Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/09/2011

Συνέντευξη του Π. Σκουρλέτη, εκπρόσωπου Τύπου του ΣΥΝ στο «Κόκκινο 105,5»

-    Δεν σταματάει ο καταιγισμός μέτρων, έπεται και νέο πακέτο ύψους 1,7 δις, πέραν αυτών που ανακοινώθηκαν προχθές, ώστε να δοθεί η χαριστική βολή στον κοινωνικό ιστό,  και ο καταιγισμός μέτρων συνοδεύεται και από συκοφαντίες κατά των θυμάτων των μέτρων. Ακούσαμε χθες τον κ. Λοβέρδο. Με βάση τα χθεσινά, βλέπετε τον πανικό στην κυβέρνηση, που μπορεί να επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις;

Ο πανικός είναι δεδομένος. Αλλά θα ήθελα να σχολιάσω λίγο την τοποθέτηση του κ. Λοβέρδου, γιατί νομίζω ότι δεν έχει προηγούμενο.

Πρόκειται για μια αντιαριστερή επίθεση, για ένα ακροδεξιό παραλήρημα, το οποίο απευθύνεται όχι μόνο στην αριστερά, επιτίθεται απέναντι στη δημοκρατική μεταπολίτευση, απέναντι στο Σύνταγμα. Δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο εκφραστή η ακροδεξιά αντίληψη και θεώρηση της ιστορίας των τελευταίων τριάντα ετών από το λόγο και την παρέμβαση του κ. Λοβέρδου. Θεωρώ ότι υπάρχει ένα ερώτημα. Πώς τον ανέχονται πια; Πώς τον ανέχονται οι ίδιοι οι συνάδελφοί του….

-    Βρήκε μιμητή ο κ. Πάγκαλος…

Βρήκε μιμητή ο κ. Πάγκαλος ως προς τις συκοφαντίες, αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνο αυτό. Ο κ. Λοβέρδος ουσιαστικά ξανάστησε τα στρατοδικεία της εποχής του εμφυλίου. Αυτά τα πράγματα δεν έχουν ακουστεί από το χώρο του μεταλλαγμένου ΠΑΣΟΚ, του νεοφιλελεύθερου ΠΑΣΟΚ. Ξεπέρασαν κι αυτό το όριο.

Είναι φανερό ότι ο κ. Λοβέρδος δίνει εξετάσεις. Δίνει εξετάσεις σε κάποιους και παίρνει θέση απέναντι σε μια μεταμνημονιακή δημοκρατία που ετοιμάζουν στη λογική της συγκυβέρνησης, η οποία θα είναι μόνο κατ΄ όνομα δημοκρατία και θα συνιστά μια ζούγκλα εργασιακή, έναν μεσαίωνα σε σχέση με τα δικαιώματα και τις κοινωνικές κατακτήσεις τις μεταπολιτευτικές.

Δεν είναι μια τυχαία παρέμβαση η χθεσινή. Και θεωρώ τελικά ότι, παρά την ακρότητά της, δείχνει πια πως η σημερινή κυβέρνηση -και δεν είναι μόνο ο κ. Λοβέρδος, γιατί αν θυμηθούμε λίγο και την επιχειρηματολογία για την στήριξη και ψήφιση του νόμου πλαισίου της κας Διαμαντοπούλου- πολλά λοιπόν στελέχη της κυβέρνησης απ΄αυτά που βάζουν τη σφραγίδα τους, χρωματίζουν την πολιτική τους, πρόκειται περί ακραίων νεοφιλελεύθερων, νεοφιλελεύθερων μέχρι το μεδούλι. Πρόκειται περί γνήσιων τέκνων του Θατσερισμού. Θα έλεγα ότι δεν θα φανταζόταν ούτε και η ίδια η κα Θάτσερ πως θα βρει τόσο άξιους απογόνους απ΄ αυτούς σήμερα που χειρίζονται τα πράγματα στη χώρα μας.

Και είναι επικίνδυνοι. Είναι επικίνδυνοι με όλη τη σημασία της λέξης και ακόμα περισσότερο είναι η πολιτική που εφαρμόζουν..

-    Έρχεται πια και νέο πακέτο ύψους 1,7 δις στο όνομα της κάλυψης αυτής της μαύρης τρύπας του προϋπολογισμού. Αυτό πιστεύετε ότι μπορεί να επιταχύνει επιτέλους αυτές τις πολιτικές εξελίξεις προκειμένου να απαγκιστρωθεί η χώρα απ΄ αυτή την πολιτική και απ΄  αυτή την κυβέρνηση που την εφαρμόζει;…

Νομίζω κατ΄ αρχήν ότι  δεν πρέπει να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα.  Δεν πρέπει να εφαρμοστούν, το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να πέσει η κυβέρνηση. Ο λαός με τον έναν ή τον άλλο τρόπο όλο τον προηγούμενο χρόνο έχει μιλήσει. Δεν υπάρχει στοιχειώδης δημοκρατική νομιμοποίηση. Αποτυπώνεται παντού στις καθημερινές συζητήσεις, στις μικρές και μεγάλες κινητοποιήσεις, στις δημοσκοπήσεις που γίνονται. Έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής αυτή τη στιγμή. Κι αυτό κάνει τα πράγματα πιο ανεξέλεγκτα και πιο επικίνδυνα.

Κατά συνέπεια, το αίτημα, τώρα, αυτή τη στιγμή να παραιτηθεί αυτή η κυβέρνηση. Και το μόνο θετικό που θα μπορούσε να προσθέσει  σ΄ αυτόν τον κατάλογο των εγκλημάτων απέναντι στην κοινωνία θα ήταν να προκηρύξει εκλογές.

Θέλω να κάνω μια παρένθεση, γιατί αξίζει να το πούμε, σε σχέση με τη στάση της Ν.Δ.  Η Ν.Δ. έκανε 12 ώρες να τοποθετηθεί απέναντι στο τελευταίο πακέτο μέτρων Βενιζέλου. Και δείχνει τελικά ότι πέρα από την εργασιακή εφεδρεία που προετοιμάζουν αυτή τη στιγμή και πάνε να υλοποιήσουν τα μέτρα Βενιζέλου, υπάρχει και μια άλλη χρυσή εφεδρεία για τη μνημονιακή πολιτική που είναι η Ν.Δ. Η Ν.Δ.  σήμερα, είτε ως διάδοχη κατάσταση, είτε ως συμμέτοχος σε μια συγκυβέρνηση μετά από εκλογές, είναι η χρυσή εφεδρεία για τη συνέχιση αυτής της μνημονιακής πολιτικής. Θεωρώ ότι αυτό συνειδητοποιείται αυτή τη στιγμή. Γι αυτό και τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν καταβαραθρωθεί πρώτα απ΄ όλα στη συνείδηση του κόσμου, αλλά ακόμη και στις δημοσκοπήσεις.

-    Άλλωστε είναι χαρακτηριστικό ότι χθες  ο κ. Μιχελάκης δεν εισήλθε στον πυρήνα των μέτρων, αλλά επικεντρώθηκε στα επικοινωνιακά κυβερνητικά τεχνάσματα..

Μα οι ιδιωτικοποιήσεις, ο όρος εργασιακή εφεδρεία, η μείωση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων  είναι οι βασικοί πυλώνες της προγραμματικής πρότασης της Ν.Δ. Δεν θα μπορούσε να κάνει αλλιώς. Ή εν πάση περιπτώσει, αν το έκανε, θα ήταν μια βαθιά υποκριτική στάση. Γι αυτό αυτή τη στιγμή δείχνει αυτή την στάση αμηχανίας.

-    Πιστεύετε ότι αυτή η στάση της Ν.Δ. αποτελεί σήμα για μια μελλοντική συγκυβέρνηση ή θα επιμείνει η Ν.Δ. σ΄ αυτό  λέει, καθαρή εντολή.

