Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/09/2011

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής ΔΕΚΟ και Επιτροπής Ενέργειας Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής ΣΥΝ - «Κάτω τα χέρια από ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ»

Στο χτεσινό (06/09) υπουργικό συμβούλιο, η κυβέρνηση, υπό την πίεση και της τρόικας αποφάσισε να επιταχύνει τις διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων, περιλαμβανομένων δύο ζωτικής σημασίας ενεργειακών δημόσιων Κοινωφελών φορέων, των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ.

Έχουμε επανειλημμένα αντιδράσει και καταγγείλει τα σχέδια για την ιδιωτικοποίηση  αυτών των δημόσιων φορέων, συνυπολογίζοντας ότι, η όποια κυβέρνηση,  αξιοποιώντας αυτούς τους φορείς θα μπορούσε, όπως  σε  μεγάλο βαθμό ως σήμερα, να παρέχει φτηνότερα στο λαό το κοινωνικό αγαθό της ενέργειας.

Στην ιδιωτικοποίηση αυτών των φορέων έχουν υπάρξει γενικότερες αντιδράσεις που παίρνουν υπόψη τη συγκυρία και τις συνθήκες στην αγορά και το χρηματιστήριο.

Αν και δεν αγνοούμε τα δεδομένα αυτά, επισημαίνουμε το γεγονός ότι με βάση και τα ως σήμερα δεδομένα το ελληνικό δημόσιο ζημιώνεται, συγκρίνοντας έσοδα ιδιωτικοποιήσεων και απώλειες από μερίσματα. Όμως,  η κάθετη αντίρρηση μας δεν εστιάζεται κυρίως στην εκποίηση αντί πινακίου φακής των δύο αυτών ζωτικής σημασίας επιχειρήσεων, αλλά κυρίως στο ότι η κυβέρνηση απεμπολεί στρατηγικής σημασίας  εργαλεία στην άσκηση της κοινωνικής, αναπτυξιακής, οικονομικής γενικότερα πολιτικής.

Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πιστή εντολοδόχος της τρόικας, με συνοπτικές διαδικασίες ξεπουλάει ότι απέμεινε στον κλάδο ενέργειας, ολοκληρώνοντας ένα έργο που άρχισε  το 1998 επί ΠΑΣΟΚ, και το οποίο στηρίχτηκε από  όλες τις κυβερνήσεις του δικομματισμού.  Μέχρι σήμερα έχουν ξεπουληθεί το 63,5% των ΕΛΠΕ, το 35% της ΔΕΠΑ και το 49% της ΔΕΗ και η σημερινή κυβέρνηση ολοκληρώνει το έγκλημα.

Από τις νέες αυτές  ιδιωτικοποιήσεις οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι για μια ακόμα φορά οι ιδιωτικές ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις που καραδοκούν σαν αρπακτικά να μοιραστούν την πίτα που παραδίδει η κυβέρνησή μας. Οι  εταιρείες που θα δουν τα κέρδη τους να απογειώνονται ενώ  η ελληνική οικονομία θα βυθίζεται  ακόμη πιο πολύ στην ύφεση. Παίρνοντας υπόψη ότι τα ενεργειακά αγαθά που προσφέρουν οι δύο αυτοί φορείς είναι πρώτιστης σημασίας τόσο για τα λαϊκά νοικοκυριά που τα δικαιούνται σε φτηνές τιμές, όσο και για τη λειτουργία της οικονομίας ευρύτερα, απαιτούμε από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει άμεσα τα σχέδια αυτά. Δεν διαθέτει τη λαϊκή νομιμοποίηση για τέτοιες αποφάσεις.

To Γραφείο Τύπου