθούν την Ελλάδα στο δρόμο της επιβολής αυστηρής λιτότητας, εν είδει πανάκειας στο δομικό πρόβλημα του ευρώ και της ευρωοικοδόμησης συνολικά. Οι Ιταλοί και οι Ισπανοί που κατέβηκαν μαζικά στους δρόμους κατά της λιτότητας που επιβάλλει το νεοφιλελεύθερο δόγμα, υποδεικνύουν τη λύση: τις πολιτικές για την ανάπτυξη, την απασχόληση, τις κοινωνικές επενδύσεις. Πολιτικές που απαιτούν διαφορετική ρότα της Ε.Ε., της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι λαοί δείχνουν τη λύση. Ως πότε οι κυβερνώντες θα κωφεύουν;»

To Γραφείο Τύπου