Η ιδιοτέλεια προφανώς των σημερινών επιτελών της Ν.Δ. θέτει ως προτεραιότητα τη διεκδίκηση της καθαρής εντολής. Καθαρή εντολή δεν θα υπάρξει. Και δεν θα υπάρξει γιατί υπάρχει μια  συνειδητοποίηση από τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου, από τον κόσμο που εκφραζόταν μέσα από τις γραμμές του δικομματισμού, ότι και οι δύο υπηρετούν πάνω-κάτω την ίδια λογική. Κατά συνέπεια δεν αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση αυτή τη στιγμή η Ν.Δ. και επί της ουσίας αλλά και στη συνείδηση του κόσμου.

Το ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή σε όλα αυτά που ζούμε είναι ότι για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες δεν έχουμε απλά μια μετακίνηση ανθρώπων, δεν έχουμε μια στάση αμηχανίας, μια στάση απογοήτευσης. Θεωρώ ότι γεννιέται μια νέα πολιτικοποίηση και υπάρχει μια χειραφέτηση των κοινωνικών διεργασιών, όπου αποτυπώνουν την αδυναμία του δικομματισμού να αναπαραχθεί. Αυτό είναι μια τεράστια πρόκληση πρώτα απ΄ όλα για την αριστερά και όλες εκείνες τις δυνάμεις που αμφισβητούν το μνημόνιο από αντινεοφιλελεύθερες θέσεις.

-    Τεράστια πρόκληση για την αριστερά είναι και η ενότητα. Σ΄ αυτό το σκηνικό ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει τις ενωτικές προτάσεις του στις άλλες αριστερές δυνάμεις για την προοπτική της συγκρότησης ενός προοδευτικού συνασπισμού εξουσίας; Εν ολίγοις σας αποθαρρύνουν τα τείχη που σηκώνουν οι ηγεσίες άλλων αριστερών δυνάμεων σε σχέση με αυτή την πρότασή σας;….

Την πρόταση αυτή δεν θα σταματήσουμε να τη διατυπώνουμε μέχρι την ώρα που θα ανοίξουν οι κάλπες. Όχι γιατί είναι μια επικοινωνιακού τύπου πρόταση. Πρόκειται για μια, κατά τη γνώμη μας, βαθιά ανάγκη σήμερα της κοινωνίας. Και δεν μιλάμε απλά και μόνο για μια συμπαράταξη και συνεργασία των δυνάμεων της αριστεράς με τη στενή της έννοια. Απευθυνόμαστε σήμερα σε όλους εκείνους τους πολίτες οι οποίοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι πλήττονται από την εφαρμογή αυτής της άγριας λιτότητας, ότι πλήττονται αυτή τη στιγμή από μια πολιτική η οποία προσπαθεί να γκρεμίσει την οποιαδήποτε δημοκρατική κοινωνική κατάκτηση των τελευταίων δεκαετιών και να θεμελιώσει έναν άγριο νεοφιλελεύθερο εργασιακό μεσαίωνα. Αυτό το πράγμα  ξεπερνάει πια την ανάγκη απεύθυνσης εντός των ορίων  της αριστεράς. Δεν μπορεί η αριστερά να κάθεται στους σταθμούς να βλέπει τα τρένα να περνάνε και να κουνάει απλά κόκκινες σημαίες.

Με αυτή την έννοια, η απεύθυνσή μας είναι κυρίως σε κοινωνικές δυνάμεις, είναι στη νεολαία που δεν έχει προοπτική, είναι στους εργαζόμενους οι οποίοι βλέπουν ότι διαλύονται τα πάντα μέσα σε δύο χρόνια, καταρρέει η ζωής τους των ίδιων, των πατεράδων τους, των παιδιών τους. Και βεβαίως η απεύθυνση είναι στη βάση των κομμάτων των οποίων οι ηγεσίες  δεν αντιλαμβάνονται -όποιες δεν το αντιλαμβάνονται-  το μήνυμα και την αξία αυτής της πρόκλησης.

Θα το λέμε λοιπόν συνέχεια γιατί θεωρούμε ότι εκφράζουμε μια αναγκαιότητα. Και μ΄ αυτή την έννοια θα έχει ανταπόκριση αυτή η πρόταση.

To Γραφείο Τύπου