Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/09/2011

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών

Ο ΣΥΝ επιμένει εδώ και χρόνια ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών χρειάζεται μια συνολική πρόταση, που να ενεργοποιεί την κοινωνία και την πολιτεία, δίνοντας έμφαση ταυτόχρονα στην πρόληψη, την θεραπεία και την επανένταξη μακριά από τη μέχρι τώρα γνωστή και αποτυχημένη μονοδιάστατη πολιτική της καταστολής.

Στους βασικούς άξονες αυτής της πολιτικής είναι η αποποινικοποίηση του χρήστη και της χρήσης με ταυτόχρονη μεγάλη αυστηροποίηση των ποινών των εμπόρων. Την ίδια στιγμή είναι απαραίτητη μια πολιτική που στηρίζει την ενημέρωση και την πρόληψη, με παράλληλη ενίσχυση του θεραπευτικού πλουραλισμού, καθώς και στήριξη της επανένταξης των πρώην χρηστών.

Απαραίτητη προϋπόθεση ωστόσο, είναι η ύπαρξη ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους αλληλεγγύης και η γενναία χρηματοδότηση των πολιτικών δημόσιας υγείας και των δημόσιων δράσεων για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών. Στον αντίποδα δηλαδή, της σημερινής κυβερνητικής πολιτικής του μνημονίου, που διαλύει το κοινωνικό κράτος και μειώνει τις δαπάνες για τα κέντρα πρόληψης και θεραπείας, κάνοντας τις όποιες θετικές εξαγγελίες επί της ουσίας κενό γράμμα.

To Γραφείο Τύπου