Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/09/2011

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ για τη μελέτη της McKinsey και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Η μελέτη της εταιρίας συμβούλων McKinsey & Company «Η Ελλάδα δέκα χρόνια μπροστά» που εκπονήθηκε για λογαριασμό του ΣΕΒ και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, αποτελεί σίγουρα το όραμα του μεγάλου κεφαλαίου για την Ελλάδα σε βάθος δεκαετίας, αλλά την ίδια στιγμή περιγράφει ένα εφιαλτικό μέλλον για το σύνολο των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των ελληνικών νοικοκυριών.

Πέραν της τεκμηριωμένης κριτικής που ασκείται στην μεθοδολογία από το ΙΝΕΜΥ/ΕΣΕΕ και το ΙΜΕ/ΓΣΕΒΕ η οποία αμφισβητεί τα συμπεράσματα, η συγκεκριμένη μελέτη δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως «αμερόληπτη» και «αντικειμενική», αφού καταφανώς εξυπηρετεί τα συμφέροντα αυτών που την παρήγγειλαν και δαπάνησαν εκατομμύρια ευρώ για αυτήν, δηλαδή του βιομηχανικού (ΣΕΒ) και τραπεζικού (ΕΕΤ) κεφαλαίου στην χώρα μας.

Ο εντοπισμός της αιτίας του «προβλήματος ανταγωνιστικότητας» της ελληνικής οικονομίας στην ύπαρξη πολλών, διάσπαρτων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων εκφράζει τον διακαή πόθο του μεγάλου κεφαλαίου για τον αφανισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη συγκέντρωση της οικονομικής τους δραστηριότητας σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους με δυσβάστακτες επιπτώσεις τόσο στους καταναλωτές όσο και στους εργαζόμενους. Η προσήλωση της μελέτης στα νεοφιλελεύθερα δόγματα της ανάγκης για περισσότερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, στην απελευθέρωση των αγορών και στη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, έρχεται σε μία στιγμή που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπό την καθοδήγηση της τρόικας, δίνει «σκληρή μάχη» για την αποδόμηση της ελληνικής κοινωνίας προς όφελος των μόνων υποστηρικτών της: του ΣΕΒ, των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Ήδη η κυβερνητική πολιτική προσπαθεί να πετύχει τη διάλυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και την εξαθλίωση των ιδιοκτητών τους μέσα από τη συρρίκνωση του εισοδήματος των εργαζομένων και την μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, την έμμεση φορολογία, την απελευθέρωση του ωραρίου και την υποχρηματοδότηση του ΟΑΕΕ. Η κυβέρνηση Παπανδρέου λειτουργώντας ως «μαγαζάκι» του μεγάλου κεφαλαίου βάζει λουκέτο σε χιλιάδες μαγαζιά και οδηγεί τους ιδιοκτήτες τους και τις οικογένειές του σε απόγνωση.

Αυτή η πολιτική, όσο και να προωθείται από «ανεξάρτητες» και πολυδάπανες μελέτες, δεν μπορεί να πείσει την ελληνική κοινωνία. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και ο μόνος δρόμος για την έξοδο από την κρίση είναι αυτός της ανάπτυξης που βασίζεται στην απασχόληση και την κοινωνική προστασία, της φορολογικής δικαιοσύνης και της ενίσχυσης των εισοδημάτων.

Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